Hlavní obsah
Psychologie

Jak se vyhnout nechtěným obtěžujícím myšlenkám v naší mysli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: congerdesign od Pixabay

V některých situacích má smysl nežádoucí myšlenky potlačit, než se jimi trápit. Třeba tak, že myšlenkám nedovolíme, aby se dlouho držely v naší mysli.

Článek

Lidské myšlenky jsou záludné. Měli jste dobrý vztah s partnerem, jenomže z nějakého důvodu jste se rozešli? Řeknete si, že to není žádný problém, je to pryč. Jenomže nebývá to pravda. Hodně jste toho společně prožili a ty vzpomínky máte v sobě.

Uslyšíte hudbu, při které jste se milovali. Po cestě na nákup potkáte přítele, který se ptá na partnera. V restauraci si vedle vás někdo dá jídlo, na které jste chodili spolu. A pustit si film, u kterého jste se objímali? Zvládání myšlenek je docela náročné, budí asociace.

V některých situacích má smysl tyto nežádoucí myšlenky potlačit. Například při zkoušce nebo pracovním pohovoru nechcete být rozptylováni myšlenkou, že neuspějete. Během letu stěží budete myslet na to, že letadlo spadne. Když nesete dítě do postýlky, ani vás nenapadne, že ho můžete upustit. Stejně tak když krájíte zeleninu, nevěříte, že si uříznete prst.

Tyto myšlenky, převážně negativní, lze potlačit, a nemusíte chodit k psychologovi a hypnózou si nechat utlumit část paměti.

Doktor Joshua Magee, Ph.D., klinický psycholog a zakladatel Wellness Path Therapy říká: „Existuje řešení a vy máte možnosti. Můžete si najít dobře vyškoleného terapeuta, který vyhovuje vašim potřebám, ale rozhodnutí je na vás.“ Dále říká: „Lidské myšlenky jsou mnohem méně soustředěné a pod mnohem menší kontrolou než si většina lidí představuje.“

„Myšlenky neustále přicházejí a proudí a mnozí z nás si toho nevšimnou,“ řekl doktor Magee. Ve studii z roku 1996 se zdálo, že jedna třetina těchto myšlenek se objevila zcela odnikud. „Je normální zažívat myšlenky, které jsou znepokojivé,“ dodal doktor Magee.

Snaha přestat myslet na nechtěné opakující se myšlenky je známá zkušenost mnoha lidí. Jenomže tím myšlenka dosáhla vědomí, a jestliže má vazbu na silné emoce, je velice dobře uložena v paměti. Můžeme se tomu vyhnout?

Další výzkumy naznačují, že vyhýbání se myšlenkám se může vymstít. „Když potlačíme myšlenku, vysíláme našemu mozku zprávu,“ řekl doktor Magee.

„Tato snaha označuje myšlenku za něco, čeho je třeba se bát. V podstatě tyto myšlenky posilujeme tím, že se je pokoušíme ovládat.“

Zatímco účastníci výzkumu měli tendenci uspět v úkolech potlačujících myšlenky, ty, kterým se vyhýbali, se jim po skončení úkolu objevovaly v hlavě častěji.

Nakonec by mohlo být rozumnější zaujmout k těmto nechtěným myšlenkám vědomý přístup a jednoduše počkat, až pominou než se jim vyhýbat. Stejně jako tisícům dalších myšlenek, které se vám každý den honí hlavou.

Pokud nechceme využít psychologické, psychiatrické a farmakologické působení na naše vědomí, musíme si pomoci sami. Třeba tak, že myšlenkám nedovolíme, aby se dlouho držely v naší mysli.

Nejlepší způsob je zřejmě zažít pozitivní nový vztah nebo novou událost.

Rozhodně není dobré udržovat si v mysli vzpomínky, kterých se chceme zbavit, ale překrýt je novými. Po čase staré vzpomínky „vyblednou“ a budou se zdát zcela nepodstatnými.

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1745691619898795

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2121148/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz