Hlavní obsah
Zdraví

Parazit podobný červu v mozku australské 64 leté pacientky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

ilustrační foto

Doktor Senanayake, ač zvyklý na mozkové infekce, byl nálezem tohoto parazita v mozku pacientky šokován. Byla to rarita, kterou nikdo v nemocnici neočekával. Nalezli parazita, o kterém nevěděli, co to je.

Článek

Jednoho dne se do regionální nemocnice na jihovýchodě Nového Jižního Walesu v Austrálii dopravila 64letá žena s potížemi. Trápily ji neustálé břišní potíže, průjem, suchý kašel, horečka a noční pocení, které ji pronásledovaly celé tři týdny. Její zdravotní stav se v následujícím roce ještě zhoršil a začal zahrnovat problémy s pamětí a deprese, což ji přimělo vyhledat pomoc v nemocnici v Canbeře.

Zde se setkala s Dr. Hari Priya Bandi, neurochirurgem, která se rozhodla provést magnetickou rezonanci jejího mozku. Ta odhalila něco zcela nečekaného – nesrovnalosti, které si vyžádaly operaci. Dr. Bandi poté po operaci požádala své kolegy, včetně doktora Senanayakeho, o radu ohledně nejlepšího postupu. Co totiž Dr. Bandi objevila, nikdo nepředpokládal. Byla to 8 centimetrů dlouhá škrkavka, která se kroutila v mozku pacientky.

Doktor Senanayake, ač zvyklý na mozkové infekce, byl nálezem tohoto parazita šokován. Byla to rarita, kterou nikdo v nemocnici neočekával. Nalezli také parazita, o kterém nevěděli, co to je. Proto se v nemocnici urychleně sešla skupina lékařů a odborníků, kteří se snažili identifikovat druh škrkavky a zjistit, zda bude pacient potřebovat další léčbu. Nakonec byl parazit odeslán výzkumnému pracovníkovi – vědci, který je odborníkem na parazity. A když si na parazita přišel prohlédnout, vykřikl: „Panebože, to je Ophidascaris robertsi!“

Tento parazit se běžně vyskytuje u krajt, a jak se ukázalo, pacientka bydlela poblíž jezera, kde se krajty kobercové často vyskytují. Přestože s hady neměla žádný přímý kontakt, často sbírala místní trávy, mezi nimiž byla i bojovnice, které používala při vaření. Senanayake a jeho tým spekulovali, že krajta mohla parazita vyloučit ve svých výkalech do vegetace, a pacientka se tak mohla nakazit.

Nyní bylo třeba se zaměřit na léčbu pacientky. Obávali se, že v jejím těle by se mohly nacházet další larvy, převážně v játrech. Ale léčení tohoto parazita bylo nové území a lékaři museli být opatrní při výběru léků. Některé z nich by mohly způsobit zánět při úhynu larev, což by mohlo být nebezpečné pro orgány včetně mozku. Proto pořídili další léky, aby omezili potenciální nežádoucí účinky.

Senanayake vyjádřil obdiv k pacientce: „Opravdu před ní smekáme klobouk. Byla úžasná.“ Pacientka se postupem času zlepšovala a nadále byla důkladně sledována. Vědci zkoumali možnost, že larvy mohly pacientku postihnout kvůli dřívějším zdravotním problémům, které oslabily její imunitní systém.

Tento pozoruhodný případ byl zaznamenán v zářijovém vydání časopisu Emerging Infectious Diseases a přinesl nové poznatky o možnostech přenosu nemocí ze zvířat na lidi. Senanayake zaznamenal, že tento první případ tohoto druhu odhalil potenciální rizika přenosu virů a nemocí ze zvířat na člověka, zejména jak lidé a zvířata začínají obývat stejné oblasti a jejich životní prostředí se stále více prolínají.

Jednou se odhadlo, že zhruba tři čtvrtiny nově se objevujících nemocí na světě jsou zoonózy – nemoci přenášené ze zvířat na člověka. Mezi těmito nemocemi se nacházejí i koronaviry. Ale ne všechny zoonózy jsou stejné. Například parazit známý jako Ophidascaris, který obývá těla hadů, se zdá být takový, který se nerozšiřuje mezi jednotlivci. To znamená, že tento konkrétní případ zoonózy pravděpodobně nevyvolá pandemii, jako to udělaly Covid-19 nebo Ebola.

Zdroj: CDC

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz