Hlavní obsah
Aktuální dění

Americký prokurátor: Všichni jsme ho slyšeli, jak volá svou matku: „Jen se snažím jít domů“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Policejní oddělení v Memphisu prostřednictvím Associated Press

Snímky poskytnuté policejním oddělením v Memphisu ve státě Tennessee ukazují, policisty Tadarriuse Beana, Demetriuse Haleyho, Emmitta Martina, Desmonda Millse a Justina Smithe. Pět bývalých policistů z Memphisu nyní čelí federálnímu obvinění.

Je to příběh, který vyvolává otázky o hodnotě lidského života. Pět bývalých memphiských policistů je nyní obviněno v souvislosti s násilným ubitím Tyra Nicholse, 29letého muže, který zemřel po rutinní dopravní policejní kontrole letos v lednu.

Článek

Tadarrius Bean, Desmond Mills, Demetrius Haley, Emmitt Martin a Justin Smith, všichni bývalí memphiští policisté, čelí federálním obviněním z porušování občanských práv. Jsou obviněni ze zbavení práv, zneužití zákona a užití nepřiměřené síly, spiknutí za účelem ovlivňování svědků a maření spravedlnosti. Za své činy čelí federálnímu soudu, a to po devíti měsících od smrti Nicholse, který byl brutálně zbit během dopravní kontroly nedaleko domova své matky v Memphisu.

Americký generální prokurátor Merrick Garland na tiskové konferenci nekompromisně připomněl, že „Tyre Nichols měl být dnes naživu“. Sledování záznamů z kamery, jak byl Nichols bit, kopán, omračován tasery a postříkán pepřovým sprejem, otřáslo celou zemí.

Všichni jsme ho slyšeli, jak volá svou matku: „Jen se snažím jít domů“.

Policisté nejenže porušili Nicholsova občanská práva, ale také se spikli, aby zakryli své zločiny. Lhali záchranářům o tom, že Nicholse opakovaně udeřili, a falešně tvrdili, že se aktivně bránil zatčení. Tato obvinění představují další černou skvrnu na už tak zdiskreditované reputaci memphiské policie, která již čelí federálnímu vyšetřování svých postupů při použití síly a zatýkání z minulých, stejně otřesných kauz. Obhájci obviněných policistů namítají, že jejich klienti se budou bránit před státním soudem.

Zbití Nicholse, které bylo zachyceno na policejním videozáznamu, bylo jedním z řady násilných střetů mezi policií a černochy, které vyvolaly protesty po celé zemi. Tento případ znovu otevřel debatu o policejní brutalitě a reformě policie v USA.

Nicholsova matka podala žalobu na město a policejního velitele kvůli smrti svého syna. Advokáti Nicholsovy rodiny, Ben Crump a Antonio Romanucci, uvedli, že nová federální obvinění dávají rodině naději na spravedlivý rozsudek nad pěticí dnes už bývalých policistů. Amerika sleduje s napětím, jak se tento případ bude vyvíjet. Otázky o spravedlnosti, zodpovědnosti a důvěře ve veřejné orgány zůstávají.

Potýkáme s temným příběhem, který rozděluje memphiskou komunitu. Desmond Mills Jr., bývalý memphiský policista, ve čtvrtek přiznal vinu v případu zbití Tyra Nicholse, a stal se tak prvním z pěti obviněných policistů, kteří se rozhodli změnit svůj přístup. Reflektory světel veřejnosti svítí na skupinu policistů, nyní obviněných z jedné z nejtragičtějších událostí v memphiské historii.

Slyšení u federálního soudu v Memphisu přineslo přiznání Millse a také příklad pro zbývající čtyři obviněné. Toto přiznání je tvrdou připomínkou toho, jak závažné jsou následky násilí a policejní brutality, a zdůrazňuje nutnost reformy americké policie.

RowVaughn Wellsová, matka Nicholse, se celá třásla, když popisovala hrůzné záběry svého syna, mláceného na zem pěti muži. Její slova nám připomínají, že za každým případem policejní brutality je rodina, která truchlí a snaží se ustát ztrátě, kterou nemusela prožít, nebýt policejní brutality.

Město Memphis se nyní potýká s otázkou, zda budou ostatní policisté následovat příkladu Millse a přiznají se ke své vině. Zatím jsou myšlenky veřejnosti s rodinou Nicholse a celou komunitou, která se snaží najít smysl v této hrůzostrašné události.

Jak daleko máme ještě cestu k překonání násilí a nespravedlnosti? Násilí, kterému čelil Nichols, není ojedinělý incident, ale součást širšího vzorce policejní brutality. Policejní maják v noci teď v Memphisu není symbolem bezpečí, ale také hořkou připomínkou policejní zvůle a smrti.

Nichols zemřel zcela zbytečně. Jeho smrt je silným hlasem volajícím po změně. Je to hlas, který volá po spravedlnosti, rovnosti a reformě. Je to hlas, který nechceme, a nemůžeme, umlčet.

Ve smutku a zmatku je tu také naděje. Naděje, že tato tragédie přinese reformu. Naděje, že justice bude vykonána. Naděje na lepší budoucnost, kde světla policejního vozu znamenají záruku bezpečí pro všechny občany, bez ohledu na jejich barvu pleti.

Příběh je citlivým tématem, který jasně ukazuje, že problém policejní brutality a rasové diskriminace v USA je stále aktuální. Případ zbití černocha pěti policisty vyvolal protesty a obnovil debatu o potřebě reformy policie.

Jedním z nejvíce zarážejících aspektů případu je fakt, že všech pět obviněných policistů je rovněž černé pleti. To naznačuje, že problém nemusí být jen v rasových předsudcích, ale také v kultuře násilí, která může být v některých policejních odděleních silně přítomna.

Příběh Tyra Nicholse je více než tragický a zobrazuje extrémní situaci, kdy policie nerespektovala základní lidská práva člověka a překročila své pravomoci. Je znepokojivé, že i po brutalitě, kterou Nichols utrpěl, policisté dále lhali a snažili se celou situaci zamlčet.

Desmond Mills Jr., který se jako první přiznal k vině, má nyní možnost dostat mírnější trest 15 let vězení. Jeho přiznání však může být také signálem pro ostatní čtyři obviněné, že pokud nebudou spolupracovat, mohou dostat mnohem vyšší trest. Po přiznání před soudem je Desmond Mills Jr. nyní vinen, konečné rozhodnutí o trestu je na soudci.

Millsův případ je jasným důkazem toho, že reforma policie v USA je více než nutná. Policisté by měli být vycvičeni tak, aby dokázali zacházet s lidmi respektujícím způsobem a násilí by mělo být využito jen jako poslední možnost.

Celý případ je skutečně tragický a jeho důsledky se dotýkají mnoha životů. Od oběti a jeho rodiny, přes policisty a jejich rodiny až po celou společnost, která musí čelit tvrdým otázkám o rasové spravedlnosti, policejní brutalitě a nezbytnosti reformy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz