Hlavní obsah
Aktuální dění

Příběh k neuvěření: za peníze sokolů žila v luxusu, pak se otrávila jedem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Sokol podvodem přišel o desítky milionů korun. Asistentka starostky si díky nim žila na hodně „vysoké noze“.

Článek

V sídle České obce sokolské (ČOS) se nedávno odehrál neuvěřitelný příběh. Pokud jednou na jeho základě někdy vznikne film, možná budou diváci podezřívat scénáristu z toho, že dal příliš prostoru fikci. I tady platí, že ty nejméně pravděpodobné příběhy píše sám život.

V lednu tohoto roku zemřela na otravu jedem v pražském Tyršově domě mladá žena. Sebevražda, kterou spáchala, se právě v sídle ČOS neodehrála náhodou. Šestatřicetiletá E. C. byla osobní asistentkou starostky Sokola Hany Moučkové. Spolek ji zaměstnával od listopadu roku 2019. S Moučkovou se nová posila velmi sblížila, získala si její důvěru a posléze i přátelství. Obě ženy spolu dokonce trávily dovolené. Že jde o profesionální podvodnici, která ze spolku vysála během čtyř let desítky milionů korun, by sokolskou starostku zřejmě nenapadlo ani ve snu. A tak její asistentka měla přístup k bankovním účtům a na její finanční machinace čtyři roky nikdo nepřišel.

Dovolená za tři čtvrtě milionu

Podezření, že tu cosi nehraje, by přitom bylo na místě. E. C. byla v insolvenci a ČOS jí tak musela strhávat část mzdy a odesílat ji insolvenčnímu správci na úhradu dluhů. Ty byly ještě před jejím nástupem do Tyršova domu mnohamilionové. Přesto nosila luxusní kabelky i šperky, bydlela v pronajaté novostavbě, kde za byt platila přes 30 tisíc korun měsíčně, a loni vyjela na společnou dovolenou s Moučkovou do Dubaje. Podle pořadu Reportéři je jen ubytování přišlo na čtvrt milionu korun, neboť pět dní dovolené ženy strávily v luxusním hotelu Rixos postaveném na uměle vybudovaném ostrově. Dalších 180 tisíc korun pak stál let v business třídě a  300 tisíc korun žena utratila na nákupech v tamních obchodech.

Pokud by se někdo z kolegů E. C. podíval do insolvenčního rejstříku, který je veřejně dostupným zdrojem na internetu, zjistil by, že mladá žena má za sebou pestrou minulost, kdy se dopouštěla různých podvodů, zejména úvěrových, a postupně od roku 2013 začala dlužit vysoké částky různým věřitelům. Nalézt dokumenty s těmito informacemi mi trvalo jednotky minut a jistě by to zvládli i v Tyršově domě, kde spravují desítky milionů korun, stovky nemovitostí a starají se o 160 tisíc svých členů. Dozvěděla jsem se tak například, že dlouholetá podvodnice, kterou ČOS zaměstnala, se v minulosti dopustila úvěrového podvodu tak, že zastavila pražský bytový dům, který jí ve skutečnosti nepatřil, a to na základě zfalšované plné moci jeho majitelky. Další podvod vznikl tak, že si na svůj účet nechala zasílat a čerpala peníze patřící realitní společnosti, pro kterou pracovala. Realitka tak přišla o více než dva miliony korun. V těchto případech už byla odsouzena k nepodmíněnému trestu, ale proti rozsudku se odvolala. Během této doby dále docházela do zaměstnání v Tyršově domě, dopouštěla se tam dalších podvodů a čekala na odvolací soud.

Česká obec sokolská přitom hospodaří především s penězi z veřejného rozpočtu, další získává z pronájmu nemovitostí, z příspěvků svých členů a také od sponzorů. Je proto poměrně zvláštní, že v posledních třech letech nikomu peníze nechyběly. Může vedení ČOS takové pochybení ustát? Někteří členové ČOS jsou přesvědčeni, že jde o smrtící manažerské selhání vedení, zejména Hany Moučkové. Kupříkladu František Beneš z T.J. Sokol Lhotka poslal vedení ČOS otevřený dopis, ve kterém žádá odvolání starostky. To ostatně bude projednáváno na Výboru ČOS, neboť člen Kontrolního výboru Jan Materna tento bod na jednání již navrhl.

Častým hostem v Pařížské

Jak vypadal život zemřelé ženy a na co všechno potřebovala desítky milionů, o které postupně připravila několik společností včetně Sokola? Především na luxusní život, po kterém zjevně prahla. Jen z ČOS přitom podvodně vyvedla podle odhadů nejméně 40 milionů korun, jak v pořadu Reportéři uvedl Jan Daněk, mluvčí pražské policie. Podle informací, které v pořadu zazněly, podvodnice například ráda nakupovala značkové zboží v Pařížské ulici, a to v obchodech jako Dior, Louis Vuitton či Versace. Když u ní policie v roce 2019 provedla domovní prohlídku, našla u ní 25 luxusních kabelek a 200 druhů šperků a hodinek.

Když se 23. ledna letošního roku dozvěděla, že policie její podvody v České obci sokolské začala vyšetřovat, spáchala přímo v Tyršově domě sebevraždu, a to zřejmě požitím jedu. Informace z pořadu Reportéři naznačovaly, že by mohlo jít o kyanid. Stíhat ji tak policie nemůže, ale nyní zjišťuje, zda ji v podvodech nepomáhal někdo další.

Jak se stane, že se člověk chová takovým způsobem jako ona? Jak to, že jedná tak nesmyslně, beze strachu a v konečném důsledku naprosto sebedestruktivně? Odpovědět by měl psychiatr, ostatní mohou jen spekulovat. Možná šlo o poruchu osobnosti, kdy dotyčná nedokázala kontrolovat své impulsy. Proto mohla mít tendenci nekontrolovatelně utrácet a nakupovat. Nebo si tím mohla kompenzovat nějaké strádání ve svém životě, nedostatky nebo špatný duševní stav. Mohla také trpět narcistickou poruchou osobnosti, pro niž je touha po uznání od druhých skrze materiální bohatství typická. Koneckonců mohlo jít i o depresi, jejíž projevy se dotyčná snažila potlačit impulsivním nakupováním.

Proč mladá žena trpěla chorobnou touhou po luxusních nákupech, kterou nedokázala ovládnout, a neváhala kvůli ní okrádat druhé, se asi nedozvíme. To ale není podstatné. Důležité je vědět, proč bylo vedení ČOS tak nedůsledné, že po čtyři roky neodhalilo profesionální podvodnici ve svých řadách. Nejrn proto, že jde o spolek hrazený převážně z veřejných peněz, ale důležité je si uvědomit, že Sokol je už více než století mravní symbolem, který by tímto způsobem mohl zbytečně přijít o svou pověst. Doufejme, že veřejnosti a zejména 160 tisícům sokolům se takové vysvětlení dostane a že bude mít své důsledky.

Mimochodem, v Tyršově domě už hledají na svých stránkách za zemřelou asistentku náhradu. Nezbývá než doufat, že tentokrát tam budou o něco prozíravější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz