Hlavní obsah
Cestování

Jednodenní track: Loučná nad Desnou - Hanušovice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Balada

Dechberoucí výhledy, opravené kaple i nová architektura. A na závěr výtečná káva v pivovaru. To vás čeká na výletě po krajině mezi Jeseníky a Kralickým Sněžníkem.

Článek

Zhruba třicetikilometrová trasa začíná příjezdem vlaku do Loučné nad Desnou. Nasednout do něj lze například v Zábřehu na Moravě. Nedaleko nádražní budovy v Loučné (ve směru další jízdy vlaku) je umístěn turistický rozcestník. Červená značka míří přes železniční přejezd a velmi brzy mění obydlenou část za kopec nad obcí. Obklopovat vás budou louky i první výhledy do okolí. Stoupání nepatří k těm úplně nejprudším, což ostatně platí pro celý track, nicméně kapacitu plic prověří dostatečně.

Foto: Petr Balada

Louka nad Loučnou

Po dvou a půl kilometrech se k červené značce přidruží modrá, která bude vašim samostatným průvodcem od rozcestníku Pod Jelení skalkou. Díky ní se přiblížíte pod vrchol Ucháče čnícího do výšky 1009 metrů nad mořem. Na samotný vrchol žádná oficiální trasa sice nemíří, ale horu obkružuje zpevněná cesta, po které se můžete vydat ve chvíli, kdy naopak modrá značka uhýbá vpravo do lesa. Je to nádherná relaxační část celého výletu s postupně se vynořujícími výhledy do tří světových stran. Tahle okružní zacházka vede zpátky k modrému značení, takže se nemusíte bát, že zabloudíte.

O půl kilometru dál je rozcestník, který na scénu uvádí zelenou značku. Ještě než s ní bude naše putování pokračovat, je tu krátká odbočka na skalní vyhlídku Tři kameny (907 metrů nad mořem). Vyhlídka nemá žádné ochranné prvky, takže s dětmi buďte opatrní. Cesta z kopce po zelené je posledním souvislejším lesním úsekem. Následují louky, pastviny a civilizace. Jejím prvním projevem je vesnice Pekařov s velkým pomníkem obyvatelům padlým v 1. světové válce. Ten je k vidění nedaleko zrenovované hřbitovní kaple Nanebevzetí Panny Marie. Okolní hřbitov je pak připomínkou původního německého osídlení. A to už se znovu pohybujeme po značce červené.

Foto: Petr Balada

Kaple Nanebevzetí Panny Marie v Pekařově

Další obcí na trase je Horní Bohdíkov s kamennou kaplí sv. Anny. A jen kousek od ní stojí útulně působící tiny house. Zajímavý střet staré a nové vesnické architektury na malém prostoru. Také následující obec Potůčník má svou kapli, tentokrát zasvěcenou svatým mučedníkům Janovi a Pavlovi. Další část cesty je obtížnější na orientaci i terén. Vede skrz rozsáhlé pastviny, které neumožňují podrobnější značení, ale v dohledové vzdálenosti vždy nějakou červenou značku objevíte. Několikrát je také třeba překonat ohradník. Po pravé ruce se vám budou vynořovat dva větrníky.

Foto: Petr Balada

Tiny house v Horním Bohdíkově

Poslední průchod brankou ohradníku znamená návrat zpevněné cesty. Ta vede středem široké otevřené krajiny pastvin (větrníky se přesouvají do zad) a ústí do poslední obce před Hanušovicemi. Hynčice nad Moravou projdete během chvíle. Cyklostezka se mění v prudce klesající silnici, následně v lesní cestu a cílové město. Od přechodu řeky Moravy je to k železniční stanici kousek, ale jestli vám zbyde čas, udělejte si odbočku do pivovaru Holba. Mají tu pivovarské muzeum a restauraci, kde se můžete najíst i pozdě odpoledne a ochutnat přitom zdejší produkci piv. Pokud pivu neholdujete, doporučuji kávu z lokální pražírny. Po třiceti kilometrech stoupání, klesání a změn podloží vám vrátí cit do nohou.

Foto: Petr Balada

Pastviny

Foto: Petr Balada

Závěrečné osvěžení

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz