Hlavní obsah
Seberozvoj

Nespokojenost lidí se zvyšuje. Lidé potřebují mít základní jistoty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Olga Fil z Pixabay

Veverka se nechystá modlit se za jídlo, pěstovat stromy nebo organizovat povstání proti veverkám, které znečišťují životní prostředí a zmenšují její zdroje potravy. Veverka prostě shání potravu.

Článek

Lidské bytosti jsou složití tvorové, jen tak nejsou se vším spokojeni. Co je lidem společné, je mít se dobře. Jenomže „mít se dobře“ znamená pro každého něco jiného. Všichni máme různé zájmy, které nás udržují v chodu.

Někteří z nás vstanou a jdou do práce, protože potřebují peníze, a to je v pořádku. Pokud nás ale práce baví natolik, že nás doslova pohltí, prožijeme mnohem šťastnější život. Spokojenost na rozdíl od stresu přináší delší život.

Každý má něco, co ho obvykle uspokojuje víc než chodit do práce. Spokojení lidé dělají svou práci, protože mají pocit, že jejich pracovní den jim nabízí určitou míru autonomie. Toho využívají k dosažení vyšší odbornosti. Pracujeme, protože se musíme živit. Jenomže v životě jde o mnohem víc než jen o vydělávání peněz.

Učíme se nové věci, rozvíjíme se jako pracovníci i jako lidé. Pokud lidé dělají smysluplnou práci a jsou s ní spokojeni, jejich práce je přínosem pro ostatní.

Smyslem teorií ve vědě je uspořádat a vysvětlit fakta. Teorie ale musí v konečném důsledku odpovídat faktům. Jenomže v reálném životě to takhle vůbec nefunguje.

Dejme tomu, že architekt navrhne blok domů. Rada města to odsouhlasí, stavitel postaví. Nikdo se ale neptá na spoustu věcí, které se měly vyřešit předem.

Lidé se nastěhují a budou si chodit kudy budou chtít. Krásný vyprojektovaný a drahý chodník budou ignorovat. Nikdo lidi nedonutí, aby používali to, co nechtějí používat. V parku začne bujet kriminalita, protože byl umístěn na odlehlém místě. Architekt měl sice záměr, že v něm bude klid, intimita a dobrý odpočinek, jenomže právě proto tam dal špatné osvětlení. Někdo někde udělal chybu.

Technologie ovlivňují naše myšlení, jednání, činy. Jenomže lidé jsou ovlivněni především materiálními podmínkami svého života. Tím se stala lidská práce značně ochuzena o tvůrčí myšlení. Představy o lidské přirozenosti dnes vytváří společenské vědy.

Dostupnost nezbytností, jako je jídlo a bydlení způsobují, že vše ostatní je v podstatě bezvýznamné. Lidé bez jídla budou hladovět, ať budou dávat vinu bohu, vlastní neschopnosti nebo sociální nespravedlnosti.

Veverka se nechystá modlit se za jídlo, pěstovat stromy nebo organizovat jiné veverky, aby povstaly na protest proti veverkám, které znečišťují životní prostředí a zmenšují její zdroje potravy. Veverka prostě shání potravu.

Naopak lidé myslí tak, jak to sami pochopí. Jestliže se mají dobře, je to v pořádku. Jakmile se ale sáhne na jejich základní hodnoty, vzbouří se. Nepřipustí si, že za to obvykle mohou sami.

Někdo chodí do práce, kde dělá u linky nějaké opakující se jednoduché věci dennodenně. Nemůže uplatnit svoje myšlení při hledání problémů, které nikdy nenastanou. Dlouhodobě ztrácí uplatnit myšlení při problémech. To přenese i do svého soukromého života. Je to člověk jednoduchý, prostý, ignorantský.

Původně věřil, že bude záviset na podmínkách práce, kterou bude moci nějak ovlivnit. Nestalo se tak a ani se to stát nemohlo. Začal chodit do práce pouze kvůli ekonomické efektivitě. Takový člověk při neúspěchu bude dávat vinu společnosti, on za nic nemůže.

Myšlenky mění lidi. Uspět v práci znamená zároveň uspět v civilním životě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz