Hlavní obsah
Krása a fitness

„Baculka“ Bridget Jonesová podryla naši sebeúctu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Georges Biard, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51328521

Renée Zellweger v roce 2009

Film o Bridget Jonesové měl zásadní vliv na vnímání ženského těla.

Článek

Romantická komedie Deník Bridget Jonesové z roku 2001 trhala v kinech rekordy. Celkově vydělala 282 milionů dolarů a nepřekvapilo proto, že se následně dočkala ještě dvou pokračování: Bridget Jonesová: S rozumem v koncích z roku 2004 a Dítě Bridget Jonesové natočený o dalších dvanáct let později.

Příběh smolařky Bridget inspirovaný románem Jane Austenové Pýcha a předsudek, řeší velmi podobné téma jako jiné romantické komedie. Autoři se ale s tímto žánrem vypořádali originálně, přičemž scény navíc prošpikovali pořádnou dávkou anglického humoru. Dvaatřicetiletá hrdinka Bridget bojuje se svými zlozvyky jako je noční přejídání, kouření či přílišná náklonnost k vínu, ale trápí ji především dvě věci: její nadváha a fakt, že se jí nedaří v lásce. Pocity fiktivní postavy Bridget Jonesové zřejmě rezonovala s těmi, které měly mladé ženy na přelomu tisíciletí. Mnoho z nich žilo dobrovolně či nedobrovolně single i dlouho po třicítce a potýkaly se s opakovanými partnerskými omyly a krachy i obavami, že jim už ujíždí vlak. Kromě toho ale čelily i tlaku společnosti, která měla jasno v tom, jak by měly vypadat a jaké by měly být. A mnoho z nich propadalo obavám, že selhávají, Bridget Jonesovou nevyjímaje.

Jedna z nejvlivnějších žen

Jak moc generaci britských žen Bridget Jonesová ovlivnila, prozradila anketa Women´s Hour, která proběhla v roce 2016. Hodnotila, které ženy v posledních 70 letech měly největší vliv na životy dalších žen. Na prvním místě sedmičlenného žebříčku se nepřekvapivě umístila někdejší konzervativní premiérka Margaret Thatcherová. Další pořadí už nebylo odstupňováno, a kromě britských aktivistek a političek se tam objevuje zpěvačka Beyoncé a fiktivní postava Bridget Jonesové. Výsledky vzbudily ve Velké Británii značné kontroverze. Zatímco Thatcherová se sice dokázala v mužském světě politiky prosadit, pro ženy neudělala vůbec nic, psal The Guardian. „Myšlenka, že Bridget Jonesová je vzorem moderního ženství je jen v nejlepším případě anachronismus,“ praví v komentáři stejný list. Proč je hlavní hrdinka vtipné romantické komedie vnímána negativně?

Roztomilá třicátnice Bridget, kterou ve filmu ztvárnila americká herečka Renée Zellwegerová, čelí kritice především z jednoho důvodu: přiměla prý celou generaci žen vnímat své tělo jako problém. Postava Jonesové, která při výšce 163 centimetrů váží 136 liber (61,6 kilogramu), má dle dnešních měřítek - jako je kupříkladu BMI - ideální váhu. Bridget je dle výšky a váhy ve Velké Británii na 24. percentilu, což znamená, že 76 procent žen v této zemi má vyšší váhu než ona. Ve filmu se ovšem považuje za tlustou a po celou dobu řeší svou nadváhu. Že je její hmotnost skutečně problém je navíc zvýrazněno zobrazováním nárazového přejídání, kterému Bridget často podléhá. Následuje její úpěnlivá snaha shodit alespoň několik kilogramů, respektive liber.

Zpět na „ideální“ váhu

Renée Zellwegerová, která Bridget hrála, se právě díky proměně, kterou kvůli titulní roli podstoupila, stala středem pozornosti. Během příprav přibrala 20 liber a následně je zase shodila. „Jedla 20 koblih denně,“ referoval tisk, který její proměnu bedlivě sledoval. Po skončení natáčení pak média zajímalo, jakým způsobem se herečka dostala zpět „do formy“ a nepřímo tak inspiroval zástupy čtenářek k napodobení, protože rozměry Zellwegerové před a po natáčení byly prezentovány jako přijatelné, zatímco postava Bridget byla bez diskusí „tlustá“. Vzhledem k tomu, že Zellwegerová natočila ještě dvě pokračování, řešila se její kolísající váha nebo ochota či neochota měnit svůj vzhled i během dalších pokračování. Proměny americké herečky média zajímal podstatně více, než její výkon či fakt, že se na roli připravovala i dalšími způsoby - musela zvládnout napodobit jihovýchodní anglický přízvuk, což ji stálo dlouhé úsilí a také dva měsíce pracovala jako praktikantka v londýnském knižním nakladatelství. Není divu, že se herečka před několika lety v jednom interview zmínila, že hubnutí a udržování váhy pomocí diet je tou vůbec nejpřeceňovanější věcí, kterou zná.

Zápletka filmu, která mimo jiné obsahovala i problém s váhou, ovlivnila mnoho mladých žen na celém světe. „Vážně se mu líbíš taková, jaká si? Nechce, abys byla hubenější?“ ptá se jedna z postav Bridget poté, kdy se hlavní hrdinka konečně sblíží se svým vysněným partnerem Markem Darcym. V jiné části je její váha vysmívána, jelikož Bridget prý není „štíhlá“. Zejména mladé dívky tak díky filmu podlehly představě, že je s nimi něco v nepořádku. V extrémních případech se tak některé ženy dopracovaly až k nenávisti k vlastnímu tělu či poruchám příjmu potravy.

S tím, jak její dospívající „Já“ ovlivnilo vnímání sama sebe, se svěřila například jednatřicetiletá Britka Alex Lightová. „Film o Bridget Jonesové jsme prvně viděla, když mi bylo třináct a vážila jsem nejméně o kámen více než ona. Ještě dnes si pamatuji na paniku a znechucení, které mne v tom okamžiku zaplavily. Zařekla jsem se, že odteď budu držet dietu“ uvedla influencerka, která nyní na Instagramu propaguje boj za ženskou sebedůvěru.

Komentátorka časopisu Vogue Sophie Verbshowová viděla film prvně v době, kdy jí bylo pouhých jedenáct let. „Naučil mne, že nenávidět své tělo je normální součástí toho, že jsem žena… Bridgetiny hmotnostní statistiky odpovídaly mým na střední škole, což přibližně odpovídá době, kdy jsem začala hladovět“ vzpomíná. Film viděla mnohokrát a pokaždé si prý znovu uvědomila, že její tělo je vadné a je třeba s ním něco dělat. „Bylo mi šestnáct a vážila jsem stejně jako 32letá postava a tato váha byla zjevně problematická. Pokud jsem si nedokázala udržet svou váhu pod kontrolou, vyvodila jsem si, že jsem také předurčena stát se nešťastnou a nešikovnou single ženou. Takovou, kterou zřejmě zachrání jedině zázrak podobný velkorysému Marku Darcymu a potvrdí tím mou existenci,“ vzpomíná na otázky, které si po shlédnutí filmového hitu kladla Jess Kent-Johnsonová, dnes 35letá softwarová inženýrka, kterou Verbshowová vyzpovídala do svého textu.

Samozvaní arbitři

Po uvedení filmu Bridget Jonesové bylo běžné, že média bez skrupulí cupovala normální těla mladých žen. Alespoň těch slavných- Vybočovat z toho, co považují tito samozvaní soudci bylo považováno za morální selhání a důvod, proč by se takové ženy měly ocitnout na pranýři. To se týká médií v zahraničí, ale pochopitelně i těch českých. Ostatně, váha Bridget Jonesové, respektive Renée Zellwegerové byla v domácích médiích propírána velmi důkladně. Řešilo se, zda herečka nepřibrala příliš moc a příliš rychle, nebo jestli naopak nezhubla přespříliš. Velmi populárním tématem pak bylo pátrání po dietě, díky které se americké hvězdě podařilo zhubnout a média bez váhání zveřejňovala zaručené jídelníčky, se kterými zaručeně zhubnete stejně jako ona. Pokud některá domácí hvězda nesplňovala mediální představu o ideální váze, mluvilo se o ní jako o české Bridget Jonesové. Kupříkladu finalistka soutěže SuperStar Elizabeth Kopecké se tak před dvěma lety nazvala dokonce sama. Dlužno říct, že její postava je alespoň dle fotografií té Bridgetině velmi podobná a o nadváhu či dokonce obezitu rozhodně nejde.

Fenomén Bridget Jonesové zjevně pokračuje a své fanoušky má i u nejmladší generace. Diváci by ale film měli brát jako populární dílo, které zachytilo dobu a trendy, které nebyly zdravé a z dnešního hlediska je možná už začínáme vnímat jako do značné míry bizarní. Kromě nezdravého tlaku na „ideální“ váhu hlavní hrdinky je dnes totiž zarážející i míra sexismu, který je ve filmu silně přítomný a žádný z hrdinů se nad ním nepozastavuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz