Hlavní obsah
Lidé a společnost

Osoby s neurodiverzitou mají mimořádné schopnosti: na pracoviště přinesou novou úroveň úžasnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kurhan, licence Canva

Pokud se jako neurodiverzní osoby potýkáte s hledáním práce, nevnímejte své odlišnosti jako nedostatek. Právě naopak, jsou to vaše unikátní schopnosti, které mohou na pracovišti přinést nový element inspirace a inovativnosti.

Článek

Věděli jste, že neurologické rozdíly mohou být v zaměstnání výhodou? Je to pravda! Poruchy, jako jsou poruchy autistického spektra, dyslexie, ADHD a dyspraxie, jsou součástí tzv. neurodiverzity. A hádejte co? Osoby s neurodiverzitou mají často mimořádné schopnosti, které mohou na pracovišti přinést zcela novou úroveň úžasnosti. Mluvíme o rozpoznávání vzorců, paměti a myšlení mimo rámec. Zaměstnavatelé tedy místo toho, aby tyto odlišnosti považovali za nevýhodu, začínají uznávat jedinečné talenty a perspektivy, které neurodiverzní jedinci přinášejí.

Vytváření inkluzivní a rozmanité kultury na pracovišti je pro úspěch klíčové a jedním z aspektů, který je často přehlížen, je neurodiverzita. Víte, neurodiverzita spočívá v přijetí myšlenky, že neexistuje jediný „správný“ způsob myšlení, učení a chování. A právě zde se objevují stavy jako ADHD, dyslexie, dyspraxie a autismus. Tyto stavy jsou součástí spektra neurodiverzity a přinášejí na pracoviště zcela nový soubor dovedností a perspektiv.

Představte si, že máte zaměstnance, kteří vynikají v rozpoznávání vzorů. Dokážou rozpoznat trendy a souvislosti, které by ostatní mohli přehlédnout. Nebo co třeba ti, kteří mají výjimečnou paměť? Dokážou si zapamatovat detaily a informace, které by ostatní mohli zapomenout. A nezapomínejme na ty, kteří přemýšlejí nestandardně. Mají jedinečnou schopnost vymýšlet kreativní řešení problémů. To je jen několik příkladů výhod, které mohou neurodiverzní jedinci přinést na pracoviště.

Tak neváhejte a představte světu svůj jedinečný potenciál!

Ale je tu jedna věc – abyste mohli skutečně využívat výhod neurodiverzity, musí zaměstnavatelé provést přiměřené úpravy, aby se přizpůsobili neurodiverzním jedincům. To znamená zaujmout ohleduplný přístup, poskytnout zdroje a podporu a vyškolit manažery, aby dokázali nabídnout individuální podporu. Jde o to vytvořit pracoviště zahrnující neurodiverzitu, kde se všichni cítí ceněni a podporováni.

A víte, co ještě? Vzhledem k tomu, že práce na dálku je stále běžnější, je důležité zohlednit dostupnost a inkluzi i v tomto kontextu. Zaměstnavatelé by měli zajistit, aby jejich zásady a technologie práce na dálku byly přístupné všem zaměstnancům, včetně těch s neurologickými odlišnostmi. To může znamenat poskytnutí asistenčních technologií nebo úpravu virtuálních platforem tak, aby se všichni mohli plně zapojit a přispívat.

Pokud jste tedy zaměstnavatelem, je načase přijmout neurodiverzitu a využít úžasné schopnosti a perspektivy, které přinášejí osoby s neurodiverzitou. A pokud jste neurodiverzní jedinci, kteří hledají zaměstnání, nezapomeňte, že vaše odlišnosti nejsou nevýhodou – jsou to superschopnosti, které mohou na pracovišti přinést zcela novou úroveň inspirace a inovací. Tak vyrazte ven a ukažte světu, co ve vás je!

Zdroj: autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Diversity Capital

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz