Hlavní obsah
Názory a úvahy

Má Slovenská invaze na polské čerpací stanice souvislost s volbami?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

ilustrační foto

„Musel bych být idiot, abych nevyužil takové příležitosti,“ řekl mi Martin, řidič ze Slovenska, který v neděli ráno přijel do Polska, aby natankoval auto a dva kanystry v kufru.

Článek

Polští pumpaři jsou svědky nezvyklého jevu, který se opakuje víkend co víkend. Ze Slovenska proudí kolony aut, které mají za cíl jediné: tankovat na polských čerpacích stanicích. A není se čemu divit - rozdíl v cenách je tak markantní, že se vyplatí projet i několik desítek kilometrů a navíc se zásobit na další týden.

„Vůbec mi to nevadí. Je to o něco dál, ale stojí to za to. Ceny paliva jsou u nás na Slovensku opravdu vysoké,“ Martin jezdí tankovat do Polska každý týden. Je to pro něj jakýsi výlet. A není sám.

„Cena ve vaší zemi je pohádkově levná. Je to u nás drahé a máme také volby,“ dodává další slovenský řidič, který tankuje hned vedle mého auta. Svým komentářem naznačuje, že rostoucí ceny paliv mohou mít negativní dopad na chystané volby na Slovensku.

Polští pumpaři si stěžovat nemohou. „Zpočátku nás to překvapilo, ale teď jsme si na to zvykli. Jezdí sem celé rodiny a tankují plnou,“ přibližuje situaci muž za pokladnou když platím za naftu.

Je tedy zřejmé, že ačkoli je cesta do Polska ze Slovenska delší, než by byla k nejbližší čerpací stanici, mnozí Slováci si ji ochotně podstoupí. A zdá se, že tento trend bude pokračovat, dokud se ceny pohonných hmot na Slovensku nevyrovnají s těmi polskými. Do té doby můžeme očekávat další „slovenské invaze“ na polské čerpací stanice.

Fenomén slovenské invaze na polské čerpací stanice se o víkendu rozmohl a přilákal flotilu aut zpoza hranic. Tito nadšení pumpaři mají jediný cíl: využít nápadného rozdílu v cenách pohonných hmot mezi oběma zeměmi. Není divu, že lidé jako Martin jsou ochotni ujet větší vzdálenost, protože úspora, které dosáhnou, se jim více než vyplatí. Ceny pohonných hmot na Slovensku jsou notoricky známé, takže pro Martina a mnoho dalších není problém vydat se na cestu do Polska za levnějším palivem. A Martin není v této snaze sám. Rozdíl v cenách je tak výrazný, že vyvolal boom palivové turistiky, kdy i čeští řidiči jezdí k polským čerpacím stanicím podél hranic, aby využili výhod výrazně levnějších polských cen pohonných hmot.

Podle jednoho řidiče se cena za litr benzinu na Slovensku pohybuje kolem 1.71 eur, zatímco v Polsku je to pouhých 1,33 eur. Tento výrazný cenový kontrast je příčinou slovenské invaze na polské čerpací stanice, kdy jsou motoristé ochotni ujet i několik desítek kilometrů, jen aby se zásobili pohonnými hmotami na příští týden, kdy čekají Slováky volby.

Tento příliv slovenských, ale českých řidičů nezůstal bez povšimnutí společnosti Orlen, předního hráče na trhu s pohonnými hmotami v Polsku. I když uznávají nárůst přeshraničních nákupů, na svých stránkách zdůrazňují, že nejde o významný rozsah, a místo toho se zaměřují na stabilizaci cen. Přesto se pro mnoho řidičů, jako je Martin, stala cesta do Polska vzrušujícím dobrodružstvím, které v sobě spojuje vzrušení z cesty a uspokojení z úspory peněz za palivo.

Slovenská invaze na polské čerpací stanice je jen jedním z příkladů toho, jak se palivová turistika stává rozšířeným trendem v celé Evropě. Objevují se podobné zprávy o tom, že Slováci spěchají za levným benzínem do Maďarska, což poukazuje na rostoucí touhu motoristů vyhledávat cenově dostupnější možnosti čerpání pohonných hmot za hranicemi své země. Vzhledem k tomu, že v sousedních zemích dochází k růstu cen pohonných hmot, stávají se země jako Polsko a Maďarsko útočištěm pro ty, kteří chtějí u pumpy ušetřit nějaké peníze navíc. Jsem zvědavý jestli slovenská invaze na polské čerpací stanice pomine spolu s volbami na Slovensku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz