Hlavní obsah
Jídlo a pití

Sladké melounové mámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Míchané nápoje připravené z melounové šťávy v horkých dnech skvěle osvěží. Nevhodné jsou ale pro lidi s nadváhou a obezitou.

Článek

„Kdokoliv sní meloun, musí počítat s osvěžením.“ Přirovnáním k účinkům sladké tykve varuje perské přísloví před skutečností, že za každý svůj čin poneseme důsledky.
Česká lidová moudrost podobnými úslovími sice neoplývá, chladivých a občerstvujících účinků vodních melounů si ale ceníme neméně. Zajišťuje je vysoký obsah vody, vitamínů, minerálů i přírodního cukru. Jídelníček nám proto zpestřují hlavně v horkých dnech roku.
Nejčastěji si dáme samotný meloun nakrájený na plátky a vrcholem našeho „kulinářského“ umění bývá v tomto směru melounový salát s tropickým ovocem. Neméně osvěžující a na přípravu nenáročné jsou ovšem melounové koktejly v alko i nealko podobě.
V letních měsících je objevíte v nabídce každého cocktail baru, ale připravit si je pro dlouhé letní večery můžete snadno a rychle i doma.

Tisíce let stará pochoutka

Meloun původně rostl v oblastech subtropické Afriky, odkud se rozšířil do Asie. Už před čtyřmi tisíci lety je pak pěstovali Peršané. O jeho konzumaci v době starověku se dovídáme z archeologických nálezů pocházejících z území starověkého Egypta. Jeho rozšíření do Středomoří proběhlo přibližně v 5. století v souvislosti s postupem islámu, který ho doporučoval jako postní jídlo.
V 15. století se pak společně s misionáři z Arménie dostává zpět do západní Evropy. Pěstování melounů bylo soustředěno v papežském hradě Cantalupe, který jim dal název - kantalupy, který se dodnes užívá.
Melouny se dnes úspěšně pěstují také v Česku, a to zejména v teplých vinařských oblastech.

Když se snoubí s dalším ovocem

Sladká šťáva je ideálním základem pro alkoholické i nealkoholické nápoje a vzhledem k tomu, že se dá použít v dostatečné míře syrová, dodává nápojům skvělou a čerstvou chuť.
V jedné pražské restauraci jsem nedávno ochutnala například skvěle chutnající melounový drink s lehkou alkoholovou chutí. Z nápojového lístku bylo zřejmé, že kromě čerstvé šťávy z melounu obsahoval citronovou šťávu, chilli gin a také melounovým a fíkový likér. Navzdory několika druhům alkoholu působil lehkým a osvěžujícím dojmem.
Kdybyste náhodou měli zmíněné suroviny k dispozici, můžete si tento nápoj připravit i sami. Melounovou šťávu získáte tak, že kousky dužiny rozmixujete v mixeru. Ještě předtím ale důkladně vyberte i ty nejmenší pecky, jinak se vám usadí na dně sklenice a chuťový zážitek z nápoje vám znepříjemní. Poměr surovin záleží na vašich preferencích, ale ginu by mělo být zhruba stejně jako obou likérů dohromady. Citrónová šťáva by měla být přítomna jen v malém množství.

Nejsladší jsou v červnu

Pokud ovšem například bojujete s nadváhou, měli byste se především alkoholickým koktejlům vyhnout.
Nesou obrovské množství kalorií. Lidé je pijí především večer, ale i v jinou denní dobu se vám většina přijatých kalorií ve formě cukrů a alkoholu se tak uloží přednostně do tukových zásob.
Zvláště v létě navíc alkohol mnohem více unaví než v jiných obdobích roku, a tak chcete-li zůstat ve formě, dejte přednost spíše koktejlu nealkoholickému.
K přípravě skvělého nealko koktejlu se mi osvědčila následující kombinace - meloun, jahody, ledová tříšť, jablečný džus a sodová voda. Nejlépe vám pravděpodobně zachutná v hlavní melounové sezóně, tedy od června, kdy bývají nejsladší, až do srpna. V tu dobu bývají v obchodech k sehnání nejkvalitnější kusy.
Pro přípravu koktejlů je nejlépe vybírat zralejší melouny, protože z těch méně sladkých nepřipravíte tak chutný koktejl. V opačném případě byste nejspíše museli jeho chuť vylepšit přidáním cukru nebo ještě lépe cukrového sirupu.

Nejsou pro každého

Ani pití nealkoholických koktejlů, jejichž základní surovinou je sladké ovoce, jako je například meloun nebo jahody, ale nelze doporučit lidem s nadváhou. Také ti, kdo sladké chuti melounových nápojů příliš propadnou, by si měli dát pozor.
Obsahují jednoduché sacharidy, tedy cukry. Obézním lidem bývá doporučeno dávkovat ovoce a sladkou zeleninu opravdu v omezenějším množství. Přípravou koktejlů, kdy se meloun míchá například s džusem či sirupem tak vzniká poměrně velká kalorická bomba.
Pro ostatní lidi se ovšem ovocné nápoje pro zchlazení organismu rozhodně hodí. Obsahují totiž vitamíny A, B i C a také některé minerály, a to jsou látky pro naše tělo velmi prospěšné. Pokud jste dostali na některý z nápojů chuť, vyzkoušejte ji. Melounová sezóna potrvá už jen dva týdny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz