Článek
Letošní léto střídá vysoké teploty s nízkými. Právě zažíváme mimořádná srpnová vedra, na obloze téměř bez mráčku. V tomto počasí se ideální osvěžení vždy hodí. Věděli jste, že jeden z nejlepších nápojů ve vedrech je neslazený studený čaj?
Zapomeňte na vodu z kohoutku, raději použijte balenou vodu s nízkým obsahem minerálů. Čím méně je ve vodě vápníku a železa, tím lépe. Vodu budeme ohřívat, nenecháme ji vařit. Převařená voda je mrtvá, všechny soli se vysrážejí a chuť čaje se zhorší.
Led mění chuť čaje. Existuje několik základních způsobů, jak v letních vedrech připravit velice osvěžující ledový čaj.
Jsou známé osvěžující čaje v plechovkách. Ty mají ale jednu nevýhodu, jsou slazené, a to, nejen v létě, lidskému zdraví neprospívá. Pokud si neslazený ledový čaj uvaříte sami, bude osvěžující, povzbuzující a zdravý. Můžete použít čajové lístky a mít přírodní voňavý nápoj, ale můžete přidat aromatické bylinky.
Čajové lístky stačí zalít vařící vodou a nechat lístky vyluhovat tak, jak jste zvyklí. Poté čaj nechte vychladnout. To ale není pravý ledový čaj. Čaj uvařený za studena se velmi liší od čaje uvařeného tradičními metodami. Při studené přípravě má nálev méně tříslovin, méně hořkosti, je jemnější a chutě se projevují jinak. Studený čaj lze připravit různými způsoby.
Čaj vařený s ledem
Čaj se dá vařit s ledem, tato metoda se nazývá kiridashi. Pro tento čaj vybíráme vysoce kvalitní zelené čaje. Čaj se ve velké konvici zalije ledem (na litrovou konvici je potřeba asi 7-10 gramů čaje). Led postupně taje, kapka po kapce se zapojuje do pomalého, několikahodinového louhování čaje. Celý proces trvá 10-20 hodin, chuťová vyváženost nápoje se znatelně liší od čaje zalitého vroucí vodou: do nálevu vstupuje méně hořkosti a kyselých složek, chuť umami se jasně projevuje.
Kiridashi ze zelených odrůd se vyznačuje listovými a mořskými vůněmi ve středu kompozice a červené nebo černé čaje a tmavé odrůdy připomínají chuť sušeného ovocného kompotu, ale s rozpoznatelným čajovým taninem. Můžete ho pít bez přísad nebo přidat med, citrusovou šťávu, dokonce i špetku soli.
Použití studené vody
Čaj louhujte studenou vodou, tato metoda louhování za studena se nazývá Cold brew. Stačí 2-3 lžičky čaje zalít litrem čisté studené vody dobré kvality, chuť nápoje závisí na chuti vody. Nálev bude hotový za několik hodin. Ideálně čaj louhujte večer a pijte ráno.
Čaj je bohatý, ale s radikálně sníženou hořkostí, zaoblenou tříslovinou a trpkostí, svěžím ovocným a sušeným ovocným aroma a je fenomenálně osvěžující.
Dvě předchozí varianty vyžadují více času. Pokud potřebujete čajové osvěžení rychle, uvařte silný čaj, několikrát koncentrovanější, než obvykle. Do velké sklenice dejte pár kostek ledu, nebo ledem naplňte celou sklenici. Pak sklenici naplňte horkým uvařeným čajem. Je to skvělé osvěžení, i když ne tak bohaté na chuť a vůni, jako ve dvou předchozích případech.
Je sice léto, ale přijde zima a s ní i „vlezlé“ počasí. Pro toto období je doporučován starověký recept na čaj z Gruzie: 3 díly silného čaje, 1 díl medu a jeden díl vodky. Vše smíchejte, přiveďte k varu, odstavte a nalévejte do šálků. Tento čaj je vynikajícím lékem na podchlazení.