Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bob Marley: „Za peníze si život nekoupíš“. Cesta ze slumu do Madison Square Garden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DEGAN Gabin / Wikimedia Commons / volné dílo

Fanoušci Boba Marleyho vzdělávají mladé lidi.

Bob Marley se stal symbolem jamajské kultury a identity. Jeho hudba stále rezonuje po celém světě. Marley, čtyřnásobný držitel ceny Grammy, byl známý svým světonázorem, láskou k reggae a jedinečným symbiotickým vztahem ke své hudbě.

Článek

Bob Marley, celým jménem Robert Nesta Marley se narodil 6. února 1945 v Saint Ann Parish na Jamajce. Jamajský zpěvák, skladatel a kytarista se stal mezinárodní hudební a kulturní ikonou, který ve svých skladbách mísil převážně reggae. Začal v roce 1963 se skupinou The Wailers. Posléze vytvořil výrazný autorský a vokální styl, který později rezonoval s diváky po celém světě.

Poté, co se Wailers v roce 1974 rozpadli, se Marley vydal na sólovou kariéru, přestěhoval se do Anglie a zažil vrchol vydáním alba Exodus v roce 1977, čímž získal celosvětovou reputaci a zvýšil svůj status jako jeden z nejprodávanějších umělců všech dob, s prodejem více než 75 milionů nahrávek. Album Exodus zůstalo v britských žebříčcích po dobu 56 po sobě jdoucích týdnů. Obsahovalo čtyři britské hitové singly: „Exodus“, „Waiting in Vain“, „Jamming“ a „One Love“. V roce 1978 vydal album Kaya, které obsahovalo singly „Is This Love“ a „Satisfy My Soul“. Deska největších hitů, Legend, vyšla roku 1984, tři roky po jeho smrti. Poté se stala nejlépe prodávaným, reggae albem všech dob. V roce 1977 byla umělci na noze diagnostikována rakovina, které podlehl 11. května 1981 v Miami ve věku 36 let.

Rastafariánská víra inspirovala mnoho jeho písní, včetně „One Love“ a „Redemption Song“. Svou hudbu často používal jako platformu pro sociální komunikaci. Jednou z jeho nejslavnějších písní byla „Get Up, Stand Up“. Kromě hudebního přínosu je Marley připomínán také pro svou celoživotní oddanost a podporu panafrikanistické a černošského nacionalistického hnutí.

Byl oddaným rastafariánem se smyslem pro duchovnost, což inspirovalo jeho hudbu. Je mu připisována popularizace reggae hudby po celém světě a také slouží jako symbol jamajské kultury a identity. Časopis Rolling Stone ho v roce 2004 zařadil na 11. místo v seznamu nejlepších hudebních umělců všech dob. Bob Marley se narodil na farmě dědečka z matčiny strany na Jamajce.

Jeho otec Norval Marley byl bílý Jamajčan původně ze Sussexu v Anglii. Norval měl sloužit jako kapitán námořní složky Royal Marines a v době svého manželství s Cedellou Booker – tehdy 18letou Afrojamajčankou, byl zaměstnán jako dozorce na plantáži. Plné jméno Boba Marleyho je Robert Nesta Marley, ačkoli některé zdroje dokládají jeho rodné jméno jako Nesta Robert Marley s vysvětlením, že když byl Marley ještě chlapec tak jamajský pasový úředník prohodil jeho první a střední jméno, protože Nesta znělo jako dívčí jméno. V roce 1955, kdy bylo Bobu Marleymu 10 let, otec zemřel na infarkt ve věku 70 let.

Marley a Neville Livingston, později známý jako Bunny Wailer, byli kamarádi už od dětství. Začali společně vystupovat. Marley se brzy ocitl ve vokální skupině. Marley ani ostatní tou dobou nehráli na žádné nástroje. Higgs začal Marleyho učit hrát na kytaru – a tak vytvořil základ, který později Marleymu umožnil složit některé z největších reggae hitů v celé historii žánru. V únoru 1962 nahrál Marley čtyři skladby pro místního producenta Leslie Konga. Tři ze skladeb byly vydány pod pseudonymem Bobby Martell. Singl „Simmer Down“ se stal v únoru 1964 jamajským nejprodávanějším singlem s odhadem 70 000 prodaných kopií.

The Wailers nyní začali pravidelně nahrávat pro Studio One a pracovali se známými jamajskými hudebníky. V roce 1966 se Marley se oženil s Ritou Andersonovou a společně nakrátko odjeli do USA poblíž bydliště jeho matky do Wilmingtonu v Delaware. Zde pracoval jako asistent v laboratoři pro DuPont a na montážní lince pro Chrysler pod jménem Donald Marley. Ačkoli Marley vyrůstal jako katolík, tak se v šedesátých letech, kdy byl mimo vliv své matky, začal zajímat o rastafariánství. Po návratu na Jamajku formálně na rastafariánství konvertoval, nechal si narůst dredy. Po finančních hádkách s Doddem se Marley a jeho skupina spojila s Lee „Scratch“ Perrym a jeho studiovou kapelou The Upsetters. Přestože spolupráce trvala méně než rok, nahráli to, co mnozí považují za nejlepší práci Wailers. Marley a Perry se rozešli po sporu ohledně přiřazení nahrávacích práv, ale zůstali přáteli a za čas opět spolupracovali.

Rok 1974 se stal rokem, kdy Marley už pod názvem Bob Marley & Wailers vystupovali, včetně ženského pěveckého tria s Ritou v čele. Díky úspěchu s albem Natty dred se z něj stala hvězda celosvětového formátu.

Když se v roce 1978 zranil při fotbalu, lékaři u něj zjistili zhoubné rakovinné bujení. Patrně po otci zdědil predispozice k rakovině kůže, která je jinak u lidí černé pleti velice výjimečná. Byla mu nabídnuta operace, kterou odmítl, protože rastafariánská víra neuznávala „zásahy do lidského těla“. Bez ohledu na horšící se zdravotní stav stále koncertoval. V New Yorku vyprodal obrovskou Madison Square Garden. Na oslavu koncertního tažení vydal dvojalbum Babylon by bus, jež je některými recenzemi označováno za jednu z nejlepších živých reggae nahrávek.

Poslední vystoupení se odehrálo 23. září 1980 v Pittsburghu v rámci Uprising tour. Poslední píseň dozpíval s vypětím sil. Když se konečně rozhodl s nemocí bojovat a podstoupil radikální chemoterapii, při níž přišel o osm let nestříhané dredy, bylo už příliš pozdě. Při kondičním běhu v newyorském Central Parku v roce 1980 zkolaboval. Rakovina se rozšířila do jeho mozku, jater i plic. Zemřel 11. května roku 1981 v nemocnici v Miami na Floridě, jeho poslední slova patřila jeho synovi Ziggymu: „Za peníze život nekoupíš“. Po smutečních obřadech v Kingstonu byly jeho ostatky převezeny do rodného městečka, kde jsou do dnešních dnů uloženy v kopci Nine Miles. Byl pochován spolu se svou kytarou Gibson Les Paul, fotbalovým míčem, marihuanovým pukem, prstenem, který mu dal etiopský princ Asfa Wossen a biblí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Reggae

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz