Hlavní obsah
Sport

Finále RAGBY 7 českých žen už v neděli 21. května 2023!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Flíček

Rugbistka Tatry Smíchov chytá aut.

Přijměte pozvání na nedělní ragby!

Článek

Finále RAGBY 7 českých žen se hraje v neděli 21. května 2023 od 10. do 15. hodin na hřišti RC Tatra Smíchov. Teď je sobota večer a já jsem amatérský fotograf, který miluje ragby a zvláště ragby v ženském podání… Je totiž méně o síle a více o rychlosti a rychlém strategickém uvažování. Síla, bojovnost a vytrvalost tam ale pořád zůstává…

Nedělní turnaj je 4. v řadě, který rozhodne, který tým z těch sedmi v nejvyšší skupině Elite získá titul mistryň ČR v RUGBY7. Po třech sériích vede tým Tatry Smíchov, ale vyhraje i tento 4. turnaj za sebou? Nepodcení tatrovácké ragbistky své soupeřky? To se dovíme už zítra!

A co je to sedmičkové neboli olympijské ragby? Stejně jako v mužské kategorii se na celostátní úrovni hraje nejvíce ragby XV (patnáctkové) a ragby 7 (sedmičkové). Patnáctkové se hraje (v mužské i ženské kategorii) 2×40 minut a hráček je 2×15. V sedmičkovém (nejrychleji rozvíjejícím se ragby) se hraje 2×7 minut a hraje proti sobě 2×7 hráček. Hraje se na stejně velkém hřišti jako u toho rugby XV, takže je tam větší herní prostor a padá tam často i víc pětek (i když se hraje mnohem kratší dobu). Přestávka mezi poločasy je jen několik minut, takže na turnaji hraje jeden tým za druhým a pořád je na co koukat.

Stejně jako v rugby XV jsou v sedmičkovém ragby top týmy Nový Zéland, Austrálie, Anglie a Francie. České hráčky se za posledních několik let vypracovaly do druhé nejvyšší skupiny a třeba letos koncem června v Krakově se zúčastní turnaje o přímý postup na olympiádu do Paříže 2024. A zkušenosti sbíraly i minulý měsíc na mezinárodním turnaji v JAR, kde obsadily krásné 5. místo (mezi 12 týmy). A na úvodním utkání dokonce remizovaly s pozdějším vítězem celého turnaje, s ragbistkami JAR.

Rugby fotím amatérsky už asi 10. rok a vidím jak se tento sport proměňuje a roste před očima. Díky úžasné práci českých rugby klubů, se do české reprezentace dostávají stále nové talentované hráčky a ty právě budete moci vidět na nedělním turnaji na hřišti RC Tatra Smíchov. Mělo by být slunečno a občerstvení na místě bude zajištěno. Tak neváhejte!

Čas: 10-15 hodin, 21.5.23

Místo: RC Tatra Smíchov (Smrčinská ulice, Praha 5, zast. bus: Spiritka, nebo Podbělohorská).

A pokud to zítra nestihnete a máte zájem o novinky z této oblasti, doporučuju tyto odkazy:

Foto: Petr Flíček

Hráčka Donau rozehrává.

Foto: Petr Flíček

Pejsci mají taky rádi ragby.

Foto: Petr Flíček

Sparťanky zastavují útok hráčky Moravia Rugby.

Foto: Petr Flíček

Boj o míč mezi hráčkou Sparty a hráčkou Tatry Smíchov (nahoře).

Foto: Petr Flíček

Hráčka RU Donau Wien rozehrává z raku.

Foto: Petr Flíček

Hráčky RC Tatra Smíchov. Hlavní je týmový duch!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz