Hlavní obsah
Jídlo a pití

Citrusy pěstované doma za okny, očima dlouholetého pěstitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Pěstování citrusů je můj velký koníček od sedmdesátých let minulého století.

Článek

Dnes se odchýlím od svých článků, zařazených především do sekce Věda, a podělím se s vámi o své letité zkušenosti s pěstováním citrusů.

Pěstování citrusů je můj velký koníček od sedmdesátých let minulého století. Hodně jsem kvůli nim protrpěl, ale taky jsem se o nich hodně dozvěděl. Samostudiem, návštěvami přednášek odborníků, na které jsem s přáteli jezdil i stovky kilometrů, odebíráním legendárního časopisu Citrusář, ale především vlastními zkušenostmi.

Loni jsme si s manželkou splnili sen. Rekonstruovali jsme malý domek a přidělali k němu vytápěnou zimní zahradu. Letos na podzim jsem do volné půdy slavnostně zasadil rostliny, které stěží přežívaly v koutě zahrady, dány napospas přírodě. Za těch pár měsíců, co tam jsou, je většina remontantních v plném květu.

V minulém bydlišti jsem se víc soustředil na venkovní mrazuvzdorné hybridy, pěstované venku na zahradě. Ale to je jiná kapitola.

Něco málo o citrusech Botanicky patří citrusy do čeledi Rutaceae (routovité), podčeledi Citrusoideae (Aurantioideae). Tato podčeleď má 33 rodů, z nichž se pěstují především zástupci rodů Citrus, Fortunella, Poncirus, Microcitrus a Eremocitrus. V rámci podčeledi existuje řada mezirodových kříženců. Jsou to stálezelené až opadavé dřeviny. Rod Citrus zahrnuje stromy nebo keře s neopadavými, zpravidla kožovitými a na líci lesklými listy. Květy jsou většinou bílé až růžové, pětičetné, velmi intenzivně vonící, vyrůstají na loňských výhonech nebo letorostech, jednotlivě nebo v hroznech. Plod se nazývá hesperid, vnější kůra je barevné flavedo, pod ním bílé albedo, uvnitř je šťavnatá váčkovitá dužnina, členěná do osmi až čtrnácti segmentů.

Doma pěstované citrusy mají limity, a to je málo světla a vysoká teplota přes zimu. Tato kombinace v zimě rostliny vysiluje, protože mají velmi malou možnost fotosyntézy. Postupně začínají žít ze zásobních látek, které si vytvořily přes léto, a po jejich spotřebování chřadnou. Začnou jim žloutnout listy, které opadávají, a rostlina může zahynout. To se obvykle týká starších rostlin.

Další problém je, že když někdo vidí, že se rostlinám nedaří, krásně je zalije. Tím je s citrusy konec. Citrusy nesnášejí přemokření, a navíc dýchají i kořeny. Přelitím je zbavíme kyslíku v půdě, který byl rozpuštěn v malém množství vody.

Samostatnou kapitolou jsou škůdci, kterých je dost.

Citrusy, vhodné pro celoroční bytové pěstování Není jich moc a obvykle to nejsou ty rostliny, které se objevují v obchodech. Pro bytové podmínky existuje menší výběr odrůd citrusů, jejich vzájemných kříženců a příbuzných druhů. Někdo namítne, že doma pěstuje i grepy a daří se jim. Těmto lidem přeji, aby jim nadšení vydrželo i po zimě. Bytová kultura je jiná. Musí snášet celoroční suché teplo u radiátorů a smířit se s mnohem horšími světelnými podmínkami. Jsou to převážně tropické a subtropické rostliny, které jsou ve své domovině zvyklé na celoroční teplo. Výjimku tvoří některé druhy citroníků a jejich kříženců, které jsou z mírného pásma. Uvádím seznam bytových citrusů a příbuzných rodů od nejméně náročných pro ty, kteří začínají, až po ty, které lze pěstovat doma, ale o kterých je třeba hodně znát.

Jedny z nejvhodnějších bytových citrusů, které mám za ta léta odzkoušené

Začnu ne s citrusem, ale s jeho blízkým příbuzným. Všichni znáte oválné malé plody kumkvatu, které se dost draze prodávají v supermarketech.

Rod Fortunella (kumkvat)

Kvete a plodí vícekrát za rok (remontantní) stromky nebo keře. Drobné květy vyrůstají po 1-2 v úžlabí listů. Plody jsou malé, kyselosladké. Kumkvatů je mnoho druhů a všechny se hodí do bytů.

Citrus limonia Osbeck – rangpur (Kantonský citroník, červená limeta)

Původem je z Indie. Výhony a květní pupeny jsou purpurové. Plody malé až střední, oválné až zploštělé. Oplodí žlutooranžové až oranžové, dobře loupatelné. Dužnina je oranžová, šťavnatá, jemná a ostře kyselá. Plody používáme v kuchyni stejně jako limety nebo citrony.

Citrus Reshni, Kleopatra

Malý keř s malými zploštělými oranžovými plody. Dužnina je šťavnatá, kyselosladká. Kvete a plodí celý rok. Kleopatra je vysoce dekorativní rostlina, typická bytová odrůda.

Citrus limonia, rangpur

Původem je z Indie. Výhony a květní pupeny jsou purpurové. Plody jsou malé až střední, oválné až zploštělé. Oplodí je žlutooranžové až oranžové, dobře loupatelné. Dužnina je oranžová, šťavnatá, ostře kyselá.

Citrus madurensis LOUR., kalamondin

Do bytů ideální. Při dobré péči může mít i desítky plodů. Středně velký stromek s drobnými oranžovými plody, ostře kyselými, se sladkým oplodím.

Z dalších citrusů, vhodných do bytu, už jen krátce

Citrus limon L./BURM., citroník

Tento název zastřešuje všechny citroníky. Část z nich je vhodná do bytů, například: Meyer, Villafranca, Lisbon, Pavlovský, ze sladkých citroníků například DORSHAPO.

Citrus retikulata, mandarinka

Opět je to název, zastřešující stovky odrůd. Vhodné jsou například: C. deliciosa TAN., mandarinky z japonské skupiny Unshiu (Satsuma, Wakayama), z náročnějších Clementina.

Před pár lety se mi podařil „úlovek“, který považuji za zlomový pro bytové citrusy

Jeden starší pán mě navštívil, abych mu „oživil“ citroník. Prý před 20 lety zasadil jádro a citroník mu nedávno zakvetl, ale neplodil.

Rostlina vypadala hrozně. Osprchoval jsem listy, přesadil, ostříhal, postupně zbavil všech škůdců, a že jich bylo. Měl jsem citroník doma několik měsíců a udělal jsem z něj zase nádhernou rostlinu. Dokonce kvetla, ale květy byly fertilní (neplodné, na ukázku), plody žádné. Nakonec jsem si jich několik nařízkoval a rostlinu vrátil.

Po podrobném zjišťování jsem zjistil, o co se jedná

Nebyl to citroník, ale Citrus limetta. Limetky se běžně prodávají v marketech, obvykle zelené a spíš kulatého tvaru.

Tahle starší odrůda je ještě geneticky nešlechtěná, s typickými limetovými listy. Plody jsou menší „citronky“ tvaru běžných citronů, oplodí je slabé. Proti kupovaným řízkovaným nebo roubovaným limetám potřebuje světlo asi jako běžná kytka v bytě. Kvete a plodí celý rok už prvním rokem po řízkování.

Původní limeta už neexistuje, ale její klony mají přesně stejné vlastnosti.

Tento článek není napsán pro odborníky, kteří si umí se vším poradit, ale spíš pro začínající pěstitele.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Citrusy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz