Hlavní obsah
Cestování

Rakousko: Výlet za vodopády

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavla Hladečková

Krimmelské vodopády

Tento článek vás zavede do Národního parku Vysoké Taury na pomezí Salcburska a Tyrolska. V tomto místě se totiž nachází nejvyšší vodopád Rakouska.

Článek

Trasa po vodopádech vám zabere cca 2 až 3 hodiny, ale také to může být fajn půldenní výlet. Záleží jen na tom, jak často se budete zastavovat na focení a zda si na jedné z laviček neuděláte pauzu na svačinu. Ale pojďme hezky na začátek.

Foto: Pavla Hladečková

Krimmelské vodopády

Vodopády se nacházejí v malé vesničce Krimml. Je zde hned několik velkých parkovišť, která jsou zpoplatněna. My jsme pro parkování vybrali parkoviště P7 (u restaurace), kde se za den platilo 7 euro.

Poté v infocentru můžete koupit lístek do Vodního světa, kde jsou různé výhodné balíčky i s parkováním pro parkoviště P4, které je přímo u infocentra. Recenzi na Vodní svět Krimml do článku vložit nemohu, protože tohle místo jsme se rozhodli nenavštívit. Spolu s parkováním a vstupem na vodopády by totiž vstup na jednu osobu vyšel na 35 euro, a to nám na pár atrakcí s vodou přišlo dost za pár umělých atrakcí s vodou. I když pro děti to může být zajímavá podívaná.

Foto: Pavla Hladečková

Krimmelské vodopády

Na začátku stezky po vodopádech se platí vstupné, na osobu je to aktuálně 8 euro. A hned po pár krocích se vám naskytne výhled na první vodopád v celé své kráse. My jsme měli štěstí, že poměrně dlouho před naším výletem v Rakousku pršelo, takže masa vody byla opravdu obrovská. Po celé trase pak máte vytvořena vyhlídková místa. Pokud budete mít při svém výletu chladné počasí jako my, počítejte s tím, že z většiny vyhlídek suchý neodejdete, proto doporučuji pláštěnku s sebou. V horkých dnech se ale naopak může jistě jednat o příjemné osvěžení.

Foto: Pavla Hladečková

Krimmelské vodopády

Cesta je stále jen do kopce a poslední části cesty jsou opravdu pořádné stoupáky, ale nebojte, jde jen o pár metrů. Celá trasa se dá naprosto v pohodě bez dlouhých zastávek zvládnout za hodinu.

Ubytování

Foto: Pavla Hladečková

Zell am Ziller

Ubytovali jsme se v městečku Zell am Ziller. Ubytování se jmenovalo Haus Weitenstich a jednoznačně jej doporučuji. Jediná nevýhoda byla ta, že z Krimmlu sem vedla jedna nezpoplatněná cesta, která ovšem v době našeho výletu byla uzavřena, takže jsme museli zvolit cestu zpoplatněnou.

Gerlos Alpenstrasse

Foto: Pavla Hladečková

Gerlos Alpenstrasse

Průjezd nás vyšel s autem na 12 euro. A přiznám se, že jsme vlastně moc nechápali, proč. Cesta není nijak zajímavá, ani jsme za ten kousek neviděli žádné dechberoucí výhledy, kromě jednoho odpočívadla s výhledem na vodopády. Vlastně malé horské cesty, které často vedou k našim ubytováním, protože si záměrně vybíráme místa s menší koncentrací lidí, nabízejí jak na řízení, tak na podívanou lepší zážitek.

Foto: Pavla Hladečková

Gerlos Alpenstrasse

Výhoda byla ta, že když jsme ráno zaplatili, odpoledne jsme už znovu platit nemuseli a druhý den po předložení lístku z předešlého dne jsme průjezd měli levnější. Vyšel na 9,50 euro.

Bohužel jiná objízdná trasa nebyla, resp. byla, ale najeli bychom o 1:30 hodiny více.

Ovšem Krimmelské vodopády stojí jednoznačně za návštěvu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz