Hlavní obsah
Cestování

Kam na fajn výlet o víkendu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavla Hladečková

Nechce se vám o víkendu sedět doma na gauči? Tak tady je jeden tip na výlet, kde jsme nepotkali ani živáčka a užili si parádní procházku v přírodě.

Článek

Vyšší Brod

Foto: Pavla Hladečková

Vyšší Brod

Tohle místo si všichni spojí s vodáctvím a létem, ale to je vlastně chyba. V létě jsou tu mraky lidí a člověk si nemůže pořádně místo vychutnat. Naopak právě v zimě je to parádní místo na výlet, kde jsme nepotkali ani živáčka a užili si krásnou procházku v přírodě.

Vodopády sv. Wolfganga

Foto: Pavla Hladečková

Vodopády sv. Wolfganga

Pokud zaparkujete na jednom z velkých parkovišť a vydáte se po značené stezce, cedule vás dovedou za Vyšší Brod, kde půjdete podél vody až k místním vodopádům. Cesta je lesem a jdete opravdu kolem řeky, takže to chce pořádné boty a teplé oblečení.

Přímo k vodopádům jsou to z centra města necelé dva kilometry po žlutém značení.

Jen nečekejte obrovské hučící vodopády. Ty prostě u nás nemáme. Ovšem pokud hledáte fajn místo na procházku se zajímavými kamennými útvary, chcete se nadýchat čerstvého vzduchu a prozkoumat další kout naší země, tak je tohle to pravé.

Křížová stezka

Foto: Pavla Hladečková

Křížová stezka - Vyšší Brod

Pokud už sem pojedete, určitě doporučujeme projít si místní Křížovou stezku. Tohle místo mě naprosto učarovalo. Při našem výletu nebylo zrovna slunečné počasí, mraky visely nízko a postupně se začala tvořit poměrně hustá mlha. Ale možná právě tohle počasí dodalo místu atmosféru, která se mi vryla do paměti.

Když vyjdete po stezce z města, čeká vás procházka po louce, kterou lemuje nově vysazená alej se jmény místních dětí. Po cestě pak potkáváte malé kapličky, které jsou pro křížové stezky typické. Ovšem tady nejde o žádnou pohodovu procházku, čím déle jdete, tím více se začíná terén zvedat a u konce je to opravdu makačka. Je to orpavdu strmé stoupání u kterého se zadýcháte.

Ale na vrcholu vás čeká kaple Odpočinutí Panny Marie na skále, která je opravdu úchvatná. Ke kapli vede staré kamenné schodiště, které je jako z filmu. Při našem výletě byla celkem mlha ale údajně je z vrcholu krásný výhled do okolí.

Foto: Pavla Hladečková

Křížová stezka

Kousek od kaple se pak nachází zřícenina bývalého hostince.

A co vy, už jste vyrazili v roce 2024 na nějaký fajn pohodový pěší výlet?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz