Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kolumbijská vláda se chystá vyzvednout předměty z vraku slavné galeony San José

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, licence Canva, ilustrační foto

San José je slavný vrak lodi, který obsahuje poklad v hodnotě až 20 miliard dolarů. Kolumbijská vláda se snaží získat tento poklad, ale narazila na potíže týkající se kulturního dědictví země.

Článek

V roce 1706 vyplula ze Sevilly ve Španělsku do Ameriky galeona San José. Tato španělská loď byla považována za jedno z nejlepších plavidel své doby. Její osud se radikálně změnil a loď se stala snem všech lovců pokladů. V roce 1708 byla San José zničena čtveřicí britských válečných lodí pod vedením kapitána Charlese Wagera za tzv. války o španělské dědictví a potopila se u pobřeží Cartageny v Kolumbii. Na palubě vezla náklad zlata, drahokamů a dalších cenností, který by dnes mohl dosahovat hodnoty až 20 miliard dolarů.

Existuje však spor ohledně skutečné hodnoty tohoto pokladu. Někteří odborníci tvrdí, že částka 20 miliard dolarů je přehnaná. Přesto pověst o lodi San José donutila kolumbijskou vládu držet jeho přesnou polohu v tajnosti. Prezident Kolumbie Gustavo Petro, nyní plánuje urychlit plán na vyzvednutí vraku a jeho obsahu, což však vzbuzuje zájem světové veřejnosti. Vrak nedá spát lovcům pokladů ani historikům.

Podle Kolumbie bude první pokus o vyzvednutí San José podniknut mezi dubnem a květnem, v závislosti na podmínkách počasí v Karibiku. Expedice údajně bude mít přísně vědecký charakter. Kolumbijská vláda neustále zdůrazňuje, že se jedná o archeologický nález, nikoli o poklad. Vyzdvižení tohoto vraku by Kolumbii katapultoval na přední místo v oblasti podvodního archeologického výzkumu.

San José vyvolává spory o jeho vlastnictví. Také Španělsko se přihlásilo k jeho vlastnictví, neboť galeona vyplula pod španělskou vlajkou. Loď byla objevena v roce 1982 společností Sea Search Armada (dříve Glocca Morra), specializující se na hledání starých vraků a od té doby je předmětem právních a diplomatických dohadů.

UNESCO, organizace ochraňující podvodní kulturní dědictví se obrátila na Kolumbii s výzvou. V dopise vyjádřila obavy, že získávání pokladu kvůli jeho prodeji místo zachování historické hodnoty „by způsobilo nenapravitelnou ztrátu významného kulturního dědictví“.

Kolumbie dosud nepodepsala Úmluvu Organizace spojených národů o mořském právu, která by ji podřídila mezinárodním standardům a vyžadovala informování UNESCO o plánech na vyzvednutí vraku. Přesná poloha vraku zůstává stále kolumbijským státním tajemstvím.

Potopená galeona byla objevena díky mezinárodnímu týmu odborníků. Její přesná poloha je však stále tajemstvím. Loď se potopila někde v širokém okolí poloostrova Baru na jihu Cartageny v Karibském moři.

San José byla třípatrová loď dlouhá přibližně 45 metrů, se šířkou 14 metrů a vyzbrojená 64 děly. Během výzkumu byla nalezena bronzová děla v dobrém stavu, stejně jako keramické a porcelánové vázy a osobní zbraně posádky. Podle výzkumníků nelze pochybovat o tom, že vrak je loď San José.

Po zvednutí má být vrak přepraven na válečnou loď námořnictva pro další analýzu. Na základě výsledků analýzy se bude rozhodovat o tom, zda bude plánována druhá fáze vyzvedávání. Kolumbijská vláda doufá, že přinese zpět poklad - archeologický nález, který by měl obrovskou historickou a ekonomickou hodnotu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz