Hlavní obsah
Jídlo a pití

Státe, chléb a hry dej nám levně dnes i zítra

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Fořt

náklady na stravování

Náklady na stravu stále rostou a mění stravovací zvyklosti, vytvářejí tlak na rodinné rozpočty a snižují pozitivní vnímání současného života. Řešení je jen na nás, občanech. Co si necháme líbit?

Článek

ÚVOD

Není cílem autora poučovat, ani vám cosi doporučovat.

Je to zamyšlení nad tím, v jaké jsme, my občané, situaci. Jak ji budeme řešit. Článek připomene, jaké máme zvyklosti a jak je (pravděpodobně) změníme pod tlakem nepříznivých okolností (ceny potravin a pokrmů v restauracích – zmínka dále v textu). Možná jste (někteří) připomenuté změny už museli udělat.

Není záměrem autora psát o politice, není politologem, nýbrž výživologem.

Začnu jednoduchou logikou

(zdravá) Výživa je součástí (zdravého) životního stylu. Jeho základní složkou je (nějaká) práce, (nějaké) koníčky a (nějaká) rodina (není podmínkou).

To vše provází stres, který by měl být zvládnutelný a inspirující (přiměřený). To vše dohromady tvoří život. Život by měl mít nějaký smysl a cíl. Už nejsme divoši, kteří trávili většinu času sháněním potravy a sebeobranou před vším ostatním (říká se tomu přežití). Žijeme v jakémsi státě, který do toho všeho (nějak) zasahuje. Je tedy jasné, že politika má vliv také na životní styl občanů.

Ještě jsem se nedostal k nosnému tématu a už je tu problém

Výživa jako taková bezesporu JE politikum! Je to v duchu sloganu hladový sytému nevěří. Dovolím si parafrázi: hladový SYSTÉMU nevěří.

Pokusím se politice vyhnout, zamyšlení nad ní by mi mohlo způsobit zdravotní problémy. Navzdory letitým životním zkušenostem. Zažil jsem řádění našich politiků za svůj docela dlouhý život dost a také nechci dráždit hada (= politiky) bosou nohou. Dočetl jsem se, že Velký bratr (ať už je to kdokoliv), se probudil.

Tak fajn. Toto byl oslí můstek. Přejdeme přes něj k tomu, co je předmětem tohoto článku. Vydržte, brzy se dočtete, o co autorovi jde.

Hra o jídlo

Jde o základní potřebu. Jídlo, nebo život! Nejdřív keks a potom sex. Nebo sex za keks?

Nyní vám položím otázky, ale zůstaňte v klidu. Budou jen tzv. řečnické, takže si na ně odpovím sám. Jsem zvyklý. Sám si vařím, sám si peru, sám si stelu. Tak jsem si zakňoural a teď ty otázky.

Snaží se veřejnost řídit doporučeními odborníků?

NIKOLIV. Nikdy to nedělala. Komu není rady, tomu není pomoci. Připusťme, že důvodem ignorace doporučení je fakt, že jsou velmi, velmi obecná. Život je o něčem jiném.

Závěr? Doporučení jsou k ničemu.

Příklad? Doporučujeme vám: dodržujte pitný režim nejen, když je horké léto.

Na internetu je na toto téma hora příspěvků, nabízejících zaručeně pravdivá a údajně užitečná (a realizovatelná) doporučení. Problém je v tom, že ani po 40 letech od doby, kdy primář Bedřich Nejedlý vymyslel speciální iontový nápoj a propagoval tzv. pitný režim, se odborníkům dodnes nepodařilo formulovat jednoznačná pravidla a doporučení, použitelná v běžném životě.

Doslova trapný je pitný režim pacientů, pro které byl Nejedlým vymyšlen. Nedávno jsem to (bohužel) zažil osobně. Nebudu zdržovat. Prostě to se opravdu nedá!

Opakuji - toto je jen jeden z mnoha problémů! Pokud bych měl podobným způsobem popisovat situaci ve výživě, např. s redukčními dietami, alternativní výživou atd., tak vznikne (další) kniha.

Kým a čím se veřejnost nechává ve způsobu stravování inspirovat?

1. Cenami potravin.

2. Zvyklostmi, přenesenými z minulých generací.

3. Producenty potravin, obchodníky s nimi a provozovateli podniků hromadného stravování.

4. Reklamami, především na průmyslově vysoce zpracované potraviny, tedy sladkosti, alkohol, uzeniny, konzervy, polotovary a fast food.

5. Celebritami a influencery, prezentujícími se v roli populárních výživářů v médiích.

6. Guru alternativních výživových směrů.

Otázka, ušitá na vaše těla

Které zahraniční, ale především tuzemské výživářské celebrity, vám připadají rozumné a jejich rady s ohledem na ceny potravin použitelné v praxi? Zkoušíte je realizovat?

Nepříjemné okolnosti

Potraviny permanentně zdražují a kvalita se zhoršuje. Nedělejte mrtvé brouky, že to nevidíte a neprožíváte! Z cen potravin už je kauza, kterou řeší všichni, ale jen zcela výjimečně vláda (ministerstva). Mám vám připomenout ceny v parlamentní restauraci?

Vláda si netroufne peskovat bezcharakterní zahraniční řetězce, vždyť je k nám pozvala! Orgány kontroly kvality potravin nestíhají a chybí jim peníze na rozšíření smečky kontrolorů.

Podívejme se na konkrétní situaci

Řetězce! Jejich cílem jsou co nejnižší náklady a co největší zisk. Udržet si nebo dokonce přetáhnout zákazníky konkurenci.

Máte naši kartu nebo appku? NE? Ale to je výhodné. Ukážeme vám to. Ano, je to výhodné. Pro prodejce! Sliby odměn za body přidělované podle utracené částky.

Slevy! Co třeba všechno za polovic?! Příklad, čeho jsou schopní prodejci. Vás to nešokuje? No nic, tak si vzpomeňte na předvánoční trh.

Jsem znechucený, co si řetězce u nás na nás dovolí.

Nic z toho by jim v zemi jejich původu neprošlo. Sklízíme, co zasadily bývalé vlády, když k nám zahraniční investory nalákaly a namotivovaly je výhodnými podmínkami. A ještě ke všemu jim dovolí se tady roztahovat, ničit tuzemské zemědělství a potravinářský průmysl, a ještě k tomu náš stát podvádět.

Problém je v tom, že tím, kdo by měl intenzivně protestovat a tlačit na státní orgány (nikoliv poučovat veřejnost, jak se v tom marastu správně stravovat) jsou státem placení odborníci a několik neziskovek. Všichni straší obezitou včetně dětské, místo tlaku na vládu nabízejí kurzy vaření a formální konference. Jejich prioritou by mělo být aktivizovat ministerstva, především průmyslu a obchodu a zdravotnictví.

Chápu, že tato fakta jsou pro čtenáře frustrující. Je mi líto, nemohou s tím jako odborník v penzi nic udělat. Mohu se jen snažit budit zájem veřejnosti o vlastní zdraví (a výživu).

V této zemi si veřejnost nechává všechno líbit, možná proto, že protesty jsou vydávány za spiknutí, organizované nějakým nelegálním politickým subjektem. Na rozdíl od růžových pochodů.

Zpět k výživě lidu aneb stravování v kontextu s „rodinnou ekonomikou“

Poté, co potraviny skokově zdražily, došlo k překvapujícímu obratu ve způsobu hromadného stravování. Začalo se velmi podobat tradiční české kuchyni. Snad to neskončí chlebovou polévkou, česnečkou a bramborovými plackami.

Mne však traumatizuje nákup v supermarketech. V košících vidím vysoce průmyslově zpracované potraviny. Navzdory tomu, že jsou vždy dražší než základní potraviny. No dobře, já vím. Šunku si doma ze základních surovin nevyrobíte. Jogurt, kysané zelí, tvaroh, kimchi, kváskový chléb ano! Jasně. Opět mohu rezignovaně konstatovat, že je to jen teorie! Neumíte to, nemáte čas se to učit a poté to ukuchtit.

Naprosto vás chápu.

Jen ignorant reálného života, prospěchář nebo nekritický vizionář vám může ve svých podcastech tvrdit, že základem zdravé stravy je domácí vaření ze základních potravin, navzdory tomu, že přece musí dobře vidět realitu. Pokud ji ignoruje, je to pohádkář.

Naneštěstí i v tomto případě se významná část veřejnosti nechá zlbnout.

Co mne aktuálně překvapuje a zneklidňuje?

Neuvěřitelný obrat nápojů v plastu. Slazených, ochucených, obarvených. Kofeinové limonády vedou. Prodává se běžně také v plastu balená pitná voda (ta z kohoutku). Víte, na co se škodolibě těším? Až se budou zálohované plastové láhve vracet! Neumím si to představit.

Tak a co dál?

Je jasné, že aktuálně nám hladomor nehrozí. Stačí se rozhlédnout po veřejnosti a číst na internetu varování odborníků před přesným opakem. Je to důvod ke klidu, rezignaci a riskování vlastního zdraví?

Závěr

Věřím, že vás potěším informací, že připravuji další článek na téma výše v nadpisu kapitoly. Byl jsem totiž osobně v terénu. V sobotu, uprostřed prázdnin a v pravé poledne v obchodním centru Géčko v Českých Budějovicích. Nakoupit, ale také prozkoumat restaurací supermarketu Globus. Zážitek! Narváno, především rodiny s různě velkými (malými) dětmi. Byly na obědě v restauraci supermarketu Globus. Nenápadně jsem tam prošel mezi stoly s jedlíky. Překvapivě to nebyl vyloženě negativní zážitek! Tohle totiž je ten reálný život!

Přečetli jste text až sem? Paráda!

Děkuji za pozornost. Nebylo mým cílem vás zesměšnit, poučovat ani naštvat!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz