Hlavní obsah
Věda

Nejpevnější hedvábí nepochází z říše rostlin

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Jaké hedvábí je na světě nejpevnější?

Článek

Ačkoli se jich často bojíme, většina pavouků je neškodná a ve skutečnosti docela působivá, vzhledem k síle a odolnosti spletitých sítí, které splétají.

Vlákna, která pavouci produkují, jsou pětkrát až šestkrát pevnější než vysoce kvalitní ocel a jsou pevnější než jakékoli známé přírodní nebo syntetické vlákno, vyrobené lidmi.

„Pavoučí vlákna jsou dokonce odolnější a pružnější než nejsilnější umělé vlákno, kevlar, které se používá k plnění neprůstřelných vest.“ To napsal Fritz Vollrath, evoluční zoolog z Aarhuské univerzity v Dánsku, v rozhovoru pro časopis Discover.

Pavoučí vlákna, říkejme jim hedvábí, jsou extrémně poddajná. Dokážou se natáhnout až na 140 procent své délky, aniž by se přetrhla, tvrdí John H. Lienhard, emeritní profesor strojního inženýrství na univerzitě v Houstonu.

Na to, že se jedná o tak pozoruhodný materiál, je pavoučí hedvábí velmi lehké. Vlákno, které by obepnulo Zemi, by vážilo méně než kostka mýdla, jak uvádí The Book of Animal Ignorance: Everything You Think You Know Is Wrong (Random House, 2007).

Je více vláken, které vytvářejí pavouci. Nejčastější a nejznámější je kruhová pavučina. Ta je tvořena paprskovitě uspořádanými vlákny, propojenými spirálou.

Další je například jediné vlákno, na jehož konci se nachází lepkavá kulička. Pavouci toto vlákno vrhají na lezoucí nebo letící hmyz.

To, co činí pavoučí hedvábí tak obtížně uměle napodobitelným, je složení jeho složitých proteinových molekul a opakujících se sekvencí DNA.

Zkoumáním kanálků uvnitř pavouků, kterými hedvábí protéká před výstupem z pavouka, bylo zjištěno, že před vstupem do kanálku se vlákno skládá z tekutých proteinů. Když je vlákno utvořeno, je z něj odčerpána voda a vodík a tím vznikne kyselé prostředí. Nakonec se vlákno přeměňuje z gelu na konečný produkt, když je protahováno kyselými hedvábnými žlázami pavouka.

Vznikají hedvábná vlákna od nelepivých až po extra jemných, přesně tak, jak pavouk v danou chvíli vyžaduje.

Zatím není jasné, která síť je ta nejvhodnější pro lidské účely. Asi proto, že pavouk vlákna vyrábí různá, podle svých potřeb, a ne proto, aby lidem pomáhal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz