Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nejvýznamnější přírodní události, které otřásly světem v roce 2023

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Enrique z Pixabay

Ničivá zemětřesení, děsivé požáry, abnormální letní teploty, nový ostrov a další zajímavosti z roku 2023.

Článek

Vznikl nový ostrov

V říjnu vybuchla podmořská sopka poblíž ostrova Iwodžima, asi 1200 kilometrů jižně od Tokia. Erupce vymrštila do vzduchu kusy skály velké až 50 metrů. Tyto úlomky se nakonec nahromadily a vytvořily nový ostrov, který má šířku 100 metrů a je jasně vidět na satelitních snímcích. Tento nový ostrov má za základnu sopečnou pemzu a leží asi 1,6 km od pobřeží Iwodžimy.

Ničivé zemětřesení v Turecku a Sýrii

Mimořádně silné zemětřesení zasáhlo začátkem února Turecko a Sýrii. Otevřelo 300 kilometrů dlouhou trhlinu v zemské kůře. Zemětřesení o magnitudě 7,8 Richterovy škály region zasáhlo v ranních hodinách 6. února. Zemětřesení způsobil pohyb tektonických desek. Délka trhliny je důkazem obrovského množství energie, které zemětřesení uvolnilo. Bylo to nejhorší zemětřesení v historii Turecka. Zabilo téměř 60 000 lidí v Turecku, přes 8000 v Sýrii a nechalo asi 1,5 milionu lidí bez domova.

Uvolnil se největší ledovec světa

Na podzim pořídil evropský satelit snímky ukazující, že se z pobřeží Antarktidy uvolnil ledovec o velikosti 4000 kilometrů čtverečních. Ledovec pojmenovaný jako A23a se oddělil od Filchnerova ledového šelfu v Antarktidě v roce 1986, ale téměř čtyři desetiletí ležel na dně Weddellova moře. Je unášen na východ podél zamrzlého pobřeží.

Vědci se domnívají, že se v důsledku tání stal lehčí. Pohybuje se rychlostí asi 5 kilometrů za den. Pohyb ovlivňují silné ledové větry a oceánské proudy.

Obrovský požár zničil celé město Lahaina

Jedním z největších šokujících požárů loňského léta na severní polokouli byl ten, který zničil havajské město Lahaina na ostrově Maui. Plameny na vyschlém ostrově se neuvěřitelně rychle šířily, rozšiřovaly ho větry z hurikánu Dora. V tomto děsivém pekle uhořelo 100 lidí a tisíce budov se změnily v popel.

Rozsáhlé lesní požáry ve východní Kanadě

Kouř z rozsáhlých lesních požárů ve východní Kanadě v červnu nepříjemně překvapil obyvatele východního pobřeží USA. New York a Filadelfie se na pár dní dostaly na čelo žebříčku nejznečištěnějších měst světa, kterému obvykle dominují asijské metropole.

Částice popela vznášející se ve vzduchu produkovaly toxické částice, které ale při západu slunce vypadaly nádherně. Lidem bylo doporučeno dívat se za zavřenými okny.

Kouř byl směrován jihozápadními větry z kanadských provincií Quebec a Nové Skotsko. Smog byl tak hustý, že zakrýval výhled satelitům pozorujícím Zemi.

Nejteplejší léto v historii měření teplot

Léto loňského roku bylo nejteplejší od počátků měření v roce 1880, oznámila NASA v září.

Za normálních podmínek v Tichém oceánu vanou pasátní větry a přenášejí teplou vodu z Jižní Ameriky do Asie. Teplá voda je nahrazena studenou z hlubin oceánu.

El Niño (španělsky malý chlapec) je klimatický vzorec, spojený s pásmem teplé oceánské vody ve středním a východním rovníkovém Pacifiku. Ovlivňuje srážky a teploty po celém světě. El Niño obvykle trvá devět až 12 měsíců a střídá se s ochlazovacím vzorcem zvaným La Niña (ve španělštině holčička). Zahrnuje Golfský proud, který přenáší teplou vodu z Karibiku do Evropy.

Pokud by se Golfský proud zastavil, zejména Evropa by trpěla extrémními výkyvy klimatu. V Evropě by bylo mrazivější počasí a došlo by k nárůstu teplot v tropech.

https://oceanservice.noaa.gov/facts/ninonina.html https://www.space.com/nasa-satellite-spots-new-island-from-space https://www.space.com/turkey-earthquake-satellite-images-200-mile-rupture https://www.space.com/satellites-watch-worlds-largest-iceberg-move https://www.space.com/hawaii-wildfire-destruction-satellite-images

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz