Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Pozoruhodná rostlina, která přežije víc jak měsíc −196 °C

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andreas z Pixabay

ilustrační foto

Jedná se vůbec o pozemskou rostlinu? Spíš to vypadá, že byla přivezena z Marsu, ne, že na něj potenciálně bude dopravena. Přežije měsíc při −196 °C.

Článek

Zdá se, že jestli začneme osidlovat planety, první na řadě bude Mars. Existuje celá řada rostlin, které by mohly přežít na této nehostinné planetě. Jenomže vědci narazili na jednu mimořádně odolnou, která snese nízkou teplotu až -196 °C, regeneruje se i při úplném dlouhodobém vysušení a snáší bez problémů radioaktivní záření z vesmíru.

Jedná se o mimořádně odolný pouštní mech Syntrichia caninervis, kterému se daří v různých extrémních prostředích.

Tento mech může i po ztrátě obsahu buněčné vody větší než 98 % obnovit fotosyntetické a fyziologické aktivity během několika sekund. Snese extrémně nízké teploty a dá se oživit i po skladování v mrazicím boxu při -80 °C po dobu 5 let, nebo v kapalném dusíku po dobu 1 měsíce při −196 °C.

S. caninervis má také úžasnou odolnost vůči gama záření a dokáže přežít a udržet si vitalitu v simulovaných podmínkách Marsu: při současném vystavení atmosféry bez kyslíku, extrémnímu vysychání a nízkým teplotám s intenzivním ultrafialovým zářením. Patří mezi organismy odolné proti stresu.

Syntrichia caninervis je velice přizpůsobivá průkopnická rostlina pro kolonizaci mimozemského prostředí, pro základní budování biologicky udržitelných lidských stanovišť mimo Zemi.

Na Marsu nebyly dosud zjištěny žádné formy života. Proto by mohlo být možné provést terraformaci (napodobení života na Zemi) vysoce odolnými formami života ze Země.

Zatím se uskutečnilo několik studií, zaměřených na testování schopnosti organismů odolat extrémním prostředím vesmíru nebo Marsu. Tyto studie se primárně zaměřily na mikroorganismy, řasy a lišejníky. Rostliny, jako jsou mechy, však nabízejí klíčové výhody pro osídlování cizí planety. Mají schopnost produkovat značné množství biomasy v náročných podmínkách.

Mech S. caninervis na Zemi převládá v suchých oblastech, včetně pouští Gurbantunggut a Tengger v Číně a v poušti Mojave ve Spojených státech. Rovněž ho nalezneme v horských oblastech Pamíru, Tibetu, Středního východu, Antarktidy a cirkumpolárních oblastech.

V poušti Gurbantunggut v severozápadní Číně je naleziště mechu S. caninervis největší na světě.

Na základě meteorologického sledování z let 2005 až 2023 byly nejnižší teploty na poušti téměř -40 °C a nejvyšší 65 °C. Relativní vlhkost byla pouhých 1,4 %.

Vědci ve výzkumu publikovali, že tento mech v laboratoři zcela vysušili a zjišťovali, že mech se po totální dehydrataci velmi rychle zotavil. Rostliny vypadaly zelené, když byly nasyceny vodou, ztmavly a zčernaly, jak voda postupně ubývala, a následně znovu zezelenaly, po přidání vody.

Více než 40 % vody se ztratilo za 10 minut a více než 99 % se ztratilo za 40 minut. Po přidání vody se mech Syntrichia caninervis zregeneroval na více než 80 % již po 20 sekundách a zcela se obnovil do 2 minut.

Pro experimenty s gama zářením byly zcela suché mechy vystaveny celkovým dávkám 500 až 16 000 Gy, ionizujícímu záření. Pro zajímavost, pro člověka je smrtelná dávka okolo 6 až 10 Gy. Jednotka Gy je ekvivalent dávky sievert.

Vědci zjistili, že záření 500 Gy silně podpořilo regeneraci mechu. Pokud byla dávka záření zvýšena na 2 000 Gy, regenerace byla mírně zpožděna.

Předpokládá se, že mechy byly prvními rostlinami, které v dávné době kolonizovaly Zemi. Proto si vyvinuly tyto mimořádné schopnosti, které si zachovaly do současné doby.

Podle vědců je tato rostlina velmi vhodná pro kolonizaci Marsu a pro výzkumy na Měsíci.

https://www.cell.com/the-innovation/fulltext/S2666-6758(24)00095-X?utm_campaign=website&utm_medium=email&utm_source=nautilus-newsletter

https://www.wikiskripta.eu/w/Deterministick%C3%A9_%C3%BA%C4%8Dinky_ionizuj%C3%ADc%C3%ADho_z%C3%A1%C5%99en%C3%AD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz