Hlavní obsah
Věda

Sex ve vesmíru: speciální sexuální roboti pro astronauty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michael Germany/Pixabay

Ve vesmíru mohou roboti plnit důležitou úlohu v oblasti sexu, ale i psychické podpory. Mohou poskytnout řešení problémů, které souvisejí s jednou ze základních lidských potřeb.

Článek

Při průzkumu vesmíru, zvláště při dlouhých cestách prostorem, se lidé nebudou chtít omezovat. Dokonce ani v tabuizovaném tématu, běžné lidské potřebě, jako je sex. Je potřeba zvážit všechny lidské potřeby a touhy, aby se vyřešily všechny problémy, důležité pro dlouhodobé cesty vesmírem.

Astronauti nejsou roboti, mají lidské potřeby. Naopak právě roboti mohou v oblasti sexu plnit důležitou úlohu. Mohou poskytnout řešení těchto problémů, které souvisí s jednou ze základních lidských potřeb. Realistická řešení jsou založená spíše na vědě než na konvenční morálce.

Absence sexu může být pro většinu lidí po fyzické i duševní stránce traumatizující, dokonce problematická, zvláště když se do vesmíru vydají větší skupiny lidí. Přesto se zdá, že se NASA bojí řešit problémy intimity a sexuality ve vesmíru. V roce 2008 Bill Jeffs, mluvčí Johnsonova vesmírného střediska NASA v Houstonu, řekl: „Nestudujeme sexualitu ve vesmíru a neprobíhají s tím žádné studie. Pokud je to vaše konkrétní téma, není o čem diskutovat.“

Jednou z důležitých obav je, že průzkum vesmíru a jeho kolonizace omezí příležitosti lidí pro vztahy, intimitu a sexualitu na dlouhou dobu. Ve velmi blízké budoucnosti budou lidské mise zahrnovat pouze malé posádky a kolonie. Méně lidí znamená méně příležitostí k intimitě, ztěžuje hledání partnerů, s nimiž se můžete spojit, potenciálně zvyšuje napětí mezi členy posádky.

Může být například obtížné najít partnery, kteří odpovídají naší osobnosti, preferencím a sexuální orientaci. Vztah může skončit a následně může ohrozit pocity posádky a týmovou práci, nezbytnou k přežití v nebezpečných prostředích.

Je vůbec možné v malých uzavřených skupinkách lidí, které musí dlouhodobě spolupracovat, vyřešit omezené problémy vztahů, intimity a sexuality?

Jedním z řešení by mohlo být zpřístupnění erotických technologií posádkám a osadníkům ve vesmíru. To by mohlo zahrnovat sexuální hračky pro sexuální stimulaci, které by mohly být použity pro sexuální potěšení a uspokojení. To ale není řešení erotických sociálních potřeb. Tady nastupují erotičtí roboti, eroboti. Eroboti nabízejí možnost intimních vztahů, přizpůsobených potřebám jejich uživatelů.

Názory na erobotiku nejsou jednotné, stejně jako u všech novinek. Někteří vědci i část veřejnosti ji odsuzují, jiní obhajují její potenciální přínosy a aplikace v oblasti zdraví, vzdělávání a výzkumu.

Eroboti představují praktické řešení, jak se vypořádat s mimořádně extrémními podmínkami vesmírného průzkumu a kolonizace.

Pozitivní význam erobotů je v tom, že mohou posádce poskytovat nejen sexuální potěšení, ale i společnost. Zároveň by zmírňovali pocity osamělosti a úzkosti, zvyšovali by intimitu, snižovali by pocit odloučení a dokonce by mohli pomoci monitorovat fyziologické a psychické zdraví astronautů.

Aby byla erobotika přijímána pozitivně, musí se lidé především zbavit konvenčních představ o sexu, které fungují na Zemi, a uvědomit si, v jakých těžkých podmínkách skupinka nadlouho osamělých lidí bude žít. Konvence na Zemi nemohou platit ve vesmíru.

Technologie robotiky se musí stát logickým a respektovaným východiskem pro lidi, kteří nemají příliš možností na výběr při dlouhodobých vesmírných misích.

Námět: Dave Anctil. Výzkum: Simon Dubé, Dave Anctil.

Upraveno dle licenčních podmínek Creative Commons.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz