Hlavní obsah

Tajemný Svatý grál vám zajistí bohatství, štěstí i nesmrtelnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lea z Pixabay

ilustrační foto

Svatý grál je umístěn ve valencijské katedrále Panny Marie. Vyroben byl mezi 4. stoletím před naším letopočtem a 1. stoletím našeho letopočtu. Vatikánem byl označen jako pravý.

Článek

Svatý grál je pohár, z kterého pil Ježíš Nazaretský během Poslední večeře před ukřižováním.

Existuje debata o tom, kde je relikvie dnes, nebo zda vůbec existovala. Více než 200 pohárů po celé Evropě, které jsou zdrojem mýtů a tajemství, bylo navrženo jako svatý kalich. Někteří akademici zavrhli legendu o Grálu jako literární dílo středověku. Pokud však skutečně existuje, jedna z nejvěrohodnějších možností je relikvie, umístěná ve španělské Valencii.

Od roku 1437 je ve valencijské katedrále Panny Marie umístěn pohár, který je západním křesťanstvím nejčastěji připisován jako „ten pravý“.

Santo Cáliz (Svatý kalich) se skládá ze dvou částí: poháru z červenohnědého achátového kamene a vyřezávaného zlatého relikviáře, do kterého je pohár zasazen a na jehož základně jsou drahokamy.

V roce 1960 vědci pohár prozkoumali. Výsledkem studie bylo, že pochází z období mezi 4. stoletím před naším letopočtem a 1. stoletím našeho letopočtu. Není tedy vyloučeno, že jej Ježíš mohl použít při Poslední večeři. Vzhledem k tomu, že byl vyroben z achátu, který se vyskytuje mezi Palestinou a Egyptem, vědci usoudili, že v této oblasti byl i vyroben.

Předpokládá se, že byl převezen z Jeruzaléma do Říma svatým Markem (učedníkem svatého Petra apoštola, prvního papeže) kolem roku 60 našeho letopočtu, kde zůstal až do roku 258. Tehdy jej papež Sixtus II. předal svatému Vavřinci, aby ho převezl do Španělska a chránil ho před pronásledováním za císaře Valeriana (Licinius Valerianus). Počátkem 15. století přivezl kalich do Valencie král Alfonso Veliký.

Během španělské občanské války, od července 1936 do dubna 1939, byli kněží, jeptišky a biskupové brutálně vražděni a kostely byly rabovány kvůli cenným předmětům a někdy vypáleny do základů. 21. července 1936 vojsko vtrhlo do valencijské katedrály. Katedrála byla vypleněna, ale Svatý grál nebyl nalezen.

Svatý grál si krátce předtím vzala místní rodina do svého domu na Calle de Avellanas. Dům je nyní známý jako dům Sabiny Sueyové, podle ženy, která se o něj starala.

Některé z těchto podrobností byly popsány v útlé knize Como fue salvado el Santo Cáliz de la Cena, kterou napsal kněz Dr. D. Elias Olmos y Canalda v roce 1952.

V roce 2006 papež Benedikt XVI. prohlásil Svatý kalich z Valencie za pravou relikvii a Valencie byla spolu se sedmi dalšími městy po celém světě označena za „Město Svatého Grálu“. Uznání ze strany Vatikánu dodalo poháru na významu a upevnilo jeho postavení jako ochraňované a uctívané relikvie, přitahující davy věřících a zvědavých myslí ze všech koutů světa. Papež Benedikt XVI., ale také papež Jan Pavel II. drželi mši se Svatým kalichem, když navštívili Valencii v roce 1982 a 2006.

Ačkoli je Svatý kalich z Valencie mnohými vysoce oceňován, je dobré vzít v úvahu, že pravost jeho spojení s Poslední večeří je spíše věcí víry a přesvědčení než prokázaným historickým faktem.

https://www.valenciarevealed.com/holy-grail-valencia

https://www.vmo.cz/svaty-gral

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz