Hlavní obsah
Názory a úvahy

Legalizovat, či nelegalizovat konopí? Samozřejmě ano!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opravdu je na místě úvaha, zda legalizovat, či nelegalizovat konopí? Nebylo by spíš na místě „konopnou“ subkulturu sledovat a monitorovat její prolínání s uživateli tvrdých drog?

Článek

Otázka, zda legalizovat, nebo nelegalizovat konopí, je špatně. Správně by se měli lidé ptát na to, proč není konopí legální. Jedna věc je cosi zakázat a trestat. S tím u nás žádné trable nejsou, český úředník zakazuje a trestá velmi rád a tvrdě. To jsme viděli v několika případech konopných kauz, kdy konopí bylo jednoznačně užíváno a pěstováno k léčebným účelům, leč tresty, které padly, měly obdobu jen u násilných trestných činů a ještě ne u všech. Dovolil bych si porovnat rozsudek 6 let nepodmíněně za pěstování léčebného konopí a 16 měsíců s podmínkou za znásilnění.

Dovolím si jednu úvahu. Zkusme porovnat jednak společenské riziko tří typů drog, a pak jejich trestní a společenské zaopatření. V tom je celá odpověď. Začnu marihuanou, čili tím konopným produktem, který je užíván jako droga. Nejsem si vědom - opravte mě, pokud se mýlím, ale opravdu si nejsem vědom, že by u nás došlo k úmrtí nějaké osoby v přímém důsledku kouření marihuany. Dokonce si dovolím tvrdit, že ani k násilnému počínání nedošlo v důsledku používání této dogy. A proč že to? Inu, protože při „předávkování“ budete sedět v koutě a rozhodně nebudete vůbec zlobit. Tady je spíše než droga společensky nežádoucí komunita, ve které se droga užívá. Je a vždycky byla. U nás i jinde ve světě. Připomenu jen „děti květin“ v USA a podobně. Nejsem si vědom, že by pravidelné užívání marihuany vedlo k avancování k tvrdým návykovým drogám. Naopak - ortodoxní „konopáci“ si pokuřují svého jointa, jsou veselí a vysmátí a svět je jim i s tvrdými drogami ukradený. Nepotřebují nic jiného a ani po jiném netouží. Jako bývalý kuřák marihuany vím celkem dobře, o čem mluvím, věřte mi. Ale trestním právem jsou zaopatřeni nad všechnu snesitelnou míru a jointa berou do ruky se stejným pocitem, jako by si kupovali jízdenku do Ruzyně. Nevidím společenskou nebezpečnost kromě té, že tito lidé tvoří dost uzavřenou komunitu a moc se s ostatními nebaví. A to přece není trestné, nebo taky? Jako zdravotní riziko vidím jediné - že se to kouří, což je fuj a o tom žádná.

Druhý v pořadí je tabák. Celosvětové tažení proti tabáku zasáhlo i naši zem, a tak se hulí před hospodou, ale hulí se, špačky na zemi jsou poházeny všude tak, jako byly kdysi, a stát na tomhle pitomém zlozvyku vydělává čím dál víc. Pokud ovšem ve společnosti řeknete: „Jsem kuřák,“ jste vyřízen. Už to není in. Zdravotní rizika v porovnání s marihuanou jsou nekonečně vyšší a doložitelně v důsledku kouření umírá nepříjemně dost lidí a naše zdravotnictví jejich léčba stojí strašné peníze. A samozřejmě, pokud se delikt netýká finančních záležitostí státu, není kouření ani prodej kriminalizováno. Ani desítky tisíc prokazatelně zemřelých na následky kouření tabáku neinspirovaly naše zákonodárce k nějaké zmínce v trestním zákoně.

Nakonec si nechám to nejlepší: alkohol. Nepočítám desítky tisíc lidí, které ročně zabije přímo. Ale ty desítky tisíc lidí, kteří se v důsledku toho, že někdo někde popil a pak zabil, zmrzačil, znásilnil, zbil doma ženu, děti, ukradl někde něco nevěda kde a co… Nemluvím o podivných lidech, kteří s alkoholem v krvi klidně sednou za volant auta. Nemluvím o lidech, kteří sedí denně v hospodě a propíjejí výplatu, která by měla sloužit k živobytí jejich dětem, jejich ženě, rodičům. A trestní právo? Odpověď: „Já si nic nepamatuju, já byl strašně opilej,“ slyšel každý předseda senátu jistě mnohokrát. Ale stačí to, aby z vraždy bylo neúmyslné zabití, či dokonce ublížení na zdraví s následkem smrti. Tisíce rodin, které alkohol rozvrátil, desetitisíce lidí, kterým obrátil život naruby, desetitisíce dětí, které o dětství přišly a s ním i o jednoho, nebo oba rodiče. Ovšem na alkohol vidíme v televizi a časopisech tolik reklamy, že je skoro škoda se do něj nepustit. Pan Bartoška nám nabízí Starorežnou, pan Macháček Tuzemák, kdekdo kdejaké pivo a stát si plní kapsy spotřební daní a nevidí, že ji ještě jednou platíme všichni - ve zdravotnictví, sociálních službách, v přeplněných věznicích a tak dále.

Vedle toho tu máme konopí. Rostlinu, o které se ještě vlastně vůbec neví, co všechno dokáže v medicíně. Trpěl jsem velmi těžkými migrénami a bolestmi krční páteře. Žádné prášky nepomáhaly, jen jsem si sem tam dal jointa a za pár let byl pokoj. Nedávám to do souvislosti, ale léčebné vlastnosti téhle rostliny se zdají být nevyčerpatelné a zatím jsou z větší části před námi skryty. Ovšem kouří to feťáci a tedy šup, zakážeme všechno, co jen trochu smrdí názvem Cannabis. V tomto případě úsloví o dítěti vylitém s vaničkou platí ne dvoj - , ale aspoň desetinásobně. Ovšem - je tu jeden menší problém - on na tom stát nemá ani korunu, neb si potřebné každý (samozřejmě v rozporu se zákonem, ale souhlasně s určením) pěstuje sám. Tak nic, zakázat a trestat, trestat, trestat…

Jsem plně zastáncem legalizace konopí. Nechť si stát najde vzorec, pomocí kterého nám je tedy zdaní nějak, ale ať laskavě nechá ty desítky a stovky lidí, kterým už nic nepomáhá, aby aspoň tohle mohli. Jo, a taky těm pár „konopákům“ by bylo na světě klidněji… Stejně to kouřit budou, ať se zákazem, nebo bez něj. Ale pokud bude konopí legální, skončí problém s pašováním, prodejem před školami a skončí i ta vůně zakázaného ovoce… V porovnání s alkoholem je konopí látka přímo andělská a měla by jí být vzdávána všemožná čest, ať už ji užívá, kdo chce, jak chce. Mimochodem, víte, že ti, co kouří marihuanu, většinou moc, nebo vůbec nepijí alkohol?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz