Hlavní obsah
Umění a zábava

Válečný biják: Operace Poštmistr (2024) … 60%

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

I historie druhé světové války v sobě stále ukrývá bílá místa. Barvu jednomu z nich teď daly hektolitry krve a střelný prach z vystřílené munice, jejíž množství by Ukrajině vystačilo na měsíc.

Článek

Guy Ritchie se dočkal. Konečně se může po dvaceti letech pochlubit nominací na nějakou tu prestižní cenu. Jde o televizní Emmy a režii jednoho z dílů seriálu Gentlemani. A zatímco tento seriál vytvořený pro Netflix na základě stejnojmenného filmu z roku 2019 sklízí veskrze chválu, film Operace Poštmistr uváděný pro změnu na Amazonu, si vykoledoval o poznání vlažnější reakce.

Abyste u válečného filmu přišli s něčím novým, musíte mít originální zápletku. To Guy Ritchie dodržel. Teprve v roce 2016 vyšlo najevo, jakým způsobem Britové ochromili německou námořní blokádu Atlantiku. Zdánlivě sebevražedná špionská mise mu nabídla na stříbrném podnose námět, s jehož variacemi si několikrát dokázal úspěšně poradit. Právě k tomu je ale třeba dodat: bohužel. Během tradičně svižného tempa nedokázal tentokrát přijít s ničím, co bychom už od něj neviděli. Je to takový sebevýprodej na hranici parodie. Jako kdyby se někdo jiný snažil natočit film v jeho stylu.

Zásadním zádrhelem je obsazení. Příliš nefunguje chemie mezi hlavními hrdiny. Někteří jedou sólo, jiní se úplně míjí s charakterem žánrové tvorby Guye Ritchieho. Tradiční hlášky tak občas nevyzní, jak by měly a sem tam jsou i podivně načasované. A Eiza González v roli femme fatale podává dobrý výkon snad jen při kabaretním čísle. Kdo však baví i na malém prostoru je záporák Til Schewiger a především Alan Ritchson jako severský hromotluk Anders Lassen, který si svou roli náramně užívá. Zklamáním je naopak hodně nevýrazný Henry Cavill.

Přestože se Guy Ritchie svým prozatím posledním počinem do historie kinematografie nezapíše, je dobře, že film vznikl. Ještě před nedávnem veřejnosti ututlaná válečná operace, bez jejíhož úspěchu by nejspíše nedošlo k tak snadnému zapojení Američanů do bojů na evropském kontinentu, s sebou přináší otázku, kolik takových důležitých akcí se mohlo ve skutečnosti odehrát, aniž by vešly do učebnic. Guy Ritchie do těch o postmoderní filmařině patří již dlouho a možná již za měsíc u jeho profilu přibude řádek, že je vítězem Emmy Awards. Budiž mu přáno alespoň to, když už mu Operace Poštmistr příliš nevyšla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Guy Ritchie

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz