Hlavní obsah

136 sebevražd denně jen v USA. O čem svědčí akt zoufalství?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Janaš, Cottonbro studio, Pexeles, volné dílo, ilustrační fotografie

Je to akt zoufalství, bezmoci a často i onemocnění, který vyvolává řadu otázek ohledně duševního zdraví, sociálních podmínek a možností prevence. Alarmující nárůst počtu sebevražd v USA, jak byl zaznamenán v roce 2022.

Článek

Ve Spojených státech amerických byl zaznamenán alarmující nárůst počtu sebevražd, kdy v roce 2022 spáchalo sebevraždu téměř 50 tisíc lidí. Tato statistika, která je stále pouze předběžná, je nejvyšší za více než 80 let sledování dat, a to podle informací zveřejněných americkým Střediskem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a oznámených televizí CNN.

Podle CDC dosáhl prozatímní počet sebevražd v roce 2022 celkem 49 449, což je o tři procenta více než v roce 2021, kdy bylo zaznamenáno 48 183 případů. Očekává se, že konečný počet sebevražd pro rok 2022 bude ještě vyšší, jelikož úmrtní listy s nejasnými příčinami smrti mohou být po revizi klasifikovány jako sebevraždy.

V přepočtu na obyvatelstvo došlo v roce 2022 k mírnému nárůstu na 14,3 sebevražd na 100 tisíc obyvatel. Toto číslo je vyšší než v České republice, kde se podle údajů Českého statistického úřadu v posledních letech počet sebevražd drží pod 12 případy na 100 tisíc obyvatel.

Zatímco v České republice je trend v oblasti sebevražd v posledních desetiletích pozitivní, v USA situace zůstává dlouhodobě zhoršující. Po poklesu úmrtnosti na sebevraždy v letech 2019 a 2020 nyní opět dochází k nárůstu, přičemž CDC neuvádí přesné vysvětlení tohoto trendu.

Data také ukazují, že muži si na život sáhli téměř čtyřikrát častěji než ženy. Rozdíly jsou patrné i mezi jednotlivými etnickými skupinami, kde nejvyšší úmrtnost na sebevraždy, 26,7 případů na 100 tisíc obyvatel, byla zaznamenána mezi potomky původních obyvatel Severní Ameriky. Naopak nejnižší počet sebevražd, sedm na 100 tisíc obyvatel, byl evidován mezi Američany s asijskými kořeny.

Přestože celkový obraz je znepokojující, CDC pozoruje známky zlepšení u dětí a mladistvých. V kategorii dětí ve věku od deseti do 14 let byl zaznamenán meziroční pokles míry sebevražd o 18 procent, a u mladých lidí ve věku od 15 do 24 let byl zaznamenán pokles o devět procent.

Sebevražda je bezesporu jedním z nejtragičtějších jevů moderní společnosti, a to nejen v USA, ale i ve světě. Je to akt zoufalství, bezmoci a často i onemocnění, který vyvolává řadu otázek ohledně duševního zdraví, sociálních podmínek a možností prevence.

Alarmující nárůst počtu sebevražd v USA, jak byl zaznamenán v roce 2022, je znepokojivý a vyžaduje důkladnou pozornost jak ze strany vlády, tak i společnosti. Je zřejmé, že tento trend není pouze statistickým číslem, ale odrazem hlubších problémů, které postihují americkou společnost. Je to výkřik po pomoc, který nelze ignorovat.

Je zde několik klíčových bodů, které si vyžadují podrobnější zkoumání a diskusi:

Duševní zdraví a dostupnost péče: Nárůst sebevražd může být indikátorem toho, že mnoho lidí trpí psychickými problémy, které nejsou adekvátně řešeny. Otázkou je, jak je v USA přístupná a efektivní péče o duševní zdraví, a zda existují dostatečné zdroje a programy pro ty, kteří je potřebují.

Sociálně-ekonomické faktory: Sebevražda není jen otázkou individuální psychologie, ale je také ovlivněna širšími sociálními a ekonomickými faktory. Je nutné se zamyslet nad tím, jaký vliv mají na jedince stresory jako finanční tíseň, nezaměstnanost, sociální izolace a další faktory, které mohou vést k pocitům beznaděje.

Rozdíly mezi pohlavími a etnickými skupinami: Statistiky ukazují, že muži a určité etnické skupiny jsou vystaveny vyššímu riziku sebevraždy. To vyvolává otázky týkající se genderových rolí, kulturních očekávání a možných genetických nebo biologických predispozicí, které mohou hrát roli v těchto rozdílech.

Prevence a intervence: Vzhledem k poklesu sebevražd mezi mladými lidmi je zřejmé, že preventivní programy a intervence mohou být účinné. Jaké strategie a programy byly implementovány, které mohou být za tento pokles zodpovědné? A jak lze tyto úspěšné přístupy rozšířit, aby pomohly i dalším věkovým skupinám?

Stigma a osvěta: Stále existující stigma spojené s duševním onemocněním může mnohé lidi odrazovat od hledání pomoci. Je třeba posílit osvětu a bojovat proti stigmatizaci, aby se lidé necítili odsouzeni nebo ostýchali se vyhledat pomoc.

Výzkum a politika: Pro hlubší pochopení problematiky sebevražd a pro vývoj efektivních opatření je nezbytný další výzkum. Vládní politiky a investice do výzkumu by měly být prioritou, aby se našly odpovědi na otázky, které zůstávají nezodpovězené.

V konečném důsledku je diskuse o sebevraždách v USA příležitostí pro hlubší zamyšlení nad tím, jak společnost vnímá a řeší duševní zdraví a jaké jsou její priority v oblasti prevence. Jde o komplexní problém, který vyžaduje koordinovaný, multidisciplinární přístup a závazek ke změně na všech úrovních společnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz