Hlavní obsah
Věda

Mohou lidé vidět ultrafialové záření? Jak funguje lidský zrak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Mnoho savců ultrafialové záření vidí. Ale jak jsou na tom lidé? Mohou lidé vidět UV záření? Je to zvláštní, ale mohou.

Článek

Říká se, že pro lidi je ultrafialové (UV) záření neviditelné. Ano, je to mnohem kratší vlnová délka, než fialová, kterou vidíme. Ale je tomu skutečně tak? Mohou lidé vidět UV záření stejně jako některá zvířata?

Spousta zvířat UV záření vidí. Mnoho savců, včetně psů, koček, fretek a sobů, může během svého života vidět některé vlnové délky UV záření, podle studie z roku 2014 publikované v časopise Proceedings of the Royal Society B. Studie také poznamenala, že schopnost vidět UV světlo je rozšířená u bezobratlých, ryb, ptáků, plazů a obojživelníků, kteří mají často čípky speciálně pro detekci UV světla, a čočky, které ho propouštějí.

Barvy duhy jsou všude kolem nás, ale stejně tak i odstíny, které většina z nás nevidí, včetně ultrafialové barvy, která mnoha lidem uniká, ale překvapivě ji dokáže vnímat mnoho zvířat.

Michael Bok, Ph.D., výzkumník švédské univerzity v Lundu říká: „Proč tedy tolik zvířat vidí v UV oblasti? U každého barevného vidění je užitečné umět zlepšit kontrast pro detekci objektů nebo důležitých věcí ve vašem okolí.“

Nejprve je důležité pochopit, jak funguje zrak. Zrakový systém je soubor orgánů, které zajišťují příjem, přenos a zpracování informace přinášené světelným podnětem, jejichž výsledkem je zrakový vjem.

U většiny lidí čočka, zakřivená struktura v oku, filtruje ultrafialové světlo tak, že se tato vysokoenergetická vlnová délka nedostane k čípkům. Je to zřejmě dáno vývojem lidstva.

Podle studie z roku 2003 v časopise PNAS předek obratlovců viděl UV světlo a měl pro něj fotoreceptor. Ale někde v evoluční historii lidstva se tento fotoreceptor posunul více k detekci fialových než ultrafialových vlnových délek. Možná proto, že vidět UV světlo je za cenu rozmazanějšího vidění a vede k postupnému poškození očí.

Pro většinu lidí čočka filtruje UV záření. Záleží také na tom, kolik je vám let. Mladší lidé vidí UV záření lépe, než starší. Až do 80. let 20. století operace šedého zákalu zahrnovala odstranění zakalené čočky z oka a neimplantování náhrady, takže lidé, kteří operaci podstoupili, mohli vidět UV světlo.

Pro tyto lidi a pro ty, kteří se narodili bez čočky, vypadá UV světlo jako bledě modré nebo světle fialové, řekl doktor Bok. Slavným příkladem je impresionistický malíř Claude Monet, který po operaci šedého zákalu v roce 1923 viděl u leknínů více modrých a fialových podtónů a tento rozdíl promítl do svých pozdějších obrazů.

V malé studii z roku 2018 publikované v časopise PLOS One mohli všichni vysokoškoláci na University of Georgia vidět UV světlo o vlnové délce přibližně 315 nanometrů. Celý rozsah UV záření je 10 až 380 nanometrů (nm), přičemž fialová začíná od 380 nm.

U zvířat je to jinak, UV záření jim pomáhá při hledání kořisti. Například mnoho dravých mořských živočichů používá UV světlo k tomu, aby si všimli siluet kořisti, jako je plankton a larvy ryb, protože v mělké vodě je hodně UV světla, řekl Thomas Cronin, Ph.D., biolog, který studuje vizuální ekologii na University of Maryland v Baltimore County.

Mnoho druhů hmyzu používá vidění v ultrafialovém světle pro zviditelnění květů, kde se mohou nasytit pylem. Mnoho ptáků tímto viděním snadněji nalezne bobule k jídlu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz