Hlavní obsah
Věda

Revoluční vynález, který umožňuje vidět, co je za zdí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: dujin yun/Pixabay

Jistě znáte Supermana. Svýma rentgenovýma očima dokáže vidět přes jakýkoli materiál, kromě olova. Na řadu teď přichází moderní věda.

Článek

Výzkumníci vyvinuli zobrazovací čip pro mobilní zařízení, který využívá vysokofrekvenční rádiové vlny k vidění přes objekty.

Zatím je toto zařízení v plenkách. Dokáže rozpoznat předměty, které jsou za kartonem ve vzdálenosti 1 centimetr. Ale i to je dobrý začátek, možná i revoluční převrat.

Vidět něco nebo někoho přes zeď už není utopie, ale zanedlouho možná běžný fakt. Jak si lidé budou chránit své soukromí, až dojde k vyvinutí dokonalejšího přístroje, než je tento první, experimentální?

Experimentální čip se skládá z pole tří senzorů metaloxidových polovodičových pixelů, které vysílají a přijímají vysokofrekvenční rádiové signály v pásmu milimetrových vln (mmW). Rychlost šíření milimetrových rádiových vln je ve vakuu v podstatě rovno rychlosti světla. Rádiové vlny jsou delší než světelné, pro lidské oko jsou neviditelné.

Přístroj milimetrové vlny vysílá k objektu, který je za přepážkou. Vlny se od objektu odrazí, poté jsou zesíleny a smíchány pomocí integrovaných komponent, a to umožňuje zobrazení obrysů objektu na displeji.

Vědci zveřejnili svá zjištění 5. ledna v časopise IEEE Transactions on Terahertz Science and Technology.

V prohlášení vědci uvedli, že trvalo 15 let, než vyvinuli čip tak malý, aby se vešel do mobilního zařízení, a zároveň vysoce zvýšili kvalitu obrazu.

Chytré telefony vybavené tímto čipem mohou být v budoucnu schopny zobrazovat obsah obálek, balíčků, popřípadě i prasklých trubek ve zdi nebo za zdí.

„Čip jsme navrhli bez čoček nebo optiky tak, aby se vešel do mobilního zařízení. Pixely, které vytvářejí obrazy detekcí signálů odražených od cílového objektu, mají tvar čtverce o velikosti 0,5 mm, přibližně velikosti zrnka písku,“ uvedl v prohlášení spoluautor článku Wooyeol Choi, odborný asistent elektrotechniky na Národní univerzitě v Soulu.

Kromě toho, že zařízení umožňuje nahlížet skrz stěny a zobrazovat předměty v obálkách a balíčcích, může nová zobrazovací technologie najít uplatnění v lékařství a zdravotnictví, uvedli vědci. Přirovnali technologii k té, která se již používá ve skenerech cestujících na letištích. Ta ale pracuje na jiném, i když podobném principu.

DOI: 10.1109/TTHZ.2024.3350515

https://news.utdallas.edu/science-technology/superman-inspired-imager-chip-2024/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz