Hlavní obsah
Cestování

Skotsko: nasbírejte inspiraci kam vyrazit za neokoukanými místy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavla Hladečková

Tantallon castle

Druhý den naší dovolené byl o poznání nabitější - čtyři zastávky na cestě k hranicím Anglie.

Článek

North Bertwick Law

Foto: Pavla Hladečková

North Bertwick Law

Když jsme projížděli městem North Berwick, nebylo těžké si všimnout kopce, který se tyčil nad městem. A jak nejlépe začít druhý den dovolené než výšlapem za krásným výhledem?

U začátku trasy na kopec se nacházelo bezplatné parkoviště, kde nebyla nouze o místa. Na trasu jste se mohli vydat prakticky jakýmkoliv směrem. Ve Skotsku totiž existuje značení pěších tras, ale rozhodně není tak propracované jako u nás v ČR. Vlastně s naším značením pěších tras patříme ke světové špičce. Tohle je věc, ve které se jednoznačně řadíme mezi nejlepší.

Nicméně zpět k cestě, zvolili jsme trasu, po které jsme viděli jít pár dvojic. Rozhodl za nás tedy zákon davu. Cesta na úplný vrchol byla místy poměrně dost strmá a už při výstupu nahoru jsem věděla, že dolů to bude pořádně klouzat, takže tady se jednoznačně vyplatí mít sebou pořádnou obuv. A pro zajímavost, výškových metrů vyšlapete 187.

Foto: Pavla Hladečková

North Bertwick Law

Za menšího funění se nahoru dá dostat za cca 30 minut, ale hodně záleží na tom, kolik si uděláte zastávek na focení a zda potkáte koně, kvůli kterým je celý kopec obehnán plotem. Koně se zde procházejí naprosto volně a na turisty jsou zvyklí, ale i tak, je lepší se k nim moc nepřibližovat a nechat je ať se pasou.

Nahoře vás už čeká zasloužená odměna. Výhled na město North Berwick, moře a vlastně celý kus pobřeží, který jsme měli v plánu ten den projet. A vydařilo se i počasí. Opravdu jsme nepočítali s tím, že na nás bude čekat blankytně modrá obloha s pár nadýchanými obláčky.

Tohle místo od nás jednoznačně dostává 10 bodů z 10.

Tantallon Castle

Foto: Pavla Hladečková

Tantallon castle

Tahle krásná zřícenina se nachází na pobřeží a je z ní nádherný výhled na Bass Rock, což je velmi zajímavý maličký ostrov v blízkosti pobřeží Skotska. Zřícenina hradu je obehnána kamenným plotem a díky tomu je celková rozloha zámku poměrně velká. Ani zde nepočítejte s průvodcem nebo audioprůvodcem, nicméně u vstupu do areálu zříceniny je ochotný personál, který otázky zodpoví a sám zmíní pár zajímavostí o objektu. Počet návštěvníků byl zde značně vyšší než na plážích, ale pořád si zde mohl člověk v klidu sednout na lavičku a vychutnat si výhled na moře a všudypřítomné racky.

Foto: Pavla Hladečková

Tantallon castle

Vstupné do hradu činilo pro dva dospělé 7,60 liber. Zároveň je zde malý obchůdek se suvenýry, kde si můžete zakoupit pohledy a rovnou i známky. Jen pozor, musíte si koupit známku do Evropy a jedna známka se blíží k 100 Kč, takže se pohledy trošku prodraží. U zámku jsou dvě poměrně velká parkoviště, jedno je vzdáleno cca 500 m od vstupu a druhé je přímo u vstupu a parkovné se zde neplatí. Jednoznačně velmi důležitá informace - v objektu se nachází toalety, které jsou bezplatné a byly i celkem čisté, což obecně ve Skotsku nebylo úplně pravidlem.

Seacliff pláž

Foto: Pavla Hladečková

Seacliff pláž

Předposlední zastávkou dne byla pláž vzdálená od Tantallon Castle jen pár minut cesty. Na pláž, resp. parkoviště, vedla úzká cesta, kde měla dvě osobní auta problém se vyhnout. Před vjezdem na parkoviště vás v lese lehce překvapí závora s parkovacím automatem. Vjezd na parkoviště je zpoplatněn pěti librami na den. Nicméně pokud cestujete mezi více plážemi, zjistíte, že se nejedná o nic výjimečného. Parkoviště u pláží jsou zde zpoplatněna, protože rodiny tráví na plážích celé dny.

Z pláže byl naprosto úžasný výhled na Tantallon Castle a Bass Rock. Nacházela se zde také červeně zbarvená skaliska, která byla velmi fotogenická a bez problémů na ně dalo vylézt. Místní z nich skákali i do vody. Pláž byla i tentokrát písečná a kde byla delší dobu zachycena voda, tam byla i příjemně teplá. Ovšem samotné moře na velkou koupačku není, pokud se pravidelně neotužujete. Místním teplota v koupání nikterak nevadila, ale na druhou stranu většina z nich na sobě měla neopren.

I přes to, že na koupání to zde úplně není, výhled vás naprosto dostane.

Dunbar

Foto: Pavla Hladečková

Dunbar

Poslední zastávkou bylo přístavní město, kde se nacházela zřícenina hradu. Město je nádherné, úžasný byl park s lavičkami otočenými k moři a vzhledem k tomu, že byl slunečný a příjemně teplý den (něco kolem 20 stupňů), sedět na lavičce by člověk zvládl hodiny.

Pokud jedete do Skotska za gastronomií, jednoznačně musíte ochutnat čerstvé mořské plody. V přístavu bylo několik stánků a restaurací, které právě pokrmy z mořských plodů nabízely. Mořské plody osobně nijak nemiluji, ale míchaná vajíčka s uzeným lososem k snídani byla naprosto dokonalá.

Foto: Pavla Hladečková

Dunbar

A tohle byl konec druhého dne. Na papíru se zdá, že zastávek na jeden den bylo celkem málo, i vzhledem k tomu, že od sebe byly vzdálené jen pár minut jízdy autem. Ale místní příroda, počasí a atmosféra místa člověka prostě dostanou a hlavně, není to o tom někam dojet, udělat fotku a jet zpět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz