Hlavní obsah
Lidé a společnost

Florence Nightingaleová: „Jak málo se dá vykonat, pokud nás ovládá strach.“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: autor: Henry Hering, volné dílo, wikipedia

Pracovala v nemocnici i v noci a chodila za nemocnými s lampou. V anglickém tisku získala přezdívku „The Lady with the Lamp“ (dáma s lampou), často tak byla i zobrazována.

Článek

Přestože většina z nás má základní znalosti o vývoji medicíny, je překvapivé, jak málo lidí se zajímá o počátky a vývoj ošetřovatelské péče. Přitom je ošetřovatelská péče klíčovým aspektem moderní medicíny a hraje zásadní roli při poskytování kvalitní péče pacientům. Když se zamyslíme nad ošetřovatelstvím, okamžitě se nám vybaví jméno Florence Nightingalové.

Florence Nightingaleová je známá jako zakladatelka ošetřovatelství a její přínos pro tento obor je nedostižný. Narodila se v roce 1820 v italské Florencii, ale často je označována za Angličanku, protože značnou část svého života strávila v Anglii.

Vášeň pro ošetřovatelství byla u Florence patrná již od mládí. Cítila silné poslání pomáhat potřebným a poskytovat péči nemocným a zraněným. Její touha sloužit druhým ji vedla k tomu, že se vydala na dráhu zdravotní sestry, kterou si v té době ženy běžně nevybíraly. Nightingaleová však byla odhodlaná něco změnit a způsobit v oboru ošetřovatelství revoluci.

Jedním z nejvýznamnějších přínosů Florence byla její práce během krymské války. Proslavila se tím, že vedla tým zdravotních sester, které poskytovaly péči zraněným vojákům ve vojenských nemocnicích. Právě v této době se projevilo Nightingaleové odhodlání a snaha o zlepšení zdravotnických postupů. Zavedla přísná hygienická opatření, hygienické protokoly a zavedla systematické vedení záznamů, což výrazně snížilo úmrtnost vojáků.

Vliv Florence Nightingalové na ošetřovatelství přesáhl rámec její práce během války. Sehrála zásadní roli při profesionalizaci ošetřovatelství a pozvednutí jeho postavení jako respektované profese. Nightingalová zdůrazňovala význam vzdělávání a odborné přípravy sester a zasazovala se o formální vzdělávací programy a profesní standardy. Její úsilí položilo základy moderního vzdělávání a praxe sester.

Kromě toho byla Nightingalová plodnou spisovatelkou a svými slovy se zasazovala o reformu zdravotnictví. Hojně psala o tématech, jako je projektování nemocnic, řízení zdravotní péče a veřejné zdraví. Její vlivná kniha „Poznámky o ošetřovatelství“ poskytla praktické pokyny pro sestry a stala se základním kamenem v oboru.

Když se zamyslíme nad přínosem Florence, je zřejmé, že ošetřovatelská péče není jen pomocnou složkou medicíny, ale její nedílnou součástí. Bez kvalifikovaných a soucitných sester, jako je Nightingaleová, by kvalita poskytované péče nebyla zdaleka tak účinná. Ošetřovatelská péče přesahuje rámec podávání léků nebo provádění procedur; zahrnuje empatii, obhajobu a holistickou péči zaměřenou na pacienta.

Spoluzakladatel Červeného kříže Jean Henri Dunant prohlásil: „Sice jsem zakladatelem Červeného kříže a tvůrcem Ženevské konvence, ale o úctu, která se mi dostala, se dělím s jednou anglickou dámou. To, co mě přimělo jet během války do Itálie na bitevní pole u Solferina a pomáhat, byl ten velký vzor, který nám Florence na Krymu dala.“

Nutno říci, že je velmi důležité uvědomit si a ocenit počátky a vývoj ošetřovatelské péče. Průkopnická práce Florence Nightingalové nepochybně formovala obor ošetřovatelství a dodnes inspiruje sestry na celém světě. Pochopením významu ošetřovatelské péče a jejího vývoje můžeme lépe ocenit interdisciplinární povahu moderní medicíny a zajistit, aby se pacientům dostalo komplexní péče, kterou si zaslouží.

Kdo získal letošní Cenu Florence Nightingalové za ošetřovatelství?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz