Hlavní obsah
Věda

Trauma lidí z izolace na Marsu? Právě běží náročný projekt NASA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Příprava na misi lidí na Mars není jednoduchá. Běžící program CHAPEA je náročný jak fyzicky, tak odborně, ale hlavně je to zátěž na psychiku čtyř obyvatel simulačního zařízení.

Článek

Mohou lidé vydržet psychické trauma z osamocení při dlouhodobém, ne-li trvalém pobytu na Marsu? NASA provádí testy, jak na dlouhodobé odloučení od Země lidé budou reagovat. Proto vznikl projekt CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog).

Mars volá!“ Tak začalo oznámení, které NASA zveřejnila na svých webových stránkách v srpnu 2021.

Na rozdíl od většiny misí NASA byla CHAPEA otevřena široké veřejnosti, osobám s trvalým pobytem ve věku od 30 do 55 let s magisterským titulem v oboru STEM (science – technology – engineering - mathematics).

Žadatelům bylo řečeno, aby očekávali, že tato zkušenost bude „psychicky náročná“.

„CHAPEA je série analogových misí, které budou simulovat roční pobyty na povrchu Marsu. Každá mise se bude skládat ze čtyř členů posádky žijících v Mars Dune Alpha, izolovaném habitatu o rozloze 1 700 čtverečních stop. Během mise bude posádka provádět simulované kosmické vycházky a poskytovat data o různých faktorech, které mohou zahrnovat fyzické a behaviorální zdraví a výkonnost.“ Citace: NASA.

Na úspěchu projektu CHAPEA bude záviset použitelnost pro první lidskou posádku vyslanou na Mars, kterou NASA plánuje do roku 2040.

Poznatky získané z analogových misí umožní NASA zjistit návrh potravinového systému ve vztahu ke zdraví a výkonnosti posádky a souvisejících požadavcích na hmotnost a objem vozidel a rizicích zdrojů pro dlouhodobé průzkumné mise.

Je zde několik zásadních aspektů, které je třeba prozkoumat. Zda členové posádky mohou jíst balená jídla s nízkým obsahem soli po stovky dní, aniž by ztratili chuť k jídlu, hmotnost a pozitivní přístup. Zda by mohli žít v harmonii s cizími lidmi ve stísněném prostoru. Zda by dokázali zachovat soudržné profesionální prostředí, když budou téměř bez kontaktu se Zemí.

Žádná mise na Mars nemůže uspět, pokud si jeho obyvatelé nedokážou udržet zdraví, štěstí, a především zdravý rozum.

Dalšími požadavky jsou udržovat lidi naživu na jedovaté půdě a v nedýchatelném vzduchu, chránit je před dopadem slunečního a kosmického záření, a samozřejmě vrátit lidi bezpečně na Zemi.

Habitat byl postaven tak, jak budou postavena budoucí obydlí na Marsu: 3D tiskárnou. Jako „inkoust“ budou marťanské kolonie používat marťanský regolit.

Po dobu 378 dní se čtyři obyčejní lidé co nejvěrněji zabývají životy marťanských kolonistů, dostávají pokyny, zpětnou vazbu a jsou pod téměř totálním dohledem řídícího střediska.

Jedí jídlo pro astronauty, provádějí základní experimenty, vykonávají údržbářské práce, odpovídají na nekonečné průzkumy.

V obdélníkovém obydlí jsou čtyři ložnice, malá místnost s televizí, konec zabírá několik stolů s počítačovými monitory, lékařská stanice a úrodná zahrada.

Zelenina není určena k obživě, ale k duševnímu zdraví. Pěstování rostlin, řekl jeden výzkumník CHAPEA, může „poskytnout psychologické výhody astronautům žijícím v izolovaném, uzavřeném prostředí daleko od Země“.

Poklopem se otevírá vstup na marťanský dvorek se stanovým pískovištěm a dvěma běžeckými pásy. Poklop slouží k virtuálnímu výstupu na povrch planety. Nejsou zde žádná okna.

Doba trvání experimentu je nejkřiklavějším porušením věrohodnosti. Geometrie oběžných drah je daná. Nejkratší možná mise k Marsu bude trvat asi 570 dní, což je scénář možný jednou za 15 let. Typická marťanská služba bude trvat 800 dní.

NASA odmítla zveřejnit jakékoli další podrobnosti o tom, co posádka zažije během 378denního věznění, které skončí 6. července 2024. Zveřejnila pouhé sdělení, že účastníci zažijí „omezení zdrojů, selhání zařízení, zpoždění komunikace a další environmentální stresory“.

Členové posádky mise si například budou muset vytvořit trvalá citová pouta s úplně cizími lidmi a spoléhat se na ně.

Stejně tak budou muset reagovat na každou nouzovou situaci sami, bez možnosti zásahu vedení mise, které je příliš vzdálené na to, aby okamžitě odpovědělo.

Budoucí cestovatelé na Mars budou muset tyto podmínky nejen tolerovat, ale musí přijmout, že nejméně po dobu 570 dní budou nejizolovanějšími lidskými bytostmi v historii vesmíru. Volání o pomoc Zemi by trvalo 22 minut a odpověď dalších 22 minut, nehledě na problémy spojení a vyřešení požadovaných problémů.

Zdroj: NASA

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz