Hlavní obsah
Cestování

Kam o víkendu do přírody?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavla Hladečková

Naučná stezka Olšina

Pokud hledáte tip na jednodenní výlet v přírodě, kde neutratíte jmění, jednoznačně doporučuji naučnou stezku Olšina. Tady máte pár tipy, které se vám při tomto výletu budou hodit.

Článek

Stezka vznikla díky otevření Boletického vojenského újezdu a celková délka stezky je něco málo přes 7 km. Počítejte, že vám to zabere cca 2,5 hodiny, pokud půjdete pomalu a občas vytáhnete mobil na nějakou tu fotku.

Foto: Pavla Hladečková

Naučná stezka Olšina

A kde jinde začít výlet než na parkovišti. Parkoviště je zde poměrně velké (případně se dá parkovat na jedné vyhrazené louce), ale s přibývajícími hodinami a za hezkého počasí se rychle plné, takže vyražte hned z rána. A příjemnou zprávou bude to, že parkování je zdarma.

U parkoviště se pak nachází Návštěvnické centrum, které je opravdu nádherné. V centrum si můžete odskočit na bezplatné a čisté toalety, prohlédnout malou výstavu ale hlavně, můžete si zde vzít mapu celého okruhu naučné stezky.

Stezka je rozdělena na osm částí, které jsou značeny jednotně jak v tištěné mapě, tak v terénu. A značení je zde opravdu krásné a dotažené do detailu, takže se zde určitě neztratíte.

Popis jednotlivých úseků:

Obec a pastviny

Tato část vás vyvede z vesnice a od parkoviště, je to velmi krátký úsek na kterém vám dojde, že stále kousek od vás jsou vojenské prostory. Během víkendové návštěvy jsme pár výbuchů zaslechli.

Vlhká lada

Foto: Pavla Hladečková

Naučná stezka Olšina

Za mě osobně asi nejkrásnější část cesty. Jdete přírodou po dřevěných chodníčcích kolem rybníka. Jen pozor přes chodníky běhají dost často ještěrky, případně se zde vyhřívají.

Foto: Pavla Hladečková

Naučná stezka Olšina

Mokrý les

Na stezku jsme vyrazili jen cca dva nebo tři dny po vydatných deštích a les se dal projít bez větších problémů. Místům, která byla opravdu mokrá, se dá naprosto v pohodě vyhnout. Chodníky zde najdete jen na části úseku.

Foto: Pavla Hladečková

Naučná stezka Olšina

Na konci pak najdete lavičku s výhledem na rybník, takže ideální místo na svačinu. Jen prosím všechen odpad sebou. Celá stezka je čistá bez odhozených papírových kapesníčků.

Mokřad

Foto: Pavla Hladečková

Naučná stezka Olšina

A tady se dostáváme k místu, kde vzniká nejvíce fotek. Je zde velká dřevěná lávka, dřevěné chodníčky a tři zastávky pro děti - domeček na pozorování živočichů a „překážková dráha a vyhlídka“.

Suchý les

Foto: Pavla Hladečková

Naučná stezka Olšina

Tento úsek je taková příjemná procházka lesem, která vás prakticky ke konci zavede na vyhlídku na rybník. Vyhlídka pak připomíná ptačí hnízdo s vejci. Takže pokud jste o stezce už někde četli, nespíš byl text doprovázen fotkou z tohoto místa.

Úseky stezky - Lesní cesta, louky a pastviny a hráz rybníka

Foto: Pavla Hladečková

Naučná stezka Olšina

Tyto části už ničím zajímavé nejsou. Nejsou zde ani dřevěné chodníky ani žádná další zastavení. Všimli jsme si, že právě na lesní cestě se lidé často otáčeli a vraceli se k autům stejnou cestou, což bychom podruhé udělali asi také. První část je určitě hezčí, nicméně i tak stojí za to, alespoň jednou projít celý okruh.

Po procházce si pak můžete dát jídlo nebo pití v restauraci, resp. v hotelu, která stojí hned vedle návštěvnického centra.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz