Hlavní obsah
Názory a úvahy

Léto je oficiálně zahájeno: lidový Miloš Zeman vyplul na svém Challengeru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Facebook: Miloš Zeman - prezident České republiky

Jak v Česku poznáme, že začala letní sezóna? Už dlouhá léta ji oficiálně zahajuje Miloš Zeman tím, že vypluje na svém člunu značky Challenger.

Článek

Léto v Česku oficiálně nezačíná předáním vysvědčení školákům, ani dopravní zácpou koupáníchtivých Čechů vyrážejících směr Chorvatsko. Dokud exprezident Zeman nevyrazí brázdit vlny na rybníku, nedostaneme se do té správné letní nálady.

Lidový prezident

Zatímco současný prezident Petr Pavel běhal v pondělí se sokoly po rozpálených ulicích Washingtonu, Miloš Zeman se rozhodl zchladit při plavbě v nafukovacím člunu. Činí tak každý rok, pokud mu to tedy zdraví dovolí. A dělá tak s podobným gustem jako kdysi coby „důchodce z Vysočiny“ objímal stromy a nechal se přitom fotografovat i natáčet. Tato nezbytnost k tomu samozřejmě patří i dnes a Miloš Zeman si publicitu užívá s úsměvem. Na Vysočině je tak svět ještě v pořádku a my se můžeme těšit z toho, že alespoň někde se nic nemění a některé jistoty a tradice zůstávají stále stejné.

Miloš Zeman je zkrátka lidový a z prezentovaného životního stylu je to zřejmé. Nejezdí na drahé dovolené, ale má to rád doma a hezky po česku. „Tak to je paráda. Vážně . Jste lidský a toho si vážím,“ píše na Facebooku jeho sledující Evka Dodo Doležal a další diskutující Šárka Pešťáková vysvětluje, co si pod touto charakteristikou máme vlastně představit: „Je skromný a vyfotí se na člunu, někteří na moři s jachtou“. Záměr přiblížit se „obyčejným“ lidem tak funguje dokonale, a to i v době, když Zeman už druhým rokem nezastává nejvyšší politickou funkci v zemi. Jde o dokonale fungující PR, které v tom ale jeho příznivci většinou nehledají. Oceňují jeho skromnost, kdy se těší z běžných věcí, a to stejně jako my ostatní. Navíc má vztah ke své vlasti a nepotřebuje „trajdat“ někde po světě. A doma to mají Češi přece nejraději. Možná tak ještě v Chorvatsku, kde si to ale udělám pěkně „po česku“ se vším, co k tomu patří, dovolenou tam by mu Češi nepochybně také „odpustili“. Touha vyrazit na exotickou dovolenou nebo jen poznat nová místa, na kterých jsme ještě nebyli, část lidí vnímá jako zhýčkanost a nevděčnost vůči vlastní zemi, která přece oplývá tolika krásami.

Všichni jsou si rovni, ale…

Jeden by ve vší té Zemanově „lidovosti“ málem přehlédl, že jde o politika, který se obklopoval nejrůznějšími osobnostmi, které za přátelstvím se Zemanem často skrývali vlastní byznysové zájmy. Ať už šlo ve vzdálenější minulost a spolupráci s podnikatelem Miroslavem Šloufem nebo později s kancléřem Vratislavem Mynářem a neoficiáním poradcem Martinem Nejedlým v době Zemanova prezidenství. Málem bychom tak zapomněli na fakt, že Mynář je v současnosti obžalován v kauze dotačních podvodů a poškozování zájmů Evropské unie. Letos byla zveřejněna informace o dokumentech z doby Zemanova prezidentství, které Hrad označil jako „tajné“. Zeman jimi chtěl zajistit svému kancléři beztrestnost, premiér Petr Fiala je ale odmítl kontrasignovat. Už si možná dobře nevzpomínáme na skutečnost, že Nejedlý, který u Zemana působil jako neoficiální poradce a disponoval třemi místnosti na Pražském hradě, neprošel bezpečnostní prověrkou. Nebylo tak jasné, kde vystudoval, v jakém oboru podnikal a v jakých firmách působil během své dřívější mise v Rusku. Jeho nejasnou roli americké a britské bezpečnostní služby definovali jako největší riziko z hlediska šíření ruského vlivu na území ČR. Zapomněli bychom i na fakt, že Zeman omilostnil šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky zakázky v Lánském oboře.

V rozporu s image „skromného pana prezidenta“ je skutečnost, že po skončení jeho mandátu byl v Lánech nalezen téměř prázdný sklad alkoholu a zjištěno tam bylo velké manko. Policie tento případ nakonec odložila. Nebo na fakt, že prezidentská kancelář údajně v v pivovaru Krásné lípě v roce 2015 odmítla, aby Zemana obsluhovali hendikepovaní lidé, kteří v daném podniku běžně pracují. V penzionu ve Velké Úpě, kde Zemana naopak obsloužit odmítli, následně čelili mnoha kontrolám státních úřadů a dokonce i trestním oznámením. Případů podivných nejasností, údajných požadavků i kontroverzních výroků kolem Zemana i osob v jeho okolí je tak celá řada a naznačují jistou dvojakost jeho osobnosti, která se na jednu stranu prezentuje jako lidová a skromná a na druhou stranu využívá svou moc k prosazení zájmů vlivných lidí v jeho okolí.

Každoroční dovolenkové vyplutí v člunu se tak v tomto světle jeví podobně jako tomu bylo například v případu Jiřího Kájinka, který byl doživotně odsouzen za vraždu. Ten svým vzdorem a lidovostí některým lidem imponoval a milost, kterou mu Zeman udělil, tak nebyla ničím jiným než dobře promyšleným PR, kterým si prezident nepochybně získal své příznivce. A nebylo jich málo, s milostí podle tehdejších průzkumů souhlasilo 54 % obyvatel Česka. Získat si obdivovatele zkrátka Miloš Zeman uměl vždycky, byť by člověk čekal, že po sérii mnohdy těžko uvěřitelných příběhů, ve kterých byl exprezident hlavním aktérem, budou lidé k jeho osobnosti přistupovat kritičtěji. Ale ve skutečnosti je od obdivu k němu neodradil ani jeden z jeho straších výroků, kdy prohlásil, že „třetina lidí jsou debilové“. Vždy je přeci možní řadit sám se ke zbývajícím dvěma třetinám těch, kteří jsou na tom lépe. Třeba i proto, že takzvaně nejsou „ovce“ a tomu, co píší „mainstreamová“ média nevěnují pozornost.

Zdroje:

https://www.facebook.com/prezidentcr

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-pavel-si-zabehal-ulicemi-washingtonu-40479531

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-zalobce-podal-zalobu-na-byvaleho-kanclere-mynare-250352

https://blog.aktualne.cz/blogy/pohled-zblizka.php?itemid=27578

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/dopisy-ktere-chtel-hrad-utajit-narizuji-abolici-pise-v-nich-zeman-fialovi_2405310500_pik

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/54-procent-cechu-souhlasi-s-milosti-pro-kajinka-zeman-si-zvysuje-popularitu-mysli-si-39-procent-96464

https://www.stream.cz/kanal-marysko/zeman-tretina-ceskeho-naroda-jsou-debilove-260932

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/224649/odmitli-obslouzit-zemana-ted-maji-peklo-jde-po-nas-policie.html

https://www.denik.cz/z_domova/hrad-zakazal-aby-zemana-obsluhovali-handicapovani-20150204.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz