Hlavní obsah
Cestování

Benátky se potápějí a obyvatelé se stávají „relikviemi v muzeu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Frans van Heerden, Pixeles

Benátské laguny jsou na pokraji toho, aby byly zařazeny na nechvalný seznam ohroženého světového dědictví UNESCO, pokud se italské úřady nepokusí více chránit toto velkolepé, avšak zranitelné město.

Článek

Organizace spojených národů, konkrétně její kulturní agentura, nařídila, aby Benátky byly přidány na seznam ohrožených dědictví, a v pondělním prohlášení uvádí, že město čelí „nevratnému“ poškození kvůli spletitým problémům, které zahrnují klimatické výkyvy i neutuchající turistický ruch.

Toto je již podruhé za posledních několik let, kdy je křišťálově čistá pověst Benátek, které byly v roce 1987 zapsány na seznam světového dědictví, ve vážném nebezpečí. UNESCO ve svém prohlášení uvádí:

UNESCO zaznamenalo „nedostatek významného pokroku“ ze strany Itálie při řešení těchto problémů a uvádí, že pokrok byl dále „bráněn nedostatkem globálního strategického myšlení“. Doporučení bude předloženo ke schválení na zasedání výboru světového dědictví UNESCO v Rijádu koncem září.

Benátské úřady se vyjádřily, že si doporučení pečlivě přečtou a promluví s italskou vládou, která je smluvní stranou UNESCO. Toto doporučení bylo vyjádřeno navzdory tomu, že Itálie v roce 2021 splnila požadavek UNESCO, aby zakázala výletním lodím o hmotnosti více než 25 000 tun kotvit v laguně. Lodě nyní přistávají v průmyslovém přístavu Marghera.

Nová média: Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram a právo

Benátská protipovodňová bariéra, zvaná Mose, konečně vstoupila do provozu v roce 2020 po letech zpoždění, které vyprovokovaly silné záplavy ve městě koncem roku 2019. UNESCO uvedlo, že opatření navržená Itálií k řešení „komplikovaných problémů“ Benátek jsou „stále nedostatečná a je třeba je dále rozvíjet“.

Po povodních v roce 2019 a pandemii, která narušila turistický ruch v Benátkách, se návštěvníci vrátili v plné síle. Nesčetné problémy vyhnaly místní obyvatele, přičemž počet obyvatel v historickém centru loni v létě klesl pod 50 000. Zbývající obyvatelé mají obavu, že se z nich stanou „relikvie v muzeu“.

Anketa

Budou, podle vás, Benátky zařazeny na tzv. "černou listinu" světového dědictví UNESCO?
- ano
94,9 %
- ne
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 431 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz