Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chceme opravdu být skanzenem plným tepelných čerpadel a elektromobilů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Sotva řada z nás na konci roku starého hořce skousla rozšíření emisních povolenek i do jiných odvětví mimo energetické zdroje, přináší start toho nového další pěkné výhledy.

Článek

Jak budeme pravděpodobně fungovat v decentralizované energetice stojící mj. na velkém množství tepelných čerpadel nebo dopravě zajišťované ryzí elektromobilitou? Do německého deníku Die Welt unikla informace, že němečtí sousedé, vůdci celého evropského Green Dealu, nemají dostatečné kapacity energetické sítě na jejich pokrytí, což znamená, že si v době energetických špiček nezatopíte ani rychle nedobijete svoje auto, které budete třeba druhý den ráno potřebovat, abyste (leckdy i neočekávaně) zajeli třeba s dětmi k lékaři.

Prostě vám bude z důvodů přetížení sítě (kupříkladu v určitém časovém úseku dne, kdy většina evropské populace přijede domů ze zaměstnání a bude chtít ze zásuvky „dotankovat“ a pak si zatopit nebo se umýt) centrálně omezena možnost dobít si elektřinou auto nebo spustit na vyšší výkon tepelné čerpadlo. Němci to bez úřadů nikdy moc neuměli, takže tuto pravomoc dostane Spolková síťová agentura. „Pokud se síť přetíží, provozovatelé energetických sítí by měli být schopni zajistit, aby tepelná čerpadla a soukromé dobíjecí stanice pro elektromobily dočasně dostávaly méně energie,“ píše Die Welt.

Jedná se o další střípek do mozaiky, proč odmítat a bránit se direktivnímu nařizování, v čem máme bydlet, čím musíme topit, čím máme jezdit, či co snad máme i jíst, a dalším úředním pokynům k tomu, jak má „správně“ žít občan Evropské unii vzor 2050. Díky, ale my v Česku už jsme toto jednou zažívali a je to jen necelých 34 let.

Jak mohou ti, co takto rozhodují, vědět, že zrovna toto je pro nás (Evropu i celou planetu) to nejlepší řešení? Mají pro to, co dělají a co stěžuje lidem (nejen mírou drahoty, z toho vyplývajícího stresu a dalších potíží) jejich běžné životy, nějaké zásadní podklady, o nichž nelze veřejně mluvit? Buď totiž ví něco, co nám z nějakých důvodů tají, nebo se prostě jen chovají jako neomylní vládci, kteří přeci vždycky vědí, co je pro lid prostý tím nejlepším.

Jenže ono lze na věc taky nahlížet spolu s vědcem, vystudovaným biologem, profesorem Stanislavem Komárkem, který ve svém nedávném rozhovoru na idnes.cz mj. říká: „My vůbec nevíme, co budoucnost skrývá. A kdo se domnívá, že je schopen to s určitostí říct, se buď mýlí, anebo je to šarlatán.“ A přímo k energetice uvádí (co my tvrdíme v jiné formě už hezkých pár let): „Pokud si jako Evropa dáme v energetické politice velmi mnoho omezení a jiní je nebudou sdílet, náš význam poklesne až na jakýsi skanzen pro asijské turisty. Ale bohužel vidím, že skanzen pro asijské turisty se blíží. Už dlouho.“

A byť pan Komárek už nedodává, s nadsázkou řečeno, že by ještě sklidil, na zimu prodal kravku a na jaře už nezaseje, tak potvrzuje lidmi obecně vnímanou zkušenost – zásadní chod světa běžný člověk nemá šanci ovlivnit, natož aby ho změnil: „Dnešní „malý“ člověk je drcen chodem společnosti, tak jako ostatně vždycky v dějinách. Rozdíl je jen ten, že kdysi se společnost točila víceméně v kruhu, zatímco dneska se řítí jako rychlík do tmy.“ No pozdrav nás Pánbůh.

„Jste naplánovaní, jste ztraceni, v tomto krásném novém světě“, pěje frontman Iron Maiden Bruce Dickinson v jedné z pasáží skladby Brave New World. No snad to současní „Bruselští“ za německé greendealové podpory za pár desítek let nedotáhnou až do stavu stejnojmenného románu Aldouse Huxleyho, který se do češtiny překládá jako: „Konec civilizace, aneb Překrásný nový svět.“ My, obyčejní pozemšťané s tím asi fakt nic nenaděláme, ale třeba nás někdo, kdo něco udělat může, když už nevyslyší, tak alespoň vyslechne. I to by nebylo při slepotě a hluchotě (předstírané nebo skutečné?) budovatelů Brave New Europe zase tak málo.

(Článek byl publikován v MF Dnes)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz