Hlavní obsah

Samice žab předstírají smrt, aby se vyhnuly nežádoucímu páření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Žáby patří mezi řády bezocasých obojživelníků. Pouze jejich larvy, známé jako pulci, mají ocas, který se během proměny absorbuje do těla. Tyto obojživelníky často vyznačují dlouhé, dobře rozvinuté zadní končetiny.

Hraní mrtvého může být pro samice žáby efektivní strategií, jak se vyhnout nežádoucímu páření, ale tato taktika má také svou cenu. Je nutné brát v potaz, že takové chování je pro žáby samice fyzicky a psychicky vyčerpávající.

Článek

Stres a energetické vyčerpání, které s sebou tato obranná taktika přináší, mohou mít značný vliv na celkové zdraví a reprodukční schopnosti samice. Přestože může být hraní mrtvého a další taktiky účinné, studie upozorňuje, že použití těchto taktik představuje pro samice žáby stres. Je to pro ně velmi vyčerpávající.

Některé samice, které jsou sevřeny samci, se pokoušejí utéct, po celou dobu, tedy 45 minut, než dojde k erekci samice. Přestože výzkum ukázal, že samice žáby využívají různé taktiky, aby se vyhnuly nežádoucímu spáření, je třeba provést další studie, aby se zjistilo, proč se samice rozhodují pro určité taktiky a jak se tyto taktiky mohou lišit v závislosti na individuálních situacích.

Je také důležité zdůraznit, že pohled na to, jak se samice žáby brání proti nežádoucím návrhům, může pomoci vědcům lépe porozumět dynamice sexuálního výběru a reprodukce v přírodě. Tato studie ukazuje, že samice mohou mít větší kontrolu nad svou reprodukcí, než jsme si dříve mysleli.

To může mít velký význam pro naše pochopení evoluce a reprodukce. Zjištění také svědčí o vynalézavosti a odolnosti žáby samice v tváři nežádoucím návrhům. Jejich schopnost předstírat smrt a používat další taktiky k obraně dokládá různorodost chování v přírodě a uvádí do popředí potřebu dalšího výzkumu do chování a reprodukce těchto fascinujících tvorů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Strategie 2030+

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz