Hlavní obsah
Věda

Green Deal zřejmě otepluje rychleji planetu, říkají vědci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Benity Welter z Pixabay

Drobné částice ze spalování uhlí, ropy a plynu mohou odrážet sluneční světlo, způsobovat tvorbu mraků a stínit planetu před slunečními paprsky.

Článek

Není pochyb o tom, že se planeta Země otepluje. Každý to pociťuje na vlastní kůži. Statistiky NASA jsou neúprosné: Loňské léto bylo nejteplejší od počátků měření teplot v roce 1880.

Jenomže je pravda, že útlumem spalování fosilních paliv teplotu snižujeme? Není to naopak? Vědci přišli na to, jak je to doopravdy.

Málo lidí ví, že spalováním fosilních paliv sice dochází k emisím skleníkových plynů, ale zároveň toto spalování přispívá ke globálnímu ochlazování.

Drobné částice ze spalování uhlí, ropy a plynu mohou odrážet sluneční světlo, způsobovat tvorbu mraků a stínit planetu před slunečními paprsky. Od 80. let 20. století tyto částice kompenzovaly 40 až 80 procent oteplování způsobeného skleníkovými plyny.

V současné době se spalování fosilních paliv silně omezuje. Jenomže tím se také dostává do ovzduší méně oxidů síry, které způsobují silný chladicí efekt. Výsledkem jsou ještě vyšší teploty. O kolik se díky tomu zvyšuje teplota, se zatím neví. Odpověď bude mít trvalé dopady na schopnost lidstva plnit své klimatické cíle.

„Vycházíme z oblasti hluboké, hluboké nejistoty,“ řekl Zeke Hausfather, klimatický vědec. „Mohlo by to být maskování plného stupně chlazení.“

Většina ochlazování ze znečištěného ovzduší přichází prostřednictvím sirných aerosolů, a to dvěma způsoby. Samotné částice jsou reflexní, odrážejí sluneční paprsky a zastiňují Zemi. Také dělají mraky jasnější a sluneční paprsky se od nich lépe odráží. Tím ochlazují Zemi.

Uhlí a ropa obsahují asi 1 až 2 procenta síry. Spalování těchto fosilních paliv je spojováno s respiračními onemocněními. Oxid siřičitý je spojován i s dalšími negativními vlivy na člověka. Jenomže na druhé straně omezením spalování fosilních paliv bez exhalací oxidů síry dochází ke globálnímu oteplování.

V posledních několika desetiletích země pracovaly na postupném odstraňování těchto znečišťujících emisí.

Mezinárodní námořní organizace v roce 2020 zavedla omezení na množství síry povolené v lodních palivech. Lodní emise oxidu siřičitého okamžitě klesly asi o 80 procent. Středomořské země plánují regulaci lodní dopravy na rok 2025.

Tyto kroky zabránily předčasnému úmrtí asi 200 000 lidí jenom v Číně. Otázkou je, je-li tento odhad správný. Naopak se zvýšily globální teploty. Vědci odhadují, že jen změny v aerosolech z nového pravidla přepravy by mohly během několika příštích desetiletí přispět k oteplení o 0,05 až 0,2 °C.

Někteří výzkumníci říkají, že změny předpisů o námořní přepravě mohly být velkým přispěvatelem k rekordnímu vedru v loňském roce, a že aerosoly mohly snižovat mnohem více tepla, než se dříve myslelo. Satelitní snímky ukázaly, že po poklesu emisí oxidů síry se změny oblačnosti snížily.

„Údaje ze satelitů NASA ukazují, že v oblastech, kde došlo k silnému omezení spalování fosilních paliv v lodní dopravě, došlo i k velmi silnému nárůstu absorbovaného slunečního záření,“ řekl Leon Simons, nezávislý výzkumník a člen nizozemského Římského klubu. „A také v tomto období vidíte, jak se ve stejné oblasti zvyšují teploty mořského povrchu.“

V článku vědci z University of Maryland tvrdili, že pokles aerosolů mohl zdvojnásobit rychlost oteplování v roce 2020 ve srovnání s rychlostí od roku 1980. Jiní výzkumníci však jejich výsledky kritizovali.

Někteří vědci vidí nařízení o přepravě jako analogii způsobu, který výzkumníci zkoumají, jak zastavit globální oteplování: cílené projasnění mraků pomocí méně znečišťujících metod. V Alamedě v Kalifornii výzkumníci nedávno vypustili do atmosféry aerosoly mořské vody jako první krok ke studiu toho, jak by částice mohly zesvětlit mraky a odrážet sluneční světlo. Představitelé města později projekt zastavili, navzdory zprávám, že experiment byl bezpečný.

Žádní vědci neobhajují zastavení úsilí o čištění aerosolů v ovzduší. Rozhodně existují dobré důvody, proč mít ovzduší čisté. Přínosy pro veřejné zdraví jsou důležité.

Vědci ale mají obavy, že odstranění znečištění v ovzduší by mohlo mít efekt většího oteplování, než odstranění pálení uhlíku.

https://www.nature.com/articles/d41586-020-00177-3

The Washington Post 2024-06-25

The Washington Post 2022-12-12

https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2022MS003070

https://transport.ec.europa.eu/news-events/news/new-shipping-fuel-standards-reduce-sulphur-oxides-mediterranean-80-2022-12-16_en

https://www.nature.com/articles/s43247-024-01442-3#author-information

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz