Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Jsem zastáncem velké reformy české památkové péče,“ říká plzeňský památkář Karel Zoch

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pěstuj prostor

Karel Zoch. Foto: Jan Balcar, Pěstuj prostor.

Petr Klíma pozval k mikrofonu Karla Zocha, architekta a vedoucího Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně. Věnuje se výzkumu, popularizaci a zpřístupňování plzeňského díla Adolfa Loose a jeho spolupracovníků.

Článek

Karel Zoch vystudoval pozemní stavitelství a architekturu v Praze a snil o navrhování budov v architektonickém ateliéru. Série životních událostí ho však před dvaceti lety přivedla k profesi památkáře na Magistrátu města Plzně. Z pozice řadového referenta se během let vypracoval na vedoucího oddělení. Co ho přimělo ucházet se právě o tuto práci? Jak vzpomíná na své začátky na úřadě a kam se památková péče podle něho za těch dvacet let posunula?

Kromě samotného smyslu památkové péče se jedním ze stěžejních témat rozhovoru stalo také industriální dědictví, které pro sebe Plzeň začala objevovat v první dekádě tohoto století. Karel Zoch byl díky své profesi přítomen hned u několika projektů, jejichž cílem bylo adaptovat již nevyužívané prostory a stavby, ať už šlo o přeměnu někdejší kantýny a posléze výrobní haly v areálu Škodových závodů na Techmania Science Center nebo o transformaci jedné z budov nádraží Plzeň – Jižní Předměstí na kulturní centrum Moving Station. Jak Karel tyto konverze hodnotí? Jaký přístup k památkově hodnotným budovám považuje za adekvátní? A které místo v Plzni na objevení svých historických a architektonických kvalit teprve čeká?

–––

Odkaz na podcast: https://podcasty.seznam.cz/podcast/od-zapadu-nefouka/jsem-zastancem-velke-reformy-ceske-pamatkove-pece-rika-plzensky-pamatkar-karel-zoch-325493

Co v rozhovoru uslyšíte:

00:30 – architekt památkářem

14:40 – dvojkolejnost památkové péče

30:15 – industriální dědictví

40:55 – vznik Techmania Science Center

46:57 – konverze budovy nádraží Plzeň – Jižní Předměstí na kulturní prostor Moving Station

1:05:17 – přístup investorů

–––

O jakých projektech bude řeč:

Foto: Pěstuj prostor

Bývalý industriální areál z 19. století na břehu řeky proměňující se na obytnou čtvrť Nová papírna. Fotografie: Matěj Hošek

Foto: Pěstuj prostor

Budova zastávky Plzeň–Jižní Předměstí - fotografie původního stavu před rekonstrukcí z archivu spolku Johan.

Foto: Pěstuj prostor

Budova zastávky Plzeň–Jižní Předměstí - fotografie současné podoby: Matěj Hošek.

Foto: Pěstuj prostor

Objekt na okraji areálu Škodových závodů - fotografie původního stavu před rekonstrukcí z archivu Jana Soukupa.

Foto: Pěstuj prostor

Konverze objektu na okraji areálu Škodových závodů na science centrum a planetárium - fotografie současné podoby: Petr Jehlík.

Ing. Karel Zoch je architekt a památkář, dlouhodobě působí na Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně, od roku 2019 jako jeho vedoucí. Více než 10 let se věnuje výzkumu, popularizaci a zpřístupňování plzeňského díla Adolfa Loose a jeho spolupracovníků. Vyučuje na Univerzitě třetího věku Západočeské univerzity v Plzni.

Editace: Jan Balcar, Markéta Hossingerová, Petr Klíma

Hudba, zvukový design, fotografie: Jan Balcar

Přepis rozhovoru najdete na webech ⁠ozn.plzne.cz⁠ a ⁠Seznam Médium⁠.

Sledujte nás na sociálních sítích ⁠Facebook⁠ a ⁠Instagram⁠.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz