Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nádherné stavby Antonia Gaudího by nevznikly, nebýt Eusebia Güella, člověka, který mu dal křídla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Neznámý autor - Rainer Zerbst, Wikimedia Commons, volné dílo

Eusebi Güell se narodil v Barceloně, metropoli Katalánska, která byla v té době centrem rychle se rozvíjejícího průmyslu a obchodu. Vztah k městu, které ho formovalo, se velmi úzce pojí i s rodinným zázemím, ve kterém vyrůstal.

Když se řekne Barcelona, jistě si představíte ta pohádková zákoutí a stavby vytržené jako z jiného fantaskního světa. Vítejte v secesním městě, kde své nezaměnitelné dílo zanechal slavný katalánský architekt Antoni Gaudí.

Článek

Píše se konec 19. století a Barcelonu začíná na pár dekád ovládat Katalánský modernismus, architektonický styl podobný secesi, jehož dominantním prvkem je inspirace v přírodě, propojení církevních motivů a skloubení všech možných materiálů, od dřeva po kámen a železo. A právě Antoni Gaudí (1852-1926) byl jeho nejlepším reprezentantem.

Gaudí byl jedinečný architekt, který se nebál vymyslet a využívat neobvyklé formy a techniky. Jeho přístup k architektuře byl mimořádně odvážný a inovativní. Ve škole objevil svoje nadání v geometrii a zamiloval si přírodu, což vedlo k jeho postupnému studiu přírodovědy a následně architektury, aby mohl tyto dva prvky spojit a vytvořit jedinečné výtvory. Největším milníkem jeho kariéry však bylo setkání s Eusebiem Güellem, které mu umožnilo realizovat své nevyslovitelné fantazie.

Foto: Enric, Wikimedia Commons, volné dílo

Celkový význam Casa Milà v kontextu architektonické historie a kulturního dědictví Barcelony je nesmírný. Tato budova není jen svědectvím o Gaudího mistrovství, ale také odráží sociální a kulturní změny, které probíhaly na počátku 20. století. Její inovativní design a pokrokové stavební techniky byly v té době považovány za velmi odvážné a revoluční, což dodnes podtrhuje její výjimečnost a nadčasovost. Stavba připomíná, že architektura může být nejen nástrojem pro vytváření funkčních prostor, ale také prostředkem pro vyjádření hlubokých estetických a filozofických myšlenek.

Casa Milà

Casa Milà, známá také jako „La Pedrera“ (kamenolom), je jedním z vrcholů Gaudího génia a jednou z nejikoničtějších staveb v Barceloně. Tato rezidenční budova, jež spojuje umění a architekturu, byla postavena na zakázku aristokrata Pere Milà i Camps a byla dokončena v roce 1912.

Na první pohled vás zaujme jedinečná fasáda Casa Milà, která je z vápence a naprosto se vyhýbá přímým liniím. Stavba připomíná mořské vlny a skalní útvary, které Gaudí velmi obdivoval. Každý detail, od balkónů po komíny, je mistrovským dílem, které podtrhuje Gaudího lásku k přírodním formám.

Uvnitř najdete dva byty zařízené dobovým nábytkem, ve kterých můžete nahlédnout do života aristokracie na počátku 20. století. V podkroví je situováno malé muzeum vysvětlující Gaudího pracovní postupy a techniky.

Antoni Gaudí, který je všeobecně známý svou unikátní a nezaměnitelnou architektonickou vizí, vložil do Casa Milà nejen své technické znalosti, ale také umělecké vnímání prostoru a materiálu, čímž vytvořil stavbu, která stále vzbuzuje údiv a obdiv laiků i odborníků po celém světě. Inspirací mu byla především příroda a její organické formy, což se projevuje na každém kroku této fascinující budovy. Casa Milà je plná zvlněných linií, asymetrických prvků a užití různorodých materiálů, které dohromady tvoří harmonický celek.

Jedním z nejvýraznějších prvků této stavby je její zvlněná fasáda, díky které zcela oprávněně získala svůj přezdívku „La Pedrera“. Tato živelně působící fasáda je navržena tak, aby připomínala vlny moře, což je opět odkaz na Gaudího hluboký zájem o přírodní fenomény. Kamenné balkóny a tepané železné zábradlí, které zdobí exteriér budovy, dodávají stavbě lehkost a eleganci. Zároveň je třeba zmínit i propracované detaily, jako jsou zdobení okapů, komínů a dalších architektonických prvků, což dodává celé budově na dynamice a živosti.

Interiér Casa Milà je stejně úchvatný jako její exteriér. Gaudí zde využil své dovednosti v práci s prostorem a světlem, aby vytvořil obytné prostory, které jsou nejen funkční, ale také esteticky působivé. Každý byt v Casa Milà je unikátní a navržený s maximálním ohledem na komfort a design. Původní zařizovací prvky, jako jsou kachlová podlaha, dřevěné obložení stěn a dekorativní prvky, dodávají interiérům nezaměnitelný charakter a atmosféru.

Nesmíme zapomenout ani na střešní terasu, která je často považována za jedno z nejúžasnějších míst v celé budově. Střešní terasa je osazena sochovitými komíny a ventilačními šachtami, které samy o sobě představují významná umělecká díla. Tato monumentální díla se vinou po střeše a tvoří svéráznou krajinu, která evokuje různorodé tvary a symboliku. Střecha Casa Milà nabízí nejen dechberoucí výhledy na Barcelonu, ale také působí jako meditativní prostor, kde si mohou návštěvníci odpočinout a nasát atmosféru Gaudího genius loci.

Foto: Puigalder, Wikimedia Commons, volné dílo

Casa Calvet je jednou z raných prací slavného katalánského architekta Antoni Gaudího, což ilustruje jeho talent již v prvních letech kariéry. Tento impozantní dům se nachází v srdci Barcelony a byl postaven v letech 1898 až 1900. Zadání projektu pocházelo od textilního výrobce Pere Màrtira Calveta, který byl nejen mecenášem, ale také významnou osobností ve svém oboru.

Casa Calvet

Casa Calvet je jednou z Gaudího raných prací. Tato budova byla postavena mezi lety 1898 a 1900 pro textilního výrobce Pere Màrtira Calveta. Na první pohled se může zdát méně extravagantní než Gaudího pozdější díla, ale i přesto vykazuje mnoho charakteristických prvků jeho stylu, včetně organických tvarů, použití keramiky a detailní řezby.

Dům je pozoruhodný svým klasickým vzhledem, přesto v sobě nese prvky dramatického Gaudího stylu. Na fasádě vidíme zvířecí a rostlinné motivy, které nám připomínají architektovu inspiraci přírodou. Tento dům získal v roce 1900 ocenění za nejlepší stavbu roku v Barceloně, což potvrdilo Gaudího status jednoho z nejdůležitějších architektů své doby.

Budova Casa Calvet je v mnoha ohledech fascinující a odráží charakteristické rysy Gaudího tvorby. I když se na první pohled může zdát méně extravagantní než některá z jeho pozdějších mistrovských děl, při bližším prozkoumání odhaluje bohatství detailů a inovací, které jsou pro Gaudího typické. Při návrhu a stavbě tohoto domu Gaudí nešetřil kreativitou ani precizností.

Prvním znakem, kterého si na Casa Calvet můžete povšimnout, je použití organických tvarů. Gaudí čerpal inspiraci z přírody a jeho návrhy často zahrnovaly tekuté a přírodně vypadající linky, díky čemuž stavby působily živým dojmem. Ačkoli Casa Calvet může v porovnání s fantastickými křivkami La Pedrery či barevnou explozí Parku Güell působit umírněněji, jemné organické tvary jsou přítomné i zde, například v zábradlích balkónů nebo klenutých vstupech.

Dalším výrazným prvkem Gaudího stylu, který se v Casa Calvet objevuje, je použití keramiky. Gaudí byl znám svým průkopnickým používáním keramických materiálů, ať už v mozaikách, nebo jako dekorativní prvky. V tomto domě se keramické obklady a dekory spojují v harmonický celek, zdobí fasády a stropy, čímž dodávají budově pestrobarevnou estetiku a zároveň funkční ochranu proti povětrnostním vlivům.

Co se týče detailů, Casa Calvet je bohatě zdobena precizními a složitými řezbami. Gaudí si na detailech potrpěl a jeho pečlivost je vidět na každém rohu této stavby. Od dřevěných dveří až po kovová vrata a zábradlí – každý prvek byl pečlivě vyřezán a zdoben. Mnohé z těchto řemeslných artefaktů nesly symboliku, která byla u Gaudího často spojena s přírodními motivy nebo s náboženskými prvky, čímž se do architektonického ztvárnění vnesla duchovnost a hloubka.

Dále je třeba zmínit, že Casa Calvet není pouze jedním z mnoha Gaudího děl, ale je také příkladem toho, jak kombinoval tradiční prvky katalánské architektury s novými a inovativními technikami. Toto dílo nás nejen upozorňuje na Gaudího schopnost vytvořit něco nezapomenutelného z každodenních stavebních prvků, ale také na jeho smysl pro harmonii mezi estetikou a funkcionalitou.

Foto: Pablo Audouard Deglaire, Wikimedia Commons, volné dílo

Antoni Gaudí i Cornet, celým jménem Antoni Plàcid Guillem Gaudí i Cornet, se narodil 25. června 1852 v Reus nebo Riudoms, což nejsou jednoznačně potvrzená místa jeho narození, jelikož neexistují přesvědčivé důkazy. Každopádně, tato malá místa se nacházejí v oblasti, která je dnes známá jako Katalánsko v severovýchodním Španělsku. Gaudí se již v mladém věku projevil jako jedinečný talent, který měl hluboký vhled do architektury a designu. V roce 1878 úspěšně dokončil studia na Escola Tècnica Superior d'Arquitectura v Barceloně, což bylo tehdy prestižní ústav.

Valná většina staveb, které Gaudí navrhl a které se staly ikonami tohoto stylu, se nachází v Barceloně, což je největší město a zároveň hlavní město Katalánska. Barcelona byla v té době kulturním a hospodářským centrem regionu, kde se realizovaly mnohé významné projekty. Gaudí zde našel ideální prostředí pro uplatnění svého geniálního talentu. Jeho projekty nejen okouzlily veřejnost svou krásou a inovativností

Význam setkání s Eusebim Güellem

Seznámení s Eusebiem Güellem, významným katalánským průmyslníkem a mecenášem, bylo klíčovým momentem v Gaudího kariéře. Güell rozpoznal Gaudího talent a poskytl mu finanční podporu a svobodu k realizaci jeho jedinečných nápadů. Toto partnerství vedlo ke vzniku několika Gaudího mistrovských děl, jako je Park Güell, Palác Güell a krypta v Colònia Güell.

Güellova velkorysost umožnila Gaudímu experimentovat a inovovat, což vedlo k vytvoření některých z nejikoničtějších staveb Barcelony i celého světa. Gaudí se díky němu mohl plně věnovat své práci, což vedlo ke vzniku architektonických klenotů, které dnes obdivují lidé z celého světa.

A tak, když budete příště procházet Barcelonou a obdivovat nejen životní dílo známé jako Sagrada Família, ale i ostatní nádherné stavby Antonia Gaudího, vzpomeňte na Eusebia Güella – člověka, který mu dal křídla a umožnil mu proměnit Barcelonu v architektonický ráj.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Antoni Gaudí

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz