Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Psi cítí na dálku vaše pocity. Podle toho reagují

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Anja/Pixabay

Psi jsou mimořádně dobří odhalit v člověku to, co cítí. Psi jsou schopni prožívat naše emoce a podle toho reagovat. Mohou prožívat smutek, když jsme smutní, nebo sdílet naše štěstí, když jsme šťastní.

Článek

Psi vnímají emoce lidí. Možná jste si všimli, že pokud jdete kolem plotu, za kterým je pes, zuřivě na vás štěká, nebo naopak poštěkne a vrtí ocasem. Poštěknutí znamená pozdrav, něco jako ahoj, vím o tobě, chtěl bych tě za přítele. Zuřivé štěkání s vyceněnými zuby je samozřejmě úplný opak. Rychle uteč, nelíbíš se mi. Ale je to takhle jednoznačné?

Je to tím, jak psi vnímají emoce lidí, kteří jdou okolo. Ale samozřejmě i výchovou, povahou, momentálními pocity. Hladový pes bude reagovat jinak než spokojený a nakrmený. Koneckonců, psi reagují stejně jako lidé. Jenomže v sobě mají něco navíc. Cítí emoce, které z lidí pro psy „doslova vyzařují“.

Psi vnímají strach, faleš, hněv, znechucení, ale i překvapení a lásku a spoustu dalších emocí. Stejně, jako to údajně uměli i lidé v dávných dobách. V hluboké minulosti lidé cítili emoce stejně jako ostatní zvířata, ale o tuto, tehdy důležitou, dnes nepodstatnou schopnost, přišli postupným vývojem. Vcítění se do někoho na dálku bylo důležité pro život.

Vnímat něčí emoce už dnes lidé neumějí. Zůstala jim pouze schopnost empatie, schopnost naslouchat ostatním emočně, ale i kognitivně. Je to slabá náhrada za to, co umějí psi.

Psi jsou mimořádně dobří odhalit v člověku to, co cítí. Protože nemají některé negativní lidské vlastnosti, jako je faleš, lest, dávají to, co cítí, najevo ihned. Z dáli vědí, jestli je člověk hodný nebo zlostný, jestli tají něco, co lidé necítí. Možná proto je emocionální spojení mezi psy a lidmi důvodem, proč jsou psi považováni za nejlepší přátele člověka.

Je dobré vědět, jaký vliv na naše psí přátele mohou mít naše emoce a vytvářet pro ně stabilní a pozitivní prostředí. Tím posílíme naše pouto s nimi a zlepšíme kvalitu jejich života. Psi věnují velkou pozornost lidským signálům. Vědí, že to může být spojení s něčím dobrým, pohlazením, pamlskem.

Výzkumy a studie naznačují, že psi jsou skutečně schopni prožívat naše emoce a podle toho reagovat. Mohou prožívat smutek, když jsme smutní, nebo sdílet naše štěstí, když jsme šťastní.

Bylo zjištěno, jak psi reagují při přehrávání nahraných zvuků pláče, ale i různých jiných emociálních zvuků, nejenom lidských, například na kňučení nebo štěkání jiných psů. Výzkumníci poté spočítali počet stresových chování, jako je kňučení a zívání u psů, případně štěkání a jiné reakce na emocionální stavy lidí.

Byly zjištěny schopnosti interpretovat a reflektovat emocionální stavy lidí i u jiných zvířat. Ze studií ale vyplývá, že jiná zvířata než psi, snad kromě koček, dokážou emocionálně reagovat pouze na pocity ostatních zvířat svého druhu. Na lidské emoce reagují slabě, nebo vůbec. Koně se sice zastaví a déle poslouchají zvuky, vydávané lidmi, mají silnou emocionální vazbu na lidi. Jenomže zdaleka ne takovou, jako psi.

Psi byli ve stresu, když slyšeli lidský pláč, a zvuku negativní emoce, jako je hluk, si nevšímali. Naopak prasata hluk vnímala jako silně negativní, silně stresující. Zřejmě jsou jim lidské emoce cizí, je uvedeno ve studii. Tím se ostatní zvířata liší od psů.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0376635714002472?via%3Dihub

https://link.springer.com/article/10.1007/s10071-017-1092-8

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz