Hlavní obsah
Věda

V Číně byly nalezeny největší dinosauří stopy v historii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: WikiImages/Pixabay

Draví dinosauři mohli být mnohem větší, než jsme si doposud mysleli. Na objevených stopách byly vidět otisky dvou drápů. Třetí, vražedný, si dinosauři chránili, ten používali k lovu.

Článek

Většina dinosauřích dravců byla malá. Například Velociraptor byl zhruba stejně velký jako krocan. Někteří ale dosahovali úctyhodných rozměrů. Například Utahraptor, lovící zřejmě ve smečkách, nebo Dakotaraptor, byli obři. Utahraptor byl až 7 metrů dlouhý, vážil kolem 250 kg a drápy na nohou měl dlouhé až 24 centimetrů. Podle názvů je zřejmé, kde byli tito dinosauři objeveni.

V listopadu 2020 objevil tým vědců velké množství dinosauřích stop na úbočí kopce poblíž Longxiang Avenue ve vesnici Longxiang v jihozápadní provincii Fujian. Byly nalezeny stopy dinosaurů, sauropodů, ornitopodů a teropodů. Představují první zdokumentovaný důkaz dinosaurů v provincii Fujian.

Doktor Scott Persons z College of Charleston v Jižní Karolíně a jeho kolegové nyní přidali na seznam dalšího obrovského dravce. Pojmenovali ho Fujianipus, podle naleziště ve východočínské provincii. Vědci předpokládají, že žil ve východní Asii asi před 96 miliony let.

O Fujianipovi víme stále relativně málo, protože Persons a jeho kolegové dosud nenašli žádné části jeho kostry. Místo toho objevili několik otisků obřích dinosauřích stop, zatím pět, dlouhých 36 centimetrů a širokých téměř 17 centimetrů.

„Podmínky uchování byly dobré pro stopy, ale ne moc dobré pro kosti,“ říká Persons. Vědci jsou ale v naprosté shodě, že se jednalo o dravce, protože na každém otisku stopy jsou vidět dva drápy.

Deinonychosauři (Deinonychosauria), podobně jako dnešní ptáci, měli peří. Na každé noze měli čtyři drápy. První dráp byl malý a umístěný daleko od hlavního chodidla. Druhý prst na zadní noze měl velký vražedný dráp ve tvaru srpu, který byl během chůze zvednutý nahoru. Proto, aby ho chránili před opotřebením. Deinonychosauři zanechávali otisky dvouprstých stop vytvořenými třetím a čtvrtým prstem.

Persons říká, že Fujianipus je známkou toho, že draví dinosauři mohli být mnohem větší, než jsme si doposud mysleli. Mezi zatím největší patří alosaurovití (Allosauridae). Někteří z nich měřili až 10 metrů na délku.

Persons dodává, že tito dravci mohli mít proti soupeřům jednu klíčovou výhodu: byli velice rychlí.

Přestože nalezené stopy svědčí o mohutnosti dinosaura, někteří dravci mohli být ještě větší. Může to být proto, že postupným vývojem začali dominovat tyranosauroidi (Tyrannosauroidea). V té době se silně zvyšoval obsah kyslíku v ovzduší, který stoupal až na 30 procent. Proto nejen dinosauři, ale i rostliny a stromy začaly dosahovat obřích rozměrů.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667123000149

https://www.globaltimes.cn/page/202405/1311712.shtml

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz