Hlavní obsah
Cestování

Masový turismus ničí historické destinace. Florencie se brání - zakázala nové Airbnb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Bazilika Santa Croce je jedna z nejnavštěvovanějších památek ve Florencii. Je známá jako „Chrám italských vznešeností“ kvůli Italům, kteří jsou zde pohřbeni, včetně Michelangela, Galilea, Machiavelliho a Rossiniho.

Město Florencie, které je považováno za jednu z hlavních turistických atrakcí Itálie, rozhodlo o zákazu nových krátkodobých ubytovacích služeb v historickém centru města. Takové služby jsou poskytovány například prostřednictvím platformy Airbnb.

Článek

Florencie, toskánské město pokládané za jednu z největších turistických atrakcí Itálie, vydalo rozhodnutí o zákazu nových krátkodobých ubytovacích služeb v jejím historickém centru. Toto opatření, realizované prostřednictvím platforem typu Airbnb, představuje nejnovější snahu místní vlády uvolnit bydlení pro místní občany. A má tak pomoci vyřešit bytovou krizi ve městě.

V pondělí byla tato regulace schválena a zahrnuje i nabídku tříletých daňových úlev pro ty, kteří již provozují krátkodobé pronájmy, avšak rozhodnou se přejít na dlouhodobější formu pronájmu svých bytů. Dario Nardella, starosta Florencie, prohlásil, že město bylo nuceno zasáhnout na místní úrovni, neboť vládní plány na regulaci tohoto sektoru se ukázaly být nedostačující.

V roce 2016 jsme měli na Airbnb necelých 6 000 bytů, nyní jich máme téměř 14 378. Za tuto dobu průměrné náklady na běžné měsíční nájemné poskočily o 42 %. Čtyřicet tisíc Florenťanů, bydlících v centru, je nyní nuceno žít ve formě bytových hotelů.
Dario Nardella, starosta Florencie, www.theguardian.com

Během tohoto roku došlo ve Florencii k dalšímu nárůstu cen o 15,1 %, tvrdí starosta Florencie Nardella. Problémy, způsobené nízkými mzdami, nedostatkem nemovitostí a vysokou inflací, vyvolaly v Itálii bytovou krizi, jež nejvíce zasáhla obyvatele s nízkými příjmy a studenty. Nemovitostní sektor se potýká s podobnými problémy i za hranicemi, například v New Yorku, kde se rovněž zpřísňují pravidla krátkodobých pronájmů.

Lorenzo Fagnoni, prezident Property Managers Italia, sdružení podnikatelů v oblasti pronájmu turistům, označil nová pravidla za „naprosto špatnou volbu, odporující tržnímu liberalismu“. Zástupce Airbnb se k této situaci zatím nikde nevyjádřil. Italská centrální vláda aktuálně pracuje na návrhu zákona, který by v historických centrech měst a obcích s vysokou koncentrací turistů vyžadoval minimální pobyt dvou nocí. Navrhuje rovněž, aby každá ubytovací jednotka pronajímaná turistům měla národní identifikační kód pro snazší sledování a regulaci. V případě neuposlechnutí by hrozila pokuta až do výše 5 000 eur.

Masový turismus v historických evropských městech vede k protestům. Místní obyvatelé v oblíbených oblastech vyjadřují svůj hněv, který tlačí městské představitele k akci.

Historická města po celé Evropě se potýkají s problémy. Masový turismus, který byl po finanční krizi v roce 2008 podporován peněz hladovými radnicemi a byl podněcován dostupností levných letů a online ubytování, se změnil v problém. Začíná se však vzdorovat.

V posledním desetiletí se počet levných letenek nabízených v Evropě každý rok zvýšil o více než 10 % ročně a dosáhl více než 500 milionů – více než dvojnásobek původního počtu.

Zatímco Airbnb, největší a zdaleka ne jediná platforma pro rekreační ubytování, zaznamenala v několika evropských městech za posledních pět let trojciferný růst. To donutilo deset z těchto měst požádat Evropskou unii o pomoc.

Obecně platí, že bychom měli být v cizích komunitách jako hosté a hlavně se zamýšlet nad následky našeho chování. Doporučoval bych, aby lidé do svých cestovních plánů začlenili zvyky, které praktikují doma. Pokud například vyhledávám ubytování, které je šetrné k životnímu prostředí, pravděpodobně se tak chovám i doma.

Změna chování neznamená nutně ztrátu zážitků, právě naopak. Může to být zdrojem neočekávaných a dlouhotrvajících vzpomínek. Pomalý turismus, neboli slow tourism, není jen o ekologické dopravě. Je to také koncept, který se odlišuje od běžných trendů. Představuje delší pobyt v menší geografické oblasti a její hlubší poznávání. Takto bychom měli uvažovat o našich cestovních plánech a trasách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz