Hlavní obsah
Bydlení

„Víc než samotné domy mě zajímají jejich vztahy s okolím,“ říká architekt Jaroslav Holler

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pěstuj prostor

Jaroslav Holler. Foto: Jan Balcar, Pěstuj prostor.

S Petrem Klímou v novém dílu podcastu k mikrofonu usedl architekt Jaroslav Holler z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

Článek

Během studia na Fakultě architektury ČVUT sbíral Jaroslav Holler zkušenosti na výměnných pobytech v Madridu a v Mexico City. Sám říká, že to pro něj bylo mimořádně formativní období. Kde a kdy zažil největší kulturní šok? Na jakých zahraničních projektech se podílel a co ho přivedlo zpátky domů?

Po dvou letech v Praze dal před další prací pro velkou architektonickou kancelář přednost pozici ve struktuře městské samosprávy v domovské Plzni a od roku 2014 působí na Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně, kde vede Úsek veřejného prostoru. Jak se podílel na plzeňských projektech Nového divadla nebo centra TechTower? Jak zpětně hodnotí realizaci projektu Evropského hlavního města kultury v Plzni? Jaká je jeho strategie v roli jednoho z vedoucích pracovníků plánovací instituce, jaké úspěchy si připsal a co vnímá jako svoji misi?

–––

Odkaz na podcast: https://podcasty.seznam.cz/podcast/od-zapadu-nefouka/vic-nez-samotne-domy-me-zajimaji-jejich-vztahy-s-okolim-rika-architekt-jaroslav-holler-333058

Co v rozhovoru uslyšíte:

00:30 – Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury

09:15 – Studium a práce v hispánském světě

42:26 – Nové divadlo a TechTower

57:00 – Plzeň kulturní?

1:04:15 – Práce na Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně

–––

O jakých projektech bude řeč:

Foto: Pěstuj prostor

TechTower – konverze bývalého pivovaru Světovar v Plzni (foto: Matěj Hošek)

Foto: Pěstuj prostor

Nové divadlo v Plzni (foto: Petr Jehlík)

Ing. arch. Jaroslav Holler vystudoval Fakultu architektury ČVUT. Studijní zkušenosti sbíral také během stáží ve Španělsku nebo v Mexiku. Od roku 2004 pracoval postupně v kancelářích ADR, Free Architects, twentyfourseven°, několik let působil jako architekt v Mexiku. Do Česka se vrátil v roce 2012 a nastoupil do architektonické a projekční kanceláře Helika. Od roku 2014 pracuje na Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně, kde vede úsek veřejného prostoru.

Editace: Jan Balcar, Markéta Hossingerová, Petr Klíma

Hudba, zvukový design, fotografie: Jan Balcar

Přepis rozhovoru najdete na webech ⁠ozn.plzne.cz⁠ a ⁠Seznam Médium⁠.

Sledujte nás na sociálních sítích ⁠Facebook⁠ a ⁠Instagram⁠.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz