Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Má smysl postavit dva jaderné bloky za 1300 miliard?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Brunao/Pixabay

ilustrační foto

Klasický jaderný blok 550 MW postavíme dnes za téměř 700 miliard korun. Modulární reaktory budou postaveny velice rychle za minimální cenu s výkonem až 400 MW.

Článek

V jednom bloku atomové elektrárny v Temelíně se dnes vyrábí přibližně 1000 megawattů (MW) elektřiny za hodinu. Temelín má dva bloky s tlakovodními reaktory VVER 1000 typu V 320. Jeden blok stačí na zásobování elektřinou středně velkého města.

V České republice byla letos schválena výstavba dvou nových jaderných bloků v Dukovanech, kde jsou instalovány čtyři tlakovodní reaktory VVER 440 (VVER je vodou chlazený) o elektrickém výkonu 510 MW.

Ve výběrovém řízení byla vybrána společnost Korea Hydro & Nuclear Power Company. Reálná cena spočtená pro rok 2024 je za jeden blok okolo 650 miliard korun. Je to nejdražší projekt v historii Česka. Jestli to byl dobrý nápad, ukáže příštích několik let.

Stavba se samozřejmě prodraží, ovlivní to spousta faktorů jako inflace, drahá energie, dražší výroba komponentů, doprava a podobně. Může se dokonce stát, že až nové reaktorové bloky budou v provozu, bude to zastaralá technologie.

Má cenu stavět dva bloky o přibližném výkonu jednoho bloku Temelína, které se budou stavět minimálně do roku 2036? Nebo za několik let postavit za stejnou cenu spoustu modulárních atomových elektráren, které výkonem mnohonásobně převýší státem schválenou variantu a energií zcela nahradí uhelné elektrárny?

Modulární reaktory (SMR) mají tu výhodu, že budou postaveny velice rychle a za minimální cenu. Navíc mohou být umístěny téměř u odběratelů a tím se ušetří za drahou přenosovou soustavu včetně ztráty elektrické energie dlouhým přenosem ke spotřebiteli. Do budoucna by dokonce místy mohly zmizet ohyzdné stožáry vysokého napětí v krajině. I ty, kromě velkých energetických ztrát, potřebují nákladnou údržbu.

Malé modulární reaktory mají výkony mezi 5 až 400 MW, přesněji do 300 MWe. Ještě menší jsou mikroreaktory neboli „jaderné baterie“ o výkonu několika megawattů. Ty by měly být zdroje pro místa, kam se nevyplatí instalovat rozvodnou síť, nebo to nejde, například v horách, na poušti, v arktických podmínkách, na ostrovech a podobně.

Modularita je v tom, že se moduly mohou stavět vedle sebe a při potřebě vyššího výkonu je přidávat jako stavebnice.

Mikroreaktory a malé modulární reaktory mohou být instalovány postupně, stejně jako třeba solární elektrárny. Cílem je jejich sériová výroba, snadná přeprava a rychlá instalace. To všechno snižuje náklady na výrobu i provoz. SMR nebudou potřebovat rozsáhlý personál při provozu.

SMR překlenou období, kdy skončí uhlí a vytápění plynem bude nereálně drahé. Stanou se stabilním, ekologickým, ekonomickým a bezemisním zdrojem. Dalším kladem je jejich bezpečnost, založená na gravitaci nebo rozdílu teplot. Jakmile bude možné vyloučit větší havárii, SMR se mohou začít stavět v zalidněných oblastech.

Pro výzkum modulárních reaktorů nemusíme chodit daleko, je kousek od Prahy. V ÚJV Řež vyvíjí Centrum výzkumu Řež projekt Energy Well. Je to první ze tří prototypů modulárních reaktorů, vznikajících ve Skupině ÚJV a vůbec prvním projektem svého druhu v České republice. Jedná se o malý vysokoteplotní reaktor s výkonem kolem 20 MWt, chlazený tekutými solemi.

Zde je odkaz na stránky a video projektu v Řeži.

https://climate.mit.edu/explainers/advanced-nuclear-reactors?utm_source=MIT+Climate+Newsletter&utm_campaign=e93247a0e2-EMAIL_CAMPAIGN_2020_07_29_06_49_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_17d8deda98-e93247a0e2-379549400&mc_cid=e93247a0e2&mc_eid=810cc55855

https://www.cez.cz/cs/o-cez/vyrobni-zdroje/jaderna-energetika/je-ve-svete/budoucnost-jadernych-technologii

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz