Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zvířecí kanibalismus. Dudek chocholatý krmí mladšími mláďaty sourozence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Kanibalismus v říši zvířat: Dudek chocholatý vytváří zásobu potravy tím, že líhne více potomků, kteří pak slouží jako potrava starším sourozencům.

Článek

Mnoho ptáků snáší více vajec, než se úspěšně vylíhne mláďat. Vědci se dlouho domnívali, že tato vejce navíc představují formu pojištění, která zajišťuje, že se alespoň někteří potomci rozletí do světa.

Pro dudka chocholatého, který je známý výrazně oranžovou chocholkou, je to jinak. Vejce navíc dudek snáší z děsivého důvodu: aby nejmladšími mláďaty nakrmil starší mláďata. Vědci pozorovali, jak se sourozenci navzájem zabíjejí.

Studie ukazuje, jak sourozenecký kanibalismus může poskytnout evoluční výhody, říká vedoucí katedry ekologie ze Švýcarského ornitologického institutu doktor Michael Schaub, Ph.D., který se ale na výzkumu nepodílel.

Sourozenci mnoha druhů ptáků se navzájem zabíjejí. Jde například o orlovce říční. Ale mláďata, která požírají své sourozence?

„Sourozenecký kanibalismus se u ptáků vyskytuje jen sporadicky, a obvykle zahrnuje mláďata, která uhynula z jiných příčin,“ říká Juan José Soler, Ph.D., evoluční ekolog z Experimentální stanice aridních zón ve Španělsku.

V dřívější studii doktor Soler zjistil, že matky dudků často krmí starší mláďata mladšími mláďaty. A podezříval je, že tyto matky kladou další vejce s úmyslem využít vylíhlá mláďata jako potravu.

María Dolores Barónová, Ph.D., jedna ze Solerových postgraduálních studentek, a její kolegové studovali dudky chocholaté hnízdící v budkách na otevřených pláních Granady v jižním Španělsku.

Výzkumníci nejprve rozdělili budky se čtyřmi nebo méně vejci do dvou skupin. Jedné skupině hnízd pak poskytli další potravu, 25 mrtvých cvrčků denně, dokud nepřestali snášet vejce. Druhé skupině nepřidávali potravu.

Tým zjistil, že samice, které dostávaly více potravy, kladly v průměru o jedno vejce více než samice, které ji nedostávaly. Kromě toho byl počet kanibalizovaných mláďat vyšší v hnízdech, kde bylo vejce navíc. Ve skutečnosti všechna mláďata, která se vylíhla z vajec navíc, skončila jako potrava pro starší sourozence.

V hnízdech, kde vyrostla mláďata navíc, byl zaznamenán větší kanibalismus. Tato zjištění naznačují, že když je během období kladení vajec dostatek potravy, dudci záměrně kladou víc vajec jako způsob, jak uchovat potravu pro silnější jedince, publikovali vědci v časopise The American Naturalist. Mláďata slouží jako „spižírna“ pro starší ptáky, což zvyšuje jejich šance na přežití.

Bylo známo, že některá zvířata ukládají potravu v potomstvu. To dělají například sluníčka sedmitečná, nebo žraloci tygří. Studie dudků však nabízí první důkaz o spižírně u obratlovců, kteří investují značné množství energie do péče o svá mláďata, říkají vědci.

Dudci se živí především hmyzem, takže jejich dlouhé, zahnuté zobáky nejsou ideální pro zabíjení a pojídání mláďat. To může být důvod, proč podle doktora Solera dudci často popadnou nešťastné mládě a strčí ho do jícnu staršímu mláděti, které ho spolkne celé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz