Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nový trend: Práce pro líné dívky z TikToku dělá starosti o nejmladší generaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Koncept „lazy girl jobs“, neboli „práce pro líné dívky“, se stává stále populárnějším, zejména u nejmladší generace zvané generace Z. Nicméně, navzdory názvu, tyto práce nejsou určeny jenom pro líné dívky a ani nejsou o lenošení.

Článek

Co skýtají lazy girl, je vyváženost mezi pracovními a osobními záležitostmi, a nabízejí práci, kterou lze snadno vykonávat z pohodlí domova během standardních pracovních hodin. V praxi to znamená, že lidé po práci nejsou unavení ani vystresovaní, naopak mají dostatek času na to, co je baví. Často jde o méně náročné úkoly a přístupnější manažery. I přes výhody, jako je flexibilita a svoboda, je třeba být opatrný při hledání takových pracovních příležitostí, neboť to může limitovat kariérní růst. Je důležité najít správnou rovnováhu mezi pracovními a osobními záležitostmi a profesním růstem.

Koncept lazy girl jobs vznikl jako odpověď na touhu generace Z po vyváženosti mezi prací a soukromým životem. V době, kdy je vyhoření a přepracování velmi časté, hledají mladí lidé práci, která jim umožní mít větší kontrolu nad svým časem a osobním životem. Právě takové možnosti nabízejí „lazy girl jobs“, které umožňují práci z domova, eliminují tak stres z dojíždění a nabízejí příjemné pracovní prostředí. Úkoly jsou obvykle méně náročné.

Manažeři a zaměstnavatelé se potýkají s problémem, jak se přizpůsobit nedostatečné loajalitě a flexibilitě své pracovní síly. Trend „lazy girl jobs“, který se stal virálním na TikToku, vyvolal diskusi o vztahu mezi zaměstnanci a šéfy. Někteří manažeři museli upravit své pracovní plány a přijmout netradiční pracovní styly, aby vyhověli preferencím svých zaměstnanců. Tento trend také otevřel diskusi o nutnosti, aby zaměstnavatelé reagovali na měnící se očekávání a vytvořili pracovní prostředí, které podporuje vyváženost.

Mladí lidé, kterým je dnes něco málo po dvacítce, strávili své dospívání tím, že pozorovali vzestup a pád fenoménu girlboss, ztratili iluze kvůli hustle culture a následnému vyhoření. Není divu, že raději chtějí mít jen stálý příjem a možnost užívat si života. Proč se tedy v době, kdy je pro většinu klasicky pracujících téměř nemožné dostat se do kreativního průmyslu, raději nezaměřit na snadný život a hledat smysl života a uspokojení jinde než v práci.
Daisy Jonesová, novinářka, www.theguardian.com

Lazy girl jobs nejsou novým fenoménem. Odborníci na lidské zdroje tvrdí, že vztah mezi zaměstnanci a šéfy se posouvá směrem k větší flexibilitě a přístupnosti. K tomuto vývoji přispěl nárůst práce na dálku a rostoucí důraz na rovnováhu mezi prací a soukromým životem. Lazy girl jobs jsou také formou odporu proti kapitalistické společnosti, která profituje z přepracování zaměstnanců. Tím, že jednotlivci upřednostňují vlastní pohodu a stanovují si hranice na pracovišti, zpochybňují tradiční představy o produktivitě a úspěchu.

Lazy girl jobs nejsou projevem lenosti, ale odrazem měnících se priorit moderní pracovní síly. Představují touhu po rovnováze mezi prací a soukromým životem, flexibilitě a svobodě. I přesto, že tato forma zaměstnání nabízí určité výhody, je důležité, aby jednotlivci našli rovnováhu mezi osobním naplněním a profesním růstem. Pro zaměstnavatele je rovněž podstatné, aby se přizpůsobili těmto měnícím se očekáváním a vytvořili prostředí, které podporuje rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem svých zaměstnanců. Koncept „lazy girl jobs“ tak slouží jako katalyzátor diskusí o dynamice mezi zaměstnanci a šéfy v dnešní době.

Zdroj: autorský článek, použitá citace v textu Daisy Jonesová z The Guardian

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz