Hlavní obsah
Cestování

Víkend se blíží: Kam vyrazit na výlety?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavla Hladečková

Podle Instagramu to aktuálně vypadá, že jedním z nejnavštěvovanějších míst bude letos zase Rakousko. Což je možná trochu škoda, protože i Česko má co nabídnout. Tady je jeden tip na víkendový výlet.

Článek

Jednu podzimní sobotu jsme se vydali na dvoudenní výlet na Křivoklátsko. Na dva dny jsme naplánovali celkem 5 zastávek a celý víkend by se vlastně dal přejmenovat na Tour de hrady a zámky. Pojďte tedy načerpat inspiraci a podívat se na to, že i u nás v Česku to stojí za to.

Zámek Hořovice

Foto: Pavla Hladečková

zámek Hořovice

První zastávkou byl nádherný zámek Hořovice. Na tohle místo jsem přišla naprostou náhodu, když jsem podrobně na mapy.cz studovala trasu. Tohle místo jsme vůbec neznali, ale o to víc nás překvapilo.

Parkování je zde ale trochu oříšek. U Slunečné brány, která je vstupem do zámeckého parku, se nachází malé parkoviště, které však bylo naprosto plné. Takže jsme museli hledat místo u protějšího sídliště, kde ještě pár volných míst bylo.

Protože při naší návštěvě byla Slunečná brána zavřená, museli jsme celý park obejít a do zámeckého komplexu vejít hlavní branou.

Samotný zámek je krásně opravený a jedná se o opravdu velkolepé sídlo. Najdete zde kavárnu nebo krásný park, do něhož se vstup neplatí. A davy turistů tu taky nečekejte. V době, kdy jsme zámek navštívili, byly všechny prohlídky volné, případně obsazené pár jednotlivci.

Foto: Pavla Hladečková

zámek Hořovice

Vzhledem k tomu, že se jedná o státní zámek, vstupné je zde trochu nižší - vstupné pro dospělého činí 180 Kč.

Zříceniny hradu Točník a Žebrák

Foto: Pavla Hladečková

hradu Točník

Tahle zastávka nemůže začínat nikde jinde než opět na parkovišti. Konkrétně na velmi rozlehlém a bezplatném parkovišti, ze kterého se můžete vydat na obě dvě zříceniny. Nutno podotknout, že na mapě je parkovišť hned několik.

Foto: Pavla Hladečková

cesta k hradu Točník

V době naše výletu byl hrad Žebrák uzavřen, takže jsme navštívili pouze hrad Točník. Obě dvě zříceniny jsou jen pár stovek metrů od sebe. Navíc i jejich historie je celkem provázaná.

Nicméně Točník je sám o sobě rozhodně zachovalejší.

Foto: Pavla Hladečková

hradu Točník

Prohlídku zříceniny můžete absolvovat sami, vstup je tedy časově neomezený a pro dospělého činí 180 Kč.

Z vyšších pater je pak krásný výhled do krajiny. A pokud se rozhodnete hrad navštívit, nezapomeňte si u vstupu říct o razítka do cestovatelského deníku.

Hrad Křivoklát

Foto: Pavla Hladečková

hrad Křivoklát

Na tenhle hrad jsem se těšila nejvíc, protože různě po internetu jsem četla, jak krásný hrad to je. Po jeho návštěvě ale mohu s čistým svědomím napsat, že mě osobně nijak neuchvátil a rozhodně bych jej asi jako samotný výlet nedoporučila. Největší zklamaní pro mě jednoznačně bylo volně přístupné nádvoří. To, že je zde restaurace, asi není překvapující, ale osobně na takovýchto místech prostě nesnáším deštníky s logy firem. Celkově mi přišlo, že nádvoří postrádá jakékoliv zkulturnění. S mým názorem nemusíte souhlasit, ale zrovna nadšená jsem z téhle návštěvy nebyla.

Samotná prohlídka zámku však byla velmi hezká, hodně tomu přispělo to, že jsem měli štěstí na pana průvodce, který to povídání uměl moc hezky „prodat“.

Aby však byly informace kompletní, tak na závěr doplním, že parkoviště je zde poměrně velké, nicméně si za něj dost připlatíte.

Beroun

Foto: Pavla Hladečková

hotel Anna Beroun

Původní plán počítal s tím, že během prvního dne stihneme navštívit také Lánskou oboru. Bohužel tím, jak se na podzim rychle stmívá, už jsme tuhle zastávku nestihli a rozhodli se jet rovnou do Berouna, kde jsme měli ubytování.

Ubytování: https://www.annahotel.cz/

Restaurace: https://www.blackdogs.cz/beroun

Svatý Jan pod Skalou

Foto: Pavla Hladečková

Svatý Jan pod Skalou

První zastávkou druhého dne byl Svatý Jan pod Skalou. Fotky z tohoto místa před pár lety doslova zaplavily Instagram, ale teď jsme šplhali nahoru úplně sami.

Parkovat se zde dá na místní návsi za pár korun na hodinu. Samotná cesta je pak krásně značená, takže víte kudy kam. A protože jdete za výhledem, musíte nutně šlapat do kopce. Místy je cesta trochu náročnější, ovšem ten výhled stojí za to.

Foto: Pavla Hladečková

Svatý Jan pod Skalou

Nicméně výhled není to jediné, co můžete navštívit. Nachází se zde i podzemní kostel, při jehož návštěvě přemýšlíte nad jediným: „Jak tohle dokázali naši předci vytvořit“.

Lom Velká Amerika

Foto: Pavla Hladečková

lom Velká Amerika

Tohle místo asi není třeba více představovat. Přiznám se, že zde bychom ani nezastavovali, kdyby to nebylo po cestě. Zajet si sem pouze kvůli tomuhle místu by rozumné opravdu nebylo. Výhled na lom je určitě zajímavý, ale jediné, co si z tohoto místa odnáším je to, že celá trasa je prakticky obsypána odpadem. Ty papírky od čokolád či pet láhve od nápojů si prosím všichni vezměte zase domů.

Zámek Dobříš

Foto: Pavla Hladečková

zámek Dobříš

Pokud jste viděli pohádku Princezna ze mlejna, tak tenhle zámek asi poznáváte. Stejně tak jeho nádherné zahrady.

V době, kdy jsme se na zámek vydali byl vnitřek uzavřen a přístupné byly jen zahrady. Což nás trochu mrzelo, protože podle fotek na webu jsou interiéry skoro pohádkové. Nicméně ani zahrada není nikterak pozadu. Je to opravdu nádherné místo na výlet.

Jen to parkování v Dobříši je trošku náročnější, protože u samotného zámku parkoviště nenajdete.

A co vy, máte nějaký hrad nebo zámek, který vás při jeho návštěvě opravdu zklamal?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz