Hlavní obsah
Aktuální dění

Nesmírně frustrující a dehumanizující: Letušky požádaly cestujícího, aby se z letadla „vyplazil“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fotografie Colina Browna, volné dílo, commons.wikimedia, ilustrační foto

V Air Canada došlo k události, která vyvolala pobouření veřejnosti a následnou omluvu ze strany letecké společnosti. Rodney, 49letý muž s mozkovou obrnou, byl nucen vystoupit z letadla bez asistence, protože dopravce mu nenabídl invalidní vozík.

Článek

Rodney Hodgins, který je obchodníkem s železářským zbožím z Britské Kolumbie, používá kvůli své nemoci motorizovaný invalidní vozík. Jeho cílem bylo v srpnu oslavit s manželkou Deannou výročí v Las Vegas. Po přistání však byl letuškou informován, že kvůli krátkému časovému rámci není možné získat invalidní vozík na palubu letadla.

Když letuška požadovala, aby Hodgins vystoupil z letadla sám, pár nejdříve považoval žádost za žert. „Řekl jsem: ‚Samozřejmě, že nemůžu. Jsem na invalidním vozíku. Nemůžu chodit.‘,“ sdělil Hodgins pro kanadský tisk.

Hodgins byl nakonec nucen využít sílu horní části těla a přes 12 řad sedadel se dostal z letadla, zatímco jeho manželka mu držela nohy. Tento incident měl na pár velmi negativní dopad. „Museli jsme bojovat před tuctem lidí, z nichž někteří se dívali jinam a jiní se styděli, abychom ho dostali z letadla… on si poranil nohy a já záda – emocionálně mě to bolelo mnohem víc…,“ napsala v příspěvku na Facebooku Deanna Hodginsová.

Air Canada se musela v důsledku této události omluvit a připustila, že se nepostarala o dostatečnou péči o pana Hodginsa. „Využíváme služeb externího specialisty na asistenci vozíčkářů v Las Vegas, abychom zajistili bezpečnou přepravu do letadla i z něj,“ uvedla společnost v prohlášení. Společnost také slíbila, že bude vyhodnocovat další partnery asistenčních služeb mobility v Las Vegas.

Tato událost je navíc jen jedním z incidentů, které tuto leteckou společnost v poslední době potkaly. V říjnu totiž Air Canada ztratila invalidní vozík Stephanie Cadieuxové, což tato popisuje jako „nesmírně frustrující a dehumanizující“.

Air Canada nabídla Rodneymu Hodginsovi kompenzaci ve formě poukazu na let v hodnotě 2 000 kanadských dolarů, ale ten argumentoval, že to nevyřeší hlavní problém – zklamání postižených pasažérů. „Chtěl jsem jen něco změnit pro někoho jiného, aby to nemusel zažívat znovu,“ uvedl Hodgins.

V současné době, kdy se společnost snaží být co nejvíce otevřená a přístupná všem jejím členům, bez ohledu na jejich fyzické nebo psychické omezení, je tento incident znepokojující a ukazuje na skutečné nedostatky v systému. Je nepřijatelné, aby kdokoliv musel zažít to, co Rodney Hodgins, a aby byl nucen absolvovat takovou zkušenost před zraky mnoha lidí, z nichž někteří se styděli, a přitom riskoval fyzické i psychické zranění.

Incidenty, jako je ten, který se přihodil panu Hodgins, nejen škodí pověsti letecké společnosti, ale také naznačují, že společnost potřebuje zvážit své politiky a postupy vůči lidem s různými druhy handicapů. Bezpečí a pohodlí všech cestujících, bez ohledu na jejich schopnosti nebo omezení, by mělo být vždy na prvním místě.

I když se Air Canada omluvila a nabídla kompenzaci, to nestačí k odstranění následků, které může taková událost způsobit. Je nezbytné, aby společnost přijala kroky k zlepšení svých postupů a k poskytování lepší péče pro všechny své cestující.

Ačkoli je jistě těžké vyřešit všechny možné problémy, které mohou nastat během cestování, existují standardy a postupy, které by měly být dodržovány, aby se zajistilo, že každý cestující je odbaven s úctou a důstojností, na kterou má právo. Tento incident ukazuje, jak důležité je, aby tyto standardy byly nejen stanoveny, ale také důkladně prováděny a uplatňovány.

Není pochyb o tom, že Air Canada udělala chybu v tomto konkrétním případě. Ale je také důležité si uvědomit, že to nejsou jen letecké společnosti, které nesou zodpovědnost za zajištění spravedlivého a důstojného zacházení s lidmi s omezeními. Je to výzva pro celou společnost, aby se zamyslela nad tím, jak může lépe podporovat a respektovat práva všech svých členů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz