Hlavní obsah
Věda

Vzorek plísně, který vedl k objevu penicilinu, byl oživen

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Antibiotika přestávají účinkovat. Proto byla oživena původní plíseň doktora Fleminga.

Článek

Vzorek plísně, který poprvé vedl k objevu penicilinu ve 20. letech 20. století, byl oživen. Nově probuzená plíseň by mohla poskytnout rady, jak porazit superbakterie odolné vůči lékům.

Dr. Alexander Fleming, profesor bakteriologie v Londýně, náhodou objevil antibiotikum penicilin v roce 1928, když některé z jeho Petriho misek byly kontaminovány plísní Penicillium notatum. Extrahoval účinnou látku „penicilin“ z plísně a zjistil, že zabíjí mnoho druhů škodlivých bakterií.

Vědci později vyčistili penicilin pro léčbu bakteriálních infekcí. Původní plíseň byla zmražena a uložena pro budoucí studium. Vědci ji podle CNN rozmrazili a znovu vypěstovali původní plíseň. Do té doby vědci nikdy neanalyzovali DNA, obsaženou v této plísni.

„K našemu překvapení jsme si uvědomili, že nikdo nesekvenoval genom tohoto původního Penicillia, navzdory jeho historickému významu pro tuto oblast,“ řekl CNN Tim Barraclough, profesor na katedře biologických věd na Imperial College London a na katedře zoologie na Oxfordské univerzitě.

Tým prozkoumal DNA uvnitř formy a publikoval svá zjištění 24. září 2020 v časopise Scientific Reports. Tým porovnal Flemingovu původní plíseň se dvěma moderními kmeny Penicillium, které se používají k výrobě antibiotik v USA.

Zaměřili se na geny, které plísni umožňují produkovat penicilin. Některé z těchto genů obsahují instrukce k vytvoření enzymů, které produkují penicilin, zatímco jiné řídí funkci a celkové množství těchto enzymů. Rozdíly mezi historickými a moderními kmeny plísní by mohly odhalit, jak se Penicillium vyvíjelo v průběhu času a zda by se lék, vyrobený z původní plísně, dal vylepšit.

Penicilin, který se v současné době používá, je už poměrně málo účinný, protože vzrůstá počet bakterií, které jsou rezistentní na toto antibiotikum.

„Identifikací jemných rozdílů v kmenech plísní, používaných k výrobě penicilinu, tým doufá, že přijde s novými způsoby, jak zlepšit používání antibiotik v boji s bakteriemi,“ řekl profesor Barraclough CNN.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz