Hlavní obsah

Alena Vránová: Překonala ztrátu dítěte i zradu milovaného muže

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj ČT

Alena Vránová je obdivuhodná žena

Příští týden oslaví pyšná princezna Alena Vránová své dvaadevadesáté narozeniny. Milovala jen dva muže, kteří ji přivedli k oltáři i k rozvodu. Toho prvního zradila ona, druhý zradil ji.

Článek

Stále šaramantní Alena Vránová (91) slaví 30. července narozeniny. Pro všechny navždy zůstane Krasomilou z pohádky Pyšná princezna. Sama ale pohádkový život neměla. Příliš brzy, v jejích pěti letech, jí zemřel tatínek. Možná i to předznamenalo hereččiny pozdější komplikované vztahy s muži. S maminkou se po otcově smrti přestěhovaly z Prahy do jihočeských Radostic, kde začala malá Alenka chodit do obecné školy do Ledenic, pěšky. Po válce se matka podruhé vdala a rodina se i se dvěma dcerami přestěhovala zpět do Prahy do Braníka, kde Vránová jako dítě poprvé vystupovala v divadle. Odmala chodila do sboru a několikrát vystupovala i ve Vinohradském divadle. Její cesta tedy vedla po střední škole na DAMU, kterou ovšem nedokončila.

Stačila jedna věta

Ještě před odchodem z vysoké ale přišla nabídka na účinkování v legendární pohádce Pyšná princezna. Alena Vránová přišla na konkurs a všechny ostatní potenciální Krasomily převálcovala. „Byla jsem už asi dvacátá adeptka. Režisér Zeman chtěl, abych řekla větu »Podej mi míč«. Když jsem ji řekla, nechal vypnout kamery a měl vybráno,“ vzpomíná Vránová a jedním dechem dodává: „Pyšná princezna mi změnila profesní i soukromý život.“ Tato role ji jednoznačně vynesla mezi hvězdy. Navíc pro ni byla zásadní i v soukromém životě. Krásná mladá žena tehdy doslova okouzlila celý štáb a nejen ten.

Pohádka ji rozvedla

V době natáčení pohádky v roce 1952, byla tehdy devatenáctiletá herečka již vdanou paní a jmenovala se Alena Kohoutová. Aleniným prvním manželem byl spisovatel a dramatik Pavel Kohout (95). Alena se vdávala velmi brzy. Kohout byl tehdy známý spisovatel a v té době fanatický komunista, který den svatby naplánoval na 18. prosince, tedy na narozeniny Josifa Vissarionoviče Džugašviliho neboli Stalina. Pro Vránovou to byl zřejmě především únik z domova, jenže její výběr nebyl šťastný. Jejich povahy neladily a mladinká Alena brzy hledala lásku jinde. A její půvab samo sebou uhranul i krále Miroslava v podání Vladimíra Ráže (†77). Jemu už ale táhlo na třicet let a byl ženatý. Ostatně manželství pro lamače ženských srdcí nebylo nikdy překážkou k navázání dalších milostných eskapád. Velký idol byl totiž ženatý celkem třikrát. Poprvé se oženil s o rok starší herečkou Alexandrou Myškovou (102), se kterou měl syna Martina (71). Zamilovaná Alena svého manžela bez dlouhých cavyků opustila. Tehdy to byl velký, a hlavně politický skandál, protože zhrzený komunistický spisovatel veřejně svou ženu pranýřoval. Napřed jí domlouval, pak psal dopisy, a nakonec i divadelní hru „Dobrá píseň“, o nevěrné manželce a jejím lehkovážném amantovi, ve které mladí lidé řeší své vztahové krize pomocí marxistické filozofie i kolegů svazáků. Herečka musela dokonce vypovídat a vše vysvětlovat jakési stranické komisi. Své exmanželce se omluvil, až když mu bylo devadesát. Po komunistické éře stál u zrodu Charty 77 a později nuceně emigroval do Rakouska.

Nedokázal říci ne

Lásce Aleny k Rážovi tedy už nic nebránilo. Věřila, že v náručí Ráže najde potřebný klid a mír. To se ale samozřejmě nestalo, když se potvrdily obavy a varování lidí, kteří ji před ním chtěli ochránit. O tom, že ji slavný herec podvádí, si štěbetali i vrabci na střeše. Život tedy pohádkový nebyl, bylo to spíš drama. V manželství se jim sice narodila dcera Markéta (†55), dalšího potomka se už ale nedočkali. Herec s podmanivým hlasem, který propůjčil i Old Shatterhandovi, svou princezničku po zbytek života nijak nehýčkal. Charismatický Ráž měl totiž stále milenky. Vránová na to reagovala po svém a také si našla jinou náruč. Jejich láska tak byla poměrně bouřlivá a prošla mnoha zvraty, až se manželé rozvedli. Hádky a nepohoda ovšem poznamenaly život jejich společné dcery Markéty. Zda se do jejího osudu promítl bouřlivý vztah rodičů, kombinace genů či vlastní špatné zkušenosti a trápení, to nevíme. Markéta vystudovala filologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, mluvila čtyřmi světovými jazyky a zvládla si udělat i doktorát. Po sametové revoluci měla vlastní cestovní agenturu, coby tlumočnice procestovala svět. Její manželství ovšem skončilo rozpadem, mladá žena začala pít, a to byl začátek konce. Po čtyřicítce přišla o všechno a v roce 2013, o Vánocích, kdy celá země sledovala sváteční Pyšnou princeznu, zemřela v nemocnici na selhání jater a celého organismu. Bylo jí 55 let. Vránové zůstala vnučka po zemřelé dceři i její manžel a jejich tři synové. Dnes jí tato rodina dělá radost. Dlouhodobě se jí daří i v profesním životě, například dvakrát získala cenu Thálie a má za sebou celou řadu legendárních rolí, i když dnes už ji můžeme vídat spíše sporadicky.

Zlobí ji zdraví

Po Rážovi prožila ještě jednu romanci se zvěrolékařem, který se staral o jejich kočku, ale ke svatbě nedošlo, tak žije obdivuhodná herečka sama. V posledních letech se ale Alena Vránová musela vypořádávat se zdravotními problémy. Už pár let bydlí v projektu Rezidence Korunní na pražských Vinohradech. Byt je prý ale pro herečka snad prokletý. Nadělila si ho před dvanácti lety ke svým osmdesátinám. Miluje zde především svůj nádherný balkón. Jednou, když se tou krásou kochala, zakopla o práh a zlomila si zápěstí u obou rukou. Srostlo to špatně a museli jí to znovu zlámat. Na nákup pak chodila s taškou na kolečkách a hůlkou. Chtěla být samostatná, tak odmítla pečovatelku. Při jedné cestě ovšem znovu upadla a musela na endoprotézu kyčle. Na nohy ji jako vždy postavila práce, kterou měla rozdělanou. Jen co se dostala z rehabilitace, hlasem doprovodila Vlastní životopis Agathy Christie (†85). Královnu detektivek miluje, četla ji, a navíc excelovala v divadelní adaptaci její Korunní svědkyně, kde měla dokonce dvojroli. „Práce mě drží při životě,“ říká herečka, která příští týden oslaví své dvaaosmdesáté narozeniny.

Zdroj: Wikipedie, Moje chvilka pohody, ČT

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz